ms.detector.media
Роман Мельник
«MediaSapiens»
16.02.2023 12:34
Судові повістки та виклики почали надсилати українцям у Viber
Судові повістки та виклики почали надсилати українцям у Viber
За пів дня розсилання повідомлень через Viber суди змогли зекономити п'ять тисяч гривень.

З 15 лютого суди в Україні почали надсилати повістки та виклики через месенджер Viber.  

Це передбачено в оновленому Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі, затвердженому наказом №28 Державної судової адміністрації від 23 січня 2023 року, повідомляє Державна судова адміністрація України (ДСА). 

Відтпере за замовчуванням система документообігу намагається надіслати повістку через Viber, а в разі неможливості такого надсилання повістку відправляють через SMS.  

За словами судової адміністрації, така ініціатива «спрямована в першу чергу на економію коштів бюджету», адже для відправки однієї повістки за допомогою Viber потрібне лише одне повідомлення проти п'яти-шести SMS-повідомлень у середньому та 15 як максимум. 

Як розповів виконувач обов'язків генерального директора ДСА Микола Козлов, за пів дня 15 лютого завдяки розсиланню повідомлень через Viber суди змогли зекономити понад 5 тис. грн, або 42%. На месенджер доставлено 60% повісток.  

На думку Козлова, якщо всі повістки, які за ці пів дня були доставлені електронними повідомленнями, направити регулярною поштою, то це б обійшлось бюджету у 23 рази дорожче, і замість 7 тис. грн це б коштувало 160 тис. грн. 

ДСА закликала всіх учасників судового процесу віддавати перевагу електронній комунікації із судом, а суди — «бути більш рішучими в застосуванні цифрових технологій». 

Як повідомлялось, на порталі «Дія» протягом шести місяців має з'явитися нова послуга — електронний військовий квиток. Однак новий порядок узяття на військовий облік не означає, що повістки надходитимуть громадянам через «Дію». 

ms.detector.media