Чемпіонат світу з футболу гостро поставив проблему безпеки журналістів у Бразилії

00:00,
16 Червня 2014
1236

Чемпіонат світу з футболу гостро поставив проблему безпеки журналістів у Бразилії

00:00,
16 Червня 2014
1236
Чемпіонат світу з футболу гостро поставив проблему безпеки журналістів у Бразилії
Міжнародна федерація журналістів (IFJ) радить бразильським та  міжнародним  репортерам, які висвітлюють Чемпіонат світу з футболу, виявляти  пильність і уникати загрозливих ситуацій, повідомляє сайт організації.

Це застереження оприлюднено у зв’язку з тим, що декілька журналістів   зазнали поранень під час акцій протесту 12 червня  у Сан-Паулу та в інших містах Бразилії.

Продюсерка CNN  Барбара Арвантідіс  (Barbara Arvanitidis) через травму руки зверталася за медичною допомогою у лікарню.

Кореспондентка тієї ж американської телемережі Шаста Дарлінгтон (Шаста Дарлінгтон (Shasta Darlington), фоторепортер Associated Press Родріґу Адд (Rodrigo Add) та помічник оператора Sistema Brasileiro de Televisão (SBT) Дуґлас Барб’єрі (Douglas Barbieri) отримали ушкодження від вибухів шумових гранат під час розгону поліцією демонстрантів у Сан-Паулу.

У ході акції протесту у місті Белу-Орізонті  - адміністративному центрі штату Мінас-Жераїс – було поранено фоторепортера  Reuters Сержіу Moрaїса (Sérgio Moraes).

На відкритті матчу між Бразилією та Хорватією протестувальники закидали камінням на пляжі Копакабана знімальну групу британського телеканалу ITV. Нападів зазнали й інші телемережі.

«Ми закликаємо владу і громадян Бразилії поважати права й свободи медіа, які висвітлюють чемпіонат світу чи повідомляють про заворушення, - заявила генеральний секретар МФЖ Бет Коста (Beth Costa). - Ми також радимо журналістам постійно уникати загрозливих ситуацій».

Міжнародна федерація журналістів – найчисельніша у світі професійна організація, яка  представляє понад 600 тисяч теле- й радіожурналістів та репортерів електронних і друкованих медіа у 134 країнах світу.

Її філія – бразильська Національна федерація журналістів (FENAJ) – застерігає суспільство від нападів на професійних медійників, що стають у країні «звичайним явищем». Організація характеризує це як прояв «неприйнятної ескалації насильства і небезпечної атаки на демократичні свободи у Бразилії».

Знімки не ідентифікують навмисних акцій охоронців порядку проти працівників ЗМІ, йдеться у заяві. Однак вони у черговий раз продемонстрували погану підготовку військової поліції, особливо під час демонстрацій у Сан-Паулу.

FENAJ настійно закликає владу вжити заходів, щоб забезпечити фізичну недоторканність і право на працю бразильських та закордонних журналістів, інших професіоналів у сфері комунікацій.

Вона підтримує заяву МФЖ щодо інцидентів з репортерами у Сан-Паулу та в інших містах. Крім того, FENAJ повторила вимоги бразильських журналістів негайно вжити контрзаходів проти нападів на журналістів, зокрема, створити Центр стеження за насильством проти комунікаторів (Observatório da Violênci contra Comunicadores) та, федералізувати закон щодо розслідування злочинів проти репортерів.

FENAJ домагається підписання Національного протоколу про страхування (Protocolo Nacional de Segurança) згідно з яким медіаорганізації покривали б ризики своїх професійних журналістів.

У зв’язку з теперішньою ситуацією Національна федерація повідомляє, що вона пильно стежить за розвитком подій під час Чемпіонату світу з футболу з погляду безпеки журналістів і надає підтримку репортерам, які опинилися у важкій ситуації.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
geniusquotes.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду