ms.detector.media
Катерина Гончарова
30.01.2020 13:37
Майкл Щур, «Телебачення Торонто»: «Єдиний спосіб заробляти на контенті хороші гроші в Україні — створювати його українською»
Майкл Щур, «Телебачення Торонто»: «Єдиний спосіб заробляти на контенті хороші гроші в Україні — створювати його українською»
Кількість україномовного контенту в YouTube уже почала зростати, вважає телеведучий і журналіст. На його думку, обсяг такого контенту зростатиме й надалі, адже він дає 95 і вище відсотків аудиторії з України.

Нещодавно MediaSapiens спільно з Texty.org.ua підготував статтю про найпопулярніші YouTube-канали українською мовою. Журналіст Володимир Малинка перебрав вручну по 250 українських YouTube-каналів за кількістю підписників і переглядів та отримав неочікуваний результат. Виявилося, що контент українською мовою вкрай рідко вибивається на верхні позиції чартів, а «українське» зовсім не означає «україномовне».

MediaSapiens вирішив продовжити серію матеріалів про україномовних ютуберів, які досягли популярності. Ми поспілкувалися з Майклом Щуром (alter ego Романа Вінтоніва) — автором та ведучим популярного проєкту «Телебачення Торонто». Цей YouTube-канал існує з 2012 року та має 339 тис. підписників і понад 66 млн переглядів. Часто їхні сатиричні передачі та влоги здобувають вірусну популярність, що зайвий раз доводить: не обов’язково робити контент російською мовою, щоби мати велику кількість переглядів.

Яка реклама ніколи не з’явиться на каналі «Телебачення Торонто», як потрапляють у команду проєкту та чи справді україномовні блогери не користуються популярністю — в інтерв’ю Майкла Щура для MediaSapiens.

— Майкле, за час існування програми «Телебачення Торонто» ви мали різні рубрики, які періодично змінювалися. Від яких рубрик відмовилися останнім часом і чому? Наприклад, у вас уже доволі давно немає запрошених музикантів, які грають композиції наприкінці випусків.

— Можливо, ми пережили «рубрикацію». Принаймні на сьогодні. У нас немає рубрик. У нас досить широке коло тем. І це дозволяє щотижня давати щось нове й цікаве. Ми зосередились на основному виді діяльності — огляд новин. Музичну рубрику ми поставили на перезапуск. Маємо ідею про те, щоби перетворити цю рубрику на офлайн-тусовку для любителів актуальної музики, причому місце щоразу буде переїжджати на нову локацію, яку ми будемо окремо підбирати. Шукаємо комерційних партнерів для цього проєкту. Самим це важко тягнути.

Назагал у нас рубрик більше немає. Є нові проєкти. Наприклад, медіаграмотність в інстаграмі, де ми через сторіз пояснюємо підписникам про критичне мислення. Також маємо окремий проєкт «Ще» — 5–7 хвилин коротко про суть якогось явища. Подивився — і вже все розумієш, що для чого, звідки, хто молодець, а хто — ні.

— Як змінилася ваша робота після звільнення із Суспільного влітку минулого року, коли ви вирішили приділяти більше часу програмі (Роман Вінтонів два роки працював членом правління Суспільного мовника)?

— Став більше працювати з поточними завданнями «Телебачення Торонто».

— Скільки приблизно часу займає у ваших колег моніторинг регіональних ЗМІ, щоби знайти там влучний сюжет?

— Це безперервний процес, який не має початку й кінця.

— Як потрапляють до вашої команди?

— Ми — не гігантська корпорація з HR-департаментом, який своєю ціллю має «закривати вакансії». Ми знаходимо талановитих людей, знайомимося, щоб зрозуміти, чи вони «наші». Якщо «наші» — шукаємо місце в команді. І це завжди ручна робота. Антиконвеєр.

У принципі, ми так все робимо: і випуски, і рекламні інтеграції. Ми провели досить велику роботу з пошуку людей. Звертаємо увагу на тих, хто вже сам щось робить. Стендап, тексти пише чи робить відео. Якщо погляд на світ, думки цікаві — запрошуємо спробувати.

— В інтерв’ю в липні 2019-го ви казали, що практично не розміщуєте на каналі реклами, зокрема, через ціннісні переконання команди. Останнім часом реклама у вас періодично з’являється. За яким принципом обираєте, кого рекламувати, а кому відмовити?

— Підходи до вибору партнерів для комерційних проявів із часу того інтерв’ю не змінилися. Ми з радістю допомагаємо донести інформацію наших партнерів до нашої аудиторії. Але ми розуміємо також, що ми маємо відповідальність перед аудиторією. Нашим партнером можна стати, якщо:

Якщо на всі ці критерії можна сказати «так», тоді ми з радістю запускаємо наш креатив на користь партнера. З нами вже працювали охоронні системи «Аякс», доставка «Ракета», сайт «Хотлайн», мережа «Інтертоп», таксі «Уклон». Ми раді з того, що можемо бути корисними цим компаніям.

— Як ваші підписники реагують на рекламу? Чи реагують якось взагалі, є загалом відгуки?

— Із відгуків комерційних партнерів можемо зробити висновок, що рекламні інтеграції на «Телебаченні Торонто» є ефективними й зацікавлюють аудиторію. Із відгуків нашої аудиторії у коментарях також бачимо подібну реакцію.

— У тому ж минулорічному інтерв’ю ви розповідали, що для повноцінного заробітку на рекламі потрібно нарощувати перегляди. Але відтоді ваша аудиторія значно зросла. Наприклад, минуло менш як дві доби після публікації свіжого ролика, а в нього було вже майже 189 тис. переглядів. Цього все ще недостатньо, щоб робити проєкт комерційним? Яка кількість переглядів для рекламодавця вважається достатньою?

— Ми не є комерційним проєктом. Нашою метою не є отримання прибутку. Наше завдання — донесення ідей до аудиторії. Ідей, які вони не можуть отримати з інших медіа. Щоб це продовжувати робити, нам треба мати певні ресурси. Один із них — це гроші, щоби покрити наші видатки. Зараз видатки покриває грант. Через деякий час відсоток грантових коштів почне зменшуватися.

— Що, крім якісного контенту, допомагає вашому каналу нарощувати перегляди в YouTube?

— Контент — це головне.

— Наскільки важливий для рекламодавця формат програми й теми, які в ній зачіпаються? Чи саме перегляди важливіші?

— Найважливіше — це аудиторія медіа та як ця аудиторія сприймає медіа. Можливо, комусь і цікаві сухі цифри у вигляді охоплення. Але не нам. Ми пояснюємо, що за тими цифрами, які ми показуємо, є дуже круті люди — активні, розумні, молоді, з позицією.

— Наш колега готував статтю про найпопулярніші україномовні канали в YouTube і виявив, що україномовні канали практично не входять у лідери за переглядами. У чому причина, як гадаєте?

Якщо українському офісу компанії «Х» потрібно донести інформацію до споживача в Україні й він замовляє рекламу в україномовного каналу на 5 тисяч доларів і отримує 300 тисяч переглядів з України і 2-3 тисячі переглядів з інших країн, то це краще, ніж за ті ж гроші отримати 100 тисяч переглядів з України і 900 тисяч переглядів з інших країн.

Із точки зору кількості переглядів — так, україномовний контент набирає менше переглядів, ніж англомовний. Тих, хто дивиться відео англійською мовою в інтернеті набагато більше, ніж тих, хто дивиться українською. Це стосується й інших мов. Трохи дивно змагатися за кількісними показниками з тими, кого фізично більше.

— Які україномовні YouTube-канали ви би порадили читачам MediaSapiens?

— Щодо каналів — отут непогана підбірочка.

— Ваш прогноз — чи буде в українському сегменті більше україномовних роликів?

— На мою думку, єдиний спосіб почати заробляти на контенті хороші гроші в Україні — це створювати контент українською мовою. 30 і більше відсотків аудиторії українських російськомовних каналів не знаходиться в Україні. Натомість україномовний контент дає 95 і вище відсотків аудиторії з України.

Якщо спростити, то рекламодавець обирає між двох варіантів: а) 700 тисяч переглядів, із яких українські — це 200 тисяч; б) 400 тисяч переглядів, із яких українські — 395 тисяч. Якщо це усвідомити, то простіший спосіб робити комерційно успішний контент в Україні — це робити це українською. Кількість україномовного контенту вже почала зростати. Я думаю, що цей обсяг тільки зростатиме.

ms.detector.media