У соцмережах поширюють фейк про те, що коронавірус був навмисно створений у США

У соцмережах поширюють фейк про те, що коронавірус був навмисно створений у США

12:30,
21 Березня 2020
6185

У соцмережах поширюють фейк про те, що коронавірус був навмисно створений у США

12:30,
21 Березня 2020
6185
У соцмережах поширюють фейк про те, що коронавірус був навмисно створений у США
У соцмережах поширюють фейк про те, що коронавірус був навмисно створений у США
Автори:
Фейк поширюють із посиланням на сайт зі сумнівною репутацією, який просуває російські інтереси.

Про це написав у Facebook науковець і блогер Семен Єсилевський.

«Увага, черговий фейк! У фейсбучеку почав широко гуляти текст Ольги Голубовської, завкафедрою медуніверситету, в якому вона розганяє божевільну конспірологічну теорію про те, що SARS-CoV-2 з'явився в США, а не в Китаї. На доказ вона наводить якийсь типу канадський сайт. Цей сайт - добре відома смітник і розсадник теорій змови. Його автор - Мішель Чосудовський - упоротий конспіролог, розганяв свого часу теорію змови про те, що теракти 11 вересня були справою рук ЦРУ», - написав він.

За словами науковця, у 2017 році НАТО офіційно звинуватило цей сайт у веденні інформаційної війни на користь Росії і поширенні ​​проросійської пропаганди.

«Голубовська посилається також на якісь "дослідження", в яких, нібито, проаналізовано геном вірусу з різних країн і показано, що він виник не в Китаї. По-перше, ці дослідження не опубліковані - це препринти, які не пройшли рецензування, а по-друге, оскільки за них так активно топлять проросійські пропагандистські смітники, то це "жжжж" явно неспроста», - вважає Єсилевський.

Він зазначає, що немає доказів, ніби варіант вірусу з Ірану начебто зовсім інший, ніж з Китаю або Італії і при цьому набагато більш смертоносний.

«Наука не вміє визначати вірулентність і рівень смертності по різниці геномів, але ця заява вже дуже добре лягає на загальну пропагандистську канву про те, що "США запустили біологічну зброю", адже основний ворог США - саме Іран», - додав Єсилевський.

У престижному науковому журналі Nature опубліковано дослідження генома вірусу, де переконливо показано його природне походження. Де саме відбувалася еволюція вірусу в агресивну форму - ще у тварин або вже у людей - поки незрозуміло, але ніяких ознак штучного походження вірусу немає. І виник він, на думку науковців, все ж таки в Китаї.

До слова, сепаратистські «ЗМІ» на окупованому Донбасі просувають схожу думку. Там взагалі заявили, мовляв, що США запустили «істерику з коронавірусом» саме напередодні 9 травня.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вар"ят
18:09 / 21.03.2020
Да перестріньте ви вже цю пиздувату Голубовську із цеглиною в темному кутку двора! Це ж неможливо читати, вона не просто дурнувата, вона це СВІДОМО поширює, курва псевдомедична!
Ktoto
13:27 / 21.03.2020
Ну фейк в цій новині може бути тільки те, що це зробила америка. А так то вірус створений штучно
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду