Відео і соцмережі: як білоруські журналісти вчаться творити якісну журналістику

Відео і соцмережі: як білоруські журналісти вчаться творити якісну журналістику

11:04,
18 Березня 2019
2484

Відео і соцмережі: як білоруські журналісти вчаться творити якісну журналістику

11:04,
18 Березня 2019
2484
Відео і соцмережі: як білоруські журналісти вчаться творити якісну журналістику
Відео і соцмережі: як білоруські журналісти вчаться творити якісну журналістику
Третій навчальний модуль для білоруських журналістів і блогерів завершився у рамках проекту «Школа якісних медіа», організованого ГО «Детектор медіа» в Києві.

Цього разу акцент був зроблений на відео та роботі в соцмережах.

Майже два повних навчальних дні були присвячені роботі з відео. Тренер Андрій Приймаченко, що має величезний досвід роботи з відеоконтентом (як режисер, кліпмейкер та дизайнер), спершу виклав теорію, а тоді й одразу спонукав журналістів закріпити пройдене на практиці.

«Джоконда» - чи не перша картина в світі, в якій було використано глибину та перспективу. І це, зокрема, робить її такою унікальною. Адже тут багато уваги приділено композиції, і перспектива не менш цікава, ніж перший план», - розповідав Андрій Приймаченко про основи відеозйомки і постановки кадру.

Андрій Приймаченко влучно пояснив теоретичні засади відеозйомки через картини, зокрема через твори українського художника Пимоненка розповів про те, як правильно працювати зі світлом.

«Бачите, як на картині обличчя героїв освітлені свічкою? Як падають тіні? А якби при відеозйомці ввімкнути штучне яскраве освітлення, бо оператору «темно», то ця атмосфера зникла би. Ставтесь до світла не як до технічного засобу, а як до способу розповісти історію», - наголосив тренер.

А потім учасникам Школи довелось продемонструвати не словом, а  ділом, наскільки уважно вони слухали лектора і чи засвоїли матеріал. Тож значну частину другого дня вони присвятили зйомці відео, а також його монтажу.

 

Яким би чудовим не був відеоконтент – без правильного його просування в соцмережах є ризик, що він не стане відомим широкій аудиторії. Які особливості просування відео в Фейсбуці, Однокласниках, Вконтакті, розповідала медіатренерка Діана Іщенко.

«Для Фейсбука дуже важливо, щоб контент подобався користувачам, навіть якщо це реклама. Тому краще ставити на рекламу ті пости, які і так подобаються користувачам, тобто пости, які органічно стали популярними. І яким би не було чудовим відео, «розумна стрічка Фейсбука не покаже його органічно всім підписникам вашої сторінки. Тож, аби ваша аудиторія побачила це відео, його треба просувати», - каже Діана Іщенко.

Юрій Марченко, ведучий і редактор видання Platfor.ma, розповів про те, як треба «робити півкроку в сторону», аби знайти нестандартний формат подачі інформації. Він поділився як креативними форматами рекламної співпраці, які практикує його видання, так і цікавими форматами популяризації нудних чи заїжджених тем. На додачу учасники переглянули декілька креативних вірусних відео і обговорити нюанси креативного ведення СММ і зворотного зв’язку з читачами і користувачами.

Загалом навчальний курс складається з чотирьох триденних модулів, що пройдуть у Києві протягом грудня 2018 – червня 2019 року. Перший модуль відбувся у грудні 2018 року, другий – у лютому 2019.

Проект реалізується спільно з некомерційною організацією Pact за фінансової підтримки Агентства США з питань міжнародного розвитку (USAID).

Фото: Олексій Темченко

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду