Інтернет-видання London24 ініціювало конкурс короткометражок на антитютюнову тематику

00:00,
12 Грудня 2012
403

Інтернет-видання London24 ініціювало конкурс короткометражок на антитютюнову тематику

00:00,
12 Грудня 2012
403
Інтернет-видання London24 ініціювало конкурс короткометражок на антитютюнову тематику
На сайті видання створили окремий розділ, присвячений конкурсу молодіжних короткометражних фільмів про шкоду від куріння Cut films. 

Цей конкурс регулярно проходить у Великобританії з 2009 року в рамках антитютюнової кампанії імені Дебори Хаттон. London24 активно висвітлює останні події довкола конкурсу, бере інтерв’ю в його учасників і колишніх переможців, робить огляди найцікавіших роликів і статті про те, як їх знімали.

За умовами конкурсу, участь у ньому можуть взяти молоді люди віком до 25 років. Їм потрібно зняти 2-хвилинний ролик, який застерігатиме молодь від куріння або розповідатиме про шкідливість цієї звички. Потім викласти його на сайт проекту, поширити в соціальних мережах і загітувати щонайбільшу кількість людей проголосувати за їхню стрічку. На сайті Cut films можна знайти поради та покрокові інструкції про те, як зняти ролик, ідеї та теми для стрічок: «Куріння у фільмах і на телебаченні», «Куріння і відомі люди», «Реклама сигарет – чим тютюнові компанії спокушають людей» та чимало інших. Тут же можна ознайомитися з фактами про куріння по обраній темі, знайти посилання на корисні тематичні ресурси.

«Завдання цього проекту – підвищити обізнаність підлітків про шкоду від куріння, спонукати їх самостійно дослідити проблему, вивчити її, перейнятися і розповісти про це все своїм одноліткам. Розповісти так, аби вони повірили і теж перейнялися. Такий підхід більш дієвий, ніж просто застереження дорослих щодо куріння. Адже діти значно більше вірять одне одному, ніж батькам або вчителям. Вони наслідують один одного. І важливо, аби наслідували саме у звичці не курити, а не навпаки», – переконаний Чарлі Стеббінгс (Charlie Stebbings), засновик конкурсу.

2009 року його експериментальний проект презентувати в дев’яти школах та одному молодіжному клубі. Вихованці кожного закладу зняли по фільму. Завдяки зусиллям команди, яка займалася конкурсом, і особистим зв’язкам Стеббінгса, вдалося привернути до конкурсу увагу ЗМІ. А 2011 року головним інформаційним партнером Cut films став Archant – один з найбільших британських медіахолдингів,  до якого входять близько 75 друкованих газет. Тоді про конкурс заговорили і вже невдовзі проект підтримало управління охорони здоров’я Великобританії – за йогосприяння вдалося розгорнути масштабну промо- та освітню кампанію Cut films у школах по всій країні.

Переможців національного конкурсу визначають щороку у червні. Участь у ньому беруть усі роботи, надіслані на регіональні та локальні (в межах міста, району або й навіть окремої чи кількох шкіл) конкурси, які тривають протягом року по всій країні. Приміром, ініціатором і спонсором конкурсу для молоді з Лондона, що стартував у грудні 2012, стало згадане інтернет-видання London24. Редакція нагородить автора стрічки, яка їм сподобається найбільше, спеціальним призом – квитками на один із музичних фестивалів.

Протягом 2011 року у конкурсі взяло участь понад 1000 молодих людей, які зняли 166 фільмів. На Youtube їх переглянули в сумі 94 тисячі разів. Більш детально про результати кампанії за 2011 рік можна прочитати тут.

«Більшість заходів по боротьбі з курінням в нашій країні, спрямовані на дорослих. Наш же проект – орієнтовано на дітей. Ми хочемо попередити куріння серед молоді або переконати її відмовитися від шкідливої звички, поки не пізно. І робимо це не шляхом заборон чи нав’язування, а в ігровий творчий спосіб. Головне завдання у тому, аби дитина самостійно, без стороннього втручання, дійшла до висновку про шкідливість куріння. Вирішила для себе не курити і переконувала у цьому своїх друзів. Подібні ініціативи сприятимуть, аби у майбутньому кількість курців не зростала», – пояснила Люсінда Шоу (Lucinda Shaw), керівник антитютюнової кампанії.  

За даними британської громадської організації «Проти куріння та за здоров’я» У Великобританії 157 тисяч дітей у віці 11-15 років регулярно курять. Щорічно від хвороб, викликаних курінням помирає 100 тисяч англійців.   

Дебора Хаттон протягом 20 років була редактором рубрики «Здоров’я» британського журналу  про моду Vogue. Писала також для Guardian, Sunday Times, Evening Standard. Автор чотирьох книжок про здоровий спосіб життя. У червні 2005 року вона померла від раку легенів, найбільш імовірною причиною розвитку якого, за словами лікарів, було зловживання курінням у підлітковому і молодому віці. Деборі було лише 49 років. Її чоловік, кінорежисер Чарлі Стеббінгс, в пам'ять про дружину започаткував конкурс короткометражних фільмів для підлітків і молоді Cut films.

«Я не хочу, аби молодь повторила помилку моєї дружини, яка коштувала їй життя. Дебора вперше спробувала курити в 12 років, з 17 – почала курити регулярно і багато. Кинула в 24. А в 48 раптом дізналася, що хвора на рак легенів, який вже не можна було вилікувати. І все через сигарети. Ці маленькі білі палички, які забрали у моїх чотирьох дітей матір, а у мене – кохану жінку», – так прокоментував своє рішення створити конкурс і запустити антитютюнову кампанію  Чарлі Стеббінгс 2009 року. 

Переглянути конкурсні стрічки можна тут

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ru.wikipedia.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду