Freedom House: Основною проблемою українського інтернет-простору є значна кількість платних коментаторів

00:00,
25 Вересня 2012
1279

Freedom House: Основною проблемою українського інтернет-простору є значна кількість платних коментаторів

00:00,
25 Вересня 2012
1279
Freedom House: Основною проблемою українського інтернет-простору є значна кількість платних коментаторів
Неурядова організація Freedom House оприлюднила звіт, присвячений тому, як в інтернеті дотримуються і притісняють свободу. Україну віднесли до держав із вільним доступом до мережі.

Світ. У звіті Freedom House зібрано дані з 47 країн, в кожній з яких оцінено доступ до інтернет-контенту, а також порушення прав користувачів, повідомляє BBC.

Найбільшу інтернет-свободу мають мешканці Естонії, на другому місці – США. Найгірші показники в Ірану, Куби та Китаю.

Серед загроз свободі інтернету у останні два роки зафіксовано: атаки на блогерів, політично мотивований нагляд, маніпуляції з контентом, а також закони, які обмежують свободу думки в інтернеті.

При цьому, зауважує Freedom House, авторитарні лідери стають більш винахідливими у контролі інтернету – оскільки блокування сайтів та арешти викликають міжнародну критику. Так, вони вдаються до послуг цілих армій проплачених коментаторів, щоб ті маніпулювали онлайн-дискусіями, або ж створюють умови для переривання інтернет-зв’язку.

Втім, як стверджують автори звіту, виявлено і суттєві здобутки. Так, у 14 країнах зафіксовано поліпшення ситуації – зокрема, у Бірмі (М’янмі) та Тунісі.

У звіті також названо12 країн, які перебувають у так званій зоні ризику, – у них в найближчі 12 місяців ситуація зі свободою в інтернеті може погіршитися. Серед таких країн – Азербайджан та Росія.

Україна. За даними Freedom House, інтернет-простір України можна охарактеризувати як «вільний» – влада країни майже не перешкоджає доступу до мережі, пише «Коммерсантъ».

Разом з тим у документі відзначається, що основною проблемою українського інтернет-простору є значна кількість проплачених коментаторів, котрі пишуть пости на захист діючої влади. При цьому, на думку вітчизняних експертів, те саме практикують і представники опозиції, особливо – напередодні виборів, зауважує газета.

За 100-бальною шкалою Україна набрала 27 балів, посівши 12 місце серед 47 держав, і потрапила до категорії «вільні країни». Набільш вільною країною було визнано Естонію (10 балів), найменш вільною – Іран (90 балів).

За даними Freedom House, в Україні не спостерігається спроб фільтрувати чи блокувати політично невигідний контент. Експерти Freedom House відзначили в цілому високий рівень доступу українців до інтернету, проте висловили стурбованість тим, що у маленьких містах існує менше можливостей підключення до мережі. Крім цього, автори звіту розкритикували ухвалений парламентом у лютому 2011 року в першому читанні законопроект N6253, який пропонує закривати будь-який ресурс з піратським контентом без рішення суду.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Davidicke
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду