The Guardian: Китай створює альтернативний кіберпростір, повністю підконтрольний владі

The Guardian: Китай створює альтернативний кіберпростір, повністю підконтрольний владі

09:39,
9 Червня 2021
1687

The Guardian: Китай створює альтернативний кіберпростір, повністю підконтрольний владі

09:39,
9 Червня 2021
1687
The Guardian: Китай створює альтернативний кіберпростір, повністю підконтрольний владі
The Guardian: Китай створює альтернативний кіберпростір, повністю підконтрольний владі
Автори:
Демократичні розвинуті країни туди навряд запросять.

Китай створює альтернативний кіберпростір, який буде повністю підконтрольний владі. Про це пише Флавія Кеньон – адвокатка та експертка у галузі кібернетики в The 36 Group у Лондоні – у своїй колонці для The Guardian.

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб нещодавно оголосив, що хоче зробити свою країну «глобальною технологічною наддержавою, що захищатиме найуразливіші країни світу». Але, зазначає Флавія Кеньон, він, імовірно, недооцінює найстрашніший кіберсценарій із усіх можливих: можливу фрагментацію інтернету.

Велика Британія планує формувати кіберпростір згідно зі своїми, ліберальними західними цінностями, «не даючи Китаю, Росії та іншим заповнювати багатосторонній вакуум».

Для цього, зокрема, планується витратити більше 31 млн доларів на британський центр кібероперацій, який буде розташовано в Африці, сподіваючись, що вдастся зробити цей континент своїм кіберсоюзником. Але є одне але: Африка вже знайшла партнера – це Китай. Він планує прокласти підводні кабелі вздовж західного та східного узбережжя Африки, щоб забезпечити доступ до інтернету до раніше занедбаних міст і сіл. І такою перспективою прогресу багато людей в Африці вочевидь задоволені.

Але китайці не просто дають іншим інтернет, а будують свій власний кіберпростір, в потенційній фрагментації, яку називають «розщепленою мережею». Це буде альтернатива існуючому кіберпростору, до якої Великобританію та інші демократичні країни навряд запросять. А країни, що розвиваються, навпаки, будуть залучати туди, щоб поширювати свій вплив.

Пекін не зацікавлений у вдосконаленні існуючого відкритого інтернету або у сприянні світові стати більш стійким до кібератак. Він займається створенням абсолютно іншої цифрової архітектури, укомплектованої власним ідеологічним управлінням та цінностями, не сумісними з демократичними.

Створюючи цю архітектуру, китайці звернулися до технології блокчейну. Насправді це просто децентралізована цифрова мережа, що складається з блоків даних, які зберігаються на вузлах. Позитивною рисою блокчейну є те, що це однорангова система без посередників і без центральної влади. Але Пекін планує зруйнувати це, оскільки китайська влада фактично сама буде власником блокчейну і матиме своїх «агентів», що працюють на кожному вузлі.

Комуністична партія Китаю планує зробити так, щоб постійно контролювати всю комунікацію. Блокчейн став би надзвичайно потужним пристроєм відстеження та масштабним сховищем даних.

Мешканці будь-якої країни, яка «підписалася» на роздрібнену мережу Китаю, майже напевно будуь знаходитися під таким самим рівнем державного контролю. Для деяких лідерів це буде сприйматися як «побічний продукт технологічної доброзичливості Китаю». Інші, схильні до авторитаризму, отримають можливість підпорядкувати собі народ.

По суті, це могло б проголосити початок нового розколу в стилі холодної війни не між Сходом та Заходом, а між відкритим інтернетом та закритим альтернативним кіберпростором.

Раніше у Китаї відкрили «гарячу лінію», щоб скаржитись на критиків комуністичної партії в інтернеті.

Фото: istockphoto.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду