Майкл Щур, «Телебачення Торонто»: «Єдиний спосіб заробляти на контенті хороші гроші в Україні — створювати його українською»

Майкл Щур, «Телебачення Торонто»: «Єдиний спосіб заробляти на контенті хороші гроші в Україні — створювати його українською»

13:37,
30 Січня 2020
25638

Майкл Щур, «Телебачення Торонто»: «Єдиний спосіб заробляти на контенті хороші гроші в Україні — створювати його українською»

13:37,
30 Січня 2020
25638
Майкл Щур, «Телебачення Торонто»: «Єдиний спосіб заробляти на контенті хороші гроші в Україні — створювати його українською»
Майкл Щур, «Телебачення Торонто»: «Єдиний спосіб заробляти на контенті хороші гроші в Україні — створювати його українською»
Кількість україномовного контенту в YouTube уже почала зростати, вважає телеведучий і журналіст. На його думку, обсяг такого контенту зростатиме й надалі, адже він дає 95 і вище відсотків аудиторії з України.

Нещодавно MediaSapiens спільно з Texty.org.ua підготував статтю про найпопулярніші YouTube-канали українською мовою. Журналіст Володимир Малинка перебрав вручну по 250 українських YouTube-каналів за кількістю підписників і переглядів та отримав неочікуваний результат. Виявилося, що контент українською мовою вкрай рідко вибивається на верхні позиції чартів, а «українське» зовсім не означає «україномовне».

MediaSapiens вирішив продовжити серію матеріалів про україномовних ютуберів, які досягли популярності. Ми поспілкувалися з Майклом Щуром (alter ego Романа Вінтоніва) — автором та ведучим популярного проєкту «Телебачення Торонто». Цей YouTube-канал існує з 2012 року та має 339 тис. підписників і понад 66 млн переглядів. Часто їхні сатиричні передачі та влоги здобувають вірусну популярність, що зайвий раз доводить: не обов’язково робити контент російською мовою, щоби мати велику кількість переглядів.

Яка реклама ніколи не з’явиться на каналі «Телебачення Торонто», як потрапляють у команду проєкту та чи справді україномовні блогери не користуються популярністю — в інтерв’ю Майкла Щура для MediaSapiens.

— Майкле, за час існування програми «Телебачення Торонто» ви мали різні рубрики, які періодично змінювалися. Від яких рубрик відмовилися останнім часом і чому? Наприклад, у вас уже доволі давно немає запрошених музикантів, які грають композиції наприкінці випусків.

— Можливо, ми пережили «рубрикацію». Принаймні на сьогодні. У нас немає рубрик. У нас досить широке коло тем. І це дозволяє щотижня давати щось нове й цікаве. Ми зосередились на основному виді діяльності — огляд новин. Музичну рубрику ми поставили на перезапуск. Маємо ідею про те, щоби перетворити цю рубрику на офлайн-тусовку для любителів актуальної музики, причому місце щоразу буде переїжджати на нову локацію, яку ми будемо окремо підбирати. Шукаємо комерційних партнерів для цього проєкту. Самим це важко тягнути.

Назагал у нас рубрик більше немає. Є нові проєкти. Наприклад, медіаграмотність в інстаграмі, де ми через сторіз пояснюємо підписникам про критичне мислення. Також маємо окремий проєкт «Ще» — 5–7 хвилин коротко про суть якогось явища. Подивився — і вже все розумієш, що для чого, звідки, хто молодець, а хто — ні.

— Як змінилася ваша робота після звільнення із Суспільного влітку минулого року, коли ви вирішили приділяти більше часу програмі (Роман Вінтонів два роки працював членом правління Суспільного мовника)?

— Став більше працювати з поточними завданнями «Телебачення Торонто».

— Скільки приблизно часу займає у ваших колег моніторинг регіональних ЗМІ, щоби знайти там влучний сюжет?

— Це безперервний процес, який не має початку й кінця.

— Як потрапляють до вашої команди?

— Ми — не гігантська корпорація з HR-департаментом, який своєю ціллю має «закривати вакансії». Ми знаходимо талановитих людей, знайомимося, щоб зрозуміти, чи вони «наші». Якщо «наші» — шукаємо місце в команді. І це завжди ручна робота. Антиконвеєр.

У принципі, ми так все робимо: і випуски, і рекламні інтеграції. Ми провели досить велику роботу з пошуку людей. Звертаємо увагу на тих, хто вже сам щось робить. Стендап, тексти пише чи робить відео. Якщо погляд на світ, думки цікаві — запрошуємо спробувати.

— В інтерв’ю в липні 2019-го ви казали, що практично не розміщуєте на каналі реклами, зокрема, через ціннісні переконання команди. Останнім часом реклама у вас періодично з’являється. За яким принципом обираєте, кого рекламувати, а кому відмовити?

— Підходи до вибору партнерів для комерційних проявів із часу того інтерв’ю не змінилися. Ми з радістю допомагаємо донести інформацію наших партнерів до нашої аудиторії. Але ми розуміємо також, що ми маємо відповідальність перед аудиторією. Нашим партнером можна стати, якщо:

  • компанія не продає те, що шкодить здоров’ю;
  • компанія має українську версію своїх сервісів;
  • компанія не є російською.

Якщо на всі ці критерії можна сказати «так», тоді ми з радістю запускаємо наш креатив на користь партнера. З нами вже працювали охоронні системи «Аякс», доставка «Ракета», сайт «Хотлайн», мережа «Інтертоп», таксі «Уклон». Ми раді з того, що можемо бути корисними цим компаніям.

— Як ваші підписники реагують на рекламу? Чи реагують якось взагалі, є загалом відгуки?

— Із відгуків комерційних партнерів можемо зробити висновок, що рекламні інтеграції на «Телебаченні Торонто» є ефективними й зацікавлюють аудиторію. Із відгуків нашої аудиторії у коментарях також бачимо подібну реакцію.

— У тому ж минулорічному інтерв’ю ви розповідали, що для повноцінного заробітку на рекламі потрібно нарощувати перегляди. Але відтоді ваша аудиторія значно зросла. Наприклад, минуло менш як дві доби після публікації свіжого ролика, а в нього було вже майже 189 тис. переглядів. Цього все ще недостатньо, щоб робити проєкт комерційним? Яка кількість переглядів для рекламодавця вважається достатньою?

— Ми не є комерційним проєктом. Нашою метою не є отримання прибутку. Наше завдання — донесення ідей до аудиторії. Ідей, які вони не можуть отримати з інших медіа. Щоб це продовжувати робити, нам треба мати певні ресурси. Один із них — це гроші, щоби покрити наші видатки. Зараз видатки покриває грант. Через деякий час відсоток грантових коштів почне зменшуватися.

— Що, крім якісного контенту, допомагає вашому каналу нарощувати перегляди в YouTube?

— Контент — це головне.

— Наскільки важливий для рекламодавця формат програми й теми, які в ній зачіпаються? Чи саме перегляди важливіші?

— Найважливіше — це аудиторія медіа та як ця аудиторія сприймає медіа. Можливо, комусь і цікаві сухі цифри у вигляді охоплення. Але не нам. Ми пояснюємо, що за тими цифрами, які ми показуємо, є дуже круті люди — активні, розумні, молоді, з позицією.

— Наш колега готував статтю про найпопулярніші україномовні канали в YouTube і виявив, що україномовні канали практично не входять у лідери за переглядами. У чому причина, як гадаєте?

Якщо українському офісу компанії «Х» потрібно донести інформацію до споживача в Україні й він замовляє рекламу в україномовного каналу на 5 тисяч доларів і отримує 300 тисяч переглядів з України і 2-3 тисячі переглядів з інших країн, то це краще, ніж за ті ж гроші отримати 100 тисяч переглядів з України і 900 тисяч переглядів з інших країн.

Із точки зору кількості переглядів — так, україномовний контент набирає менше переглядів, ніж англомовний. Тих, хто дивиться відео англійською мовою в інтернеті набагато більше, ніж тих, хто дивиться українською. Це стосується й інших мов. Трохи дивно змагатися за кількісними показниками з тими, кого фізично більше.

— Які україномовні YouTube-канали ви би порадили читачам MediaSapiens?

— Щодо каналів — отут непогана підбірочка.

— Ваш прогноз — чи буде в українському сегменті більше україномовних роликів?

— На мою думку, єдиний спосіб почати заробляти на контенті хороші гроші в Україні — це створювати контент українською мовою. 30 і більше відсотків аудиторії українських російськомовних каналів не знаходиться в Україні. Натомість україномовний контент дає 95 і вище відсотків аудиторії з України.

Якщо спростити, то рекламодавець обирає між двох варіантів: а) 700 тисяч переглядів, із яких українські — це 200 тисяч; б) 400 тисяч переглядів, із яких українські — 395 тисяч. Якщо це усвідомити, то простіший спосіб робити комерційно успішний контент в Україні — це робити це українською. Кількість україномовного контенту вже почала зростати. Я думаю, що цей обсяг тільки зростатиме.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Chlop
20:28 / 23.10.2020
Greetings Mr Michael I want to express my sincere gratitude for the work you are doing on Ukrainian TV What you are missing is probably that "vintage" soviet experience that every citizen born in the su has Now on the eve of elections they want us to fill in the ballots with numbers like on old soviet envelopes The problem is when we used them in the past we easily corrected numbers 3 to 8 5 to 6 I still don't understand how this voting goes and what is the procedure of controlling corrections on the ballots Hope it helps
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду