Вкрадені козаки: як кредитна організація незаконно використала в рекламі образи героїв популярного мультфільму

Вкрадені козаки: як кредитна організація незаконно використала в рекламі образи героїв популярного мультфільму

10:41,
16 Січня 2024
1861

Вкрадені козаки: як кредитна організація незаконно використала в рекламі образи героїв популярного мультфільму

10:41,
16 Січня 2024
1861
Вкрадені козаки: як кредитна організація незаконно використала в рекламі образи героїв популярного мультфільму
Вкрадені козаки: як кредитна організація незаконно використала в рекламі образи героїв популярного мультфільму
Суд став на бік правовласників. Але законодавчий захист інтелектуальної власності в Україні лише зараз починає розбудовуватися.

Чи пригадуєте ви героїв серії українських мультфільмів про козаків? Дуже яскраві та самобутні персонажі, здатні привернути увагу до рекламної кампанії будь-чого. Але це не просто милі герої старого мультфільму, що викликають приємні асоціації, а й чиясь творчість. Хтось їх продумував і малював — і автор має право на те, щоб його авторське право поважали. Проте так думають не всі. Образи козаків у своїй рекламі використала небанківська фінансова установа. Але правовласники козаків вирішили відстояти його.

Мультиплікаційні герої в рекламі швидких кредитів

У 2021 році кредитна організація ТОВ «Лайм Кепітел», яка видає швидкі кредити під брендом «Ваша готівочка», запустила акцію для своїх клієнтів під назвою «Козацький куш». В оформленні акції компанія використала образи козаків на імена Грай, Тур та Око із серії мультфільмів «Козаки»

І не лише на своєму сайті, а й на сторінках у соцмережах.

Козаків свого часу створив художник Едуард Кірич. Режисером мультиплікаційних фільмів про цих героїв був Володимир Дахно. Перший мультик студія «Київнаукфільм», на якій тоді працював Дахно, випустила в 1967 році. Герої настільки полюбилися глядачам, що мультиплікаційні фільми з цієї серії виходили впродовж ще майже 30 років.

Власник авторських прав уклав свого часу ліцензійний договір з Art Nation — маркетинговою компанією, яка займається ліцензуванням брендів. Це означає, що той, хто хоче використати ці образи в якійсь своїй продукції, має звернутися до Art Nation із відповідним запитом, заплатити за це — і свої роялті по справедливості отримає автор або ж його спадкоємець, у цьому випадку це Наталія Дахно, дочка режисера мультфільму Володимира Дахна. Компанія також співпрацює з іншими авторами та їхніми творами — Марії Примаченко, Євгенії Гапчинської та інших; у їхньому портфелі, окрім козаків — ще й капітан Врунгель і пірати з «Острова скарбів».

Представники фінансової організації «Лайм Кепітел» ані до правовласників, ані до Art Nation не зверталися і просто скористалися відомими та впізнаваними образами.

«Ця фірма і не думала ні про що домовлятися й нікому платити гроші за цю інтелектуальну власність. У деяких випадках ми виходимо на контакт із нашими порушниками, бо часто використовують тих самих козаків недобросовісно, не розуміючи насправді, що цей продукт комусь належить. У нас така культура в Україні, що багато людей навіть не задумуються, що треба спочатку отримати дозвіл. Вони могли, в принципі, з нами владнати цю ситуацію, запропонувавши нам, наприклад, певний гонорар, або взагалі спробувати хоча б домовитися», — розповіла Анна Гриців, юристка Art Nation.

За її словами, подібні випадки справді часто трапляються з причини звичайної неуважності чи необізнаності. Але це, каже Анна Гриців, — не той випадок, бо навіть дізнавшись про позов до господарського суду з боку Art Nation, у «Лейм Кепітал» не забажали нічого відшкодовувати.

«Коли ми вже подали до суду, то вони будували свою позицію на тому, що спадкоємиця Володимира Дахна Наталія Дахно, його дочка, паралельно судиться з недобросовісними, так скажімо, особами, які стверджують, що її батько нібито по договору передав всі права їм. Цей судовий розгляд триває вже багато років, — розповіла вона. — Вони намагалися знайти якісь зачіпки для того, щоб зупинити позов проти себе. Що цікаво, вони не надали жодних документів, які свідчили би, що вони отримали дозвіл на використання від тих, хто судиться з Дахно».

Cправа проти «Лейм Кепітал» теж затягнулася: почалося повномасштабне вторгнення і Господарський суд Миколаївської області (саме там зареєстроване ТОВ «Лейм Кепітал») близько року не працював. Та все ж згодом суд відновив свою роботу й дійшов висновку, що стара судова справа Наталії Дахно цього не стосується і «Лейм Кепітал» мали офіційно отримати дозвіл на використання образів козаків.

9 листопада 2023 року суд прийняв рішення, яким повністю задовольнив позов Art Nation і стягнув на її користь із ТОВ «Лейм Кепітал» 150 тис. грн. Кредитна компанія апеляції не подавала, тож виходить, що козаків змогли відстояти й Наталія Дахно справедливо отримає свої роялті.

«Детектор медіа» намагався зв’язатися з ТОВ «Лейм Кепітал», щоби поговорити про цей випадок, але за всіма контактними телефонами автовідповідач пропонує кредит, а номер, що вказаний при реєстрації юрособи, не відповідає. Не відповіла фірма і на електронний лист.

Авторські права в Україні

Ситуація із захистом авторських прав в Україні доволі складна, каже Анна Гриців. Багато хто справді не знає, що за використання творів мистецтва треба платити, і вважає, що їх можна використовувати без дозволу. Частково це пережиток радянщини, коли все було «общее и ничье».

«Ще до 2021 року в так званому “Спеціальному звіті 301”, який щороку готує Офіс торгового представника США та який відстежує дотримання авторських прав в інтернеті, Україна була вказана серед країн, які є порушниками правил у сфері інтелектуальної власності», — розповіла Анна Гриців, водночас сказавши, що все ж у нас відбуваються позитивні зміни в цій галузі.

За словами Дмитра Гузія, який працює в галузі інтелектуальної власності, Україна з радянських часів отримала у спадок законодавство, в якому ці речі практично не були прописані. Лише після 2014 року держава поступово почала його виправляти й намагатися впровадити світові принципи захисту інтелектуальної власності.

«Торік були прийняті зміни до законодавства і ще зарано казати про якусь єдину практику та якісь єдині тарифи з роялті. Галузь наразі стрімко розвивається. Точно потрібно, щоб розмір цих виплат зростав, тому що вони в Україні зараз менші, ніж у світі. Але якщо говорити згрубша, то станом на сьогодні більшість питань у цій галузі відповідає міжнародним стандартам. Частково ці речі були передбачені й угодою про Асоціацію з ЄС, і торік нас високо оцінили в питанні імплементації всіх норм угоди. Зараз нам потрібно шукати ефективні механізми впровадження цих норм», — пояснив Дмитро Гузій.

Також, каже він, торік в Україні почали діяти зміни до закону про рекламу, в якому, зокрема, йдеться про заборону розміщення реклами на так званих піратських ресурсах. Це важливо, тому що такі платформи втрачатимуть сенс існування без цього способу нечесного заробітку.

«Авторське право у світі існує як економічний механізм забезпечення інтересів авторів, виконавців та інших. Розвинута система авторського права завжди забезпечує автору суспільну повагу та захист його економічних інтересів і надає додаткові можливості в економіці», — каже Дмитро Гузій.

«Ми всі розуміємо, що творці нечасто впродовж життя отримують гідну винагороду за свої працю і талант. Людина вкладає сили й час, сидить і малює чи складає музику. Якщо ми всі будемо порушувати її авторське право, мотивації створювати щось надалі в неї просто не буде», — додає Анна Гриців.

Захист інтелектуальної власності — це набагато ширше, ніж питання принципу й справедливості. Він є важливим рушієм будь-якої творчості, адже мотивує талановитих людей працювати й розвивати свої таланти.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду