Російські користувачі запропонували внести до реєстру заборонених ресурсів сайт kremlin.ru

00:00,
9 Листопада 2012
545

Російські користувачі запропонували внести до реєстру заборонених ресурсів сайт kremlin.ru

00:00,
9 Листопада 2012
545
Російські користувачі запропонували внести до реєстру заборонених ресурсів сайт kremlin.ru
Одні вважають створення реєстру заборонених сайтів дієвою ініціативою, інші цитують інтернет-жарт: «Реєстр заборонених сайтів заборонили, оскільки в ньому є перелік заборонених сайтів». Про перші результати роботи російського «чорного списку» пише газета «Известия».

Роскомнагляд отримав 85 звернень про те, що на офіційному сайті Кремля публікується порнографія, матеріали про наркотичні речовини та інформація, що може призвести до суїциду.

Ще майже 200 заявок вказують на те, що заборонена інформація опублікована на сайті zapret-info.gov.ru – офіційному сайті реєстру заборонених сайтів.

Усього станом на 8 листопада Роскомнагляд отримав 7778 звернень, більшість з яких – 7009 – було відхилено. За даними «Известий», один сайт було заблоковано і ще два отримали наказ щодо блокування протиправного контенту.

Голова Комітету держдуми РФ з питань сім’ї, жінок та дітей Олена Мізуліна вважає, що робота реєстру доводить – побоювання щодо того, що реєстр перетвориться на інструмент цензури, виявилися марними.

«Звернень до Роскомнагляду щодо інформації, яка розміщена в інтернеті і є шкідливою для дітей, дуже багато, проте лише незначна кількість ресурсів справді є зловмисними. Як ми і очікували, власники ресурсів активно долучаються до роботи і самостійно видаляють шкідливу для дітей інформацію. Приклад – соціальна мережа ВКонтакте. Завдяки відповідальному ставленню до проблеми з боку керівників ресурсів у нас мало заблокованих сайтів», – відзначила пані Мізуліна.

У комітеті також підкреслили: кожна заявка перевіряється експертами особисто, що є тривалим та копітким процесом.

Наступного тижня у Держдумі відбудеться презентація, підготована спеціалістами Роскомнаглялу спільно з Комітетом з питань сім’ї, жінок та дітей, під час якої депутатам продемонструють принципи роботи реєстру.

Критики функціонування реєстру вважають, що його поява не зможе стати панацеєю у боротьбі із зловмисним контентом.

«Реєстр заборонених сайтів, на жаль, є прикладом того, як гарну ідею можна зіпсувати і довести до абсурду, – зауважив «Известиям» представник агентства «Социальные сети» Денис Терехов. – Найбільш веселий жарт, який останнім часом гуляє в інтернеті: реєстр заборонених сайтів заборонили, оскільки в ньому є перелік заборонених сайтів. Це перетворилося з реального механізму із боротьби з дитячою порнографією на місце, де скаржаться всі і на всіх. Реальні проблеми потрібно вирішувати поступовою роботою – моніторингом інтернету та інформуванням відповідних органів».

Нагадаємо, реєстр заборонених сайтів, створений у рамках закону «Про захист дітей від шкідливої інформації», запрацював у Росії 1 листопада.

Офіційним сайтом реєстру було визначено сторінку http://zapret-info.gov.ru/. Оператором реєстру російський уряд призначив Роскомнагляд.

30 жовтня, на зустрічі з регіональним активом «Единой России», Дмитро Медведєв відзначив, що ухвалений в Росії законопроект щодо правового регулювання інтернету не гірший, аніж ті правові норми, котрі існують в інших країнах, проте російському закону ще слід довести свою ефективність. «Я гадаю, ефективність цього законопроекту буде не дуже високою. Якщо я помиляюсь – то теж добре», – зауважив російський  прем’єр.

Закон «Про захист дітей від шкідливої інформації», ухвадений Держдумою РФ 11 липня 2012 року, викликав суперечливу реакцію представників багатьох ЗМІ. Російські інтернет-компанії висловилювали протест проти дискусійного законопроекту, питання до механізму його втілення мали також і урядові організації.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Globalinternetbox
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду