В Україні інтернет вільний лише частково – Freedom House

В Україні інтернет вільний лише частково – Freedom House

13:55,
15 Жовтня 2020
2179

В Україні інтернет вільний лише частково – Freedom House

13:55,
15 Жовтня 2020
2179
В Україні інтернет вільний лише частково – Freedom House
В Україні інтернет вільний лише частково – Freedom House
Автори:
Водночас в організації відмічають, що влада в Україні без достатньої аргументації блокує велику кількість вебсайтів, зокрема «ВКонтактє» та «Однокласники».

Міжнародна неурядова організація Freedom House представила звіт щодо свободи доступу та використання інтернету за 2020 рік. Рівень інтернет-свободи в Україні оцінили у 61 бал балів зі 100. Це на 5 балів більше, ніж було у 2019 році.

У Freedom House відмічають, що в Україні влада, значною мірою, запобігла суттєвим порушенням права на приватність у відповідь на пандемію COVID-19. У той час як ситуація в країні змінилась несуттєво, зміни у методології дослідження призвели до покращення оцінки свободи в мережі в Україні. 

Цьогорічний звіт виключає з аналізу ситуацію з правами людини онлайн на окремих тимчасово непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областей, а також в Криму. Це дозволило Україні увійти до переліку країн, де найбільше за рік зросла свобода інтернету.

Водночас в організації відмічають, що на рейтинг вплинуло те, що влада в Україні без достатньої аргументації блокує велику кількість вебсайтів, чим зневажає права українців на відсутність цензури в мережі. Мова, зокрема, про блокування російських соцмереж «ВКонтактє» та «Однокласників».

«Окрім постійного зневаження принципів захисту прав людини та верховенства права, направлених на захист від цензури, виглядає так, що політика блокування стає єдиною, а не останньою  опцією. На жаль, за весь цей час майже жодних зусиль з боку держави не було направлено на те, аби навчити та підготувати українських громадян ставати відповідальними та обізнаними користувачами інформації та Інтернету», - наголосив директор офісу Freedom House в Україні Метью Шааф.

В організації відмічають, що серйозним викликом для свободи Інтернету стала епідемія коронавірусу.

«Пандемія прискорює ситуацію, коли у суспільстві все більше покладаються на цифрові технології у той час, коли Інтернет стає все менш і менш вільним. Без адекватних заходів для захисту конфіденційності даних та верховенства права, ці технології можуть бути легко використані для політичних репресій», - зауважив президент Freedom House Майкл Дж. Абрамовіц.

Згідно зі звітом організації, за рік ситуація зі свободою інтернету погіршилась у таких країнах, як М’янма, Киргизстан, Індія, Еквадор, Нігерія. Таке раптове падіння свободи в Freedom House пов’язують зі згортанням демократії та з поширенням коронавірусу.

Найбільш вільним інтернет є в країнах Європейського Союзу, Індії та США. Найменше свободи в інтернеті мають жителі Китаю та Ірану.

Нагадаємо, у 2019 році рівень інтернет-свободи в Україні оцінили у 56 балів зі 100, що трохи краще, у порівнянні з 2018 роком. Тоді Україна отримала 54 бали. В 2019 році в Україні зафіксували поступове покращення ситуації зі свободою інтернету, зокрема, через відсутність відключень доступу до мережі навіть у зоні конфлікту.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду