В інформаційній війні проти України Росія використовує старі, радянські смисли – Георгій Почепцов

В інформаційній війні проти України Росія використовує старі, радянські смисли – Георгій Почепцов

00:00,
11 Червня 2014
4660

В інформаційній війні проти України Росія використовує старі, радянські смисли – Георгій Почепцов

00:00,
11 Червня 2014
4660
В інформаційній війні проти України Росія використовує старі, радянські смисли – Георгій Почепцов
В інформаційній війні проти України Росія використовує старі, радянські смисли – Георгій Почепцов
В інформаційній війні проти України Росія використовує старі, радянські смисли та підміну словесних понять.

Таку думку висловив експерт з питань комунікаційних технологій, професор Георгій Почепцов у відеоблозі для проекту «Media Transparency» Центру медіакомунікацій «Нова Україна».

«У цій інформаційній війні використовуються старі смисли. Багато досліджень робиться по Росії, що російські телеканали все ж таки активно утримують старі, радянські смисли», - сказав Георгій Почепцов.

За його словами, основна ідея цих смислів полягає в тому, що всі залежні від держави. «Населення живе у цих смислах, де влада майже як Бог. Тобто ніхто не підніме голову»,- зазначив експерт.

На його думку, Росія використовує слова, які пом’якшують або змінюють смислове навантаження, наприклад: «народний губернатор», «народний мер». Це створює відчуття законності їх дій. «Не анексія Криму, а возз’єднання, Крим наш і так далі», - сказав Почепцов.

«Чітко зроблено так, що система скоріше відпрацьовує вербальний фактаж, ніж реальний. Створена досить сильна і потужна система, яка всі ті слова, які ми використовуємо, замінює на інші. А людина, яка це чує, вважає, що те, що сказано і є правдою. Тобто треба замислюватись, а особливо журналістам», - зазначив професор.

Він наголосив, що проблемою України в цій ситуації є відсутність і не сформованість системної ідентичності. «А вона може бути сформована тільки у тому випадку, якщо буде якийсь "бульйон", де вона зможе зваритися. Цим «бульйоном» може бути масова культура: серіали, власні бестселери навіть російською мовою», - зазначив Георгій Почепцов.

Експерт додав, що Україні пощастило, що Захід був на нашій стороні й міжнародна аудиторія теж залишилась нашими прибічниками. «Але Росію переграти ми ніколи не могли, бо у нас навіть немає каналу впливу. Їх можна зробити навіть сьогодні: створити сайти, створити цікаві канали… Нічого цього не зроблено», - сказав професор.

На його переконання, сьогодні головною аудиторією органів влади мають бути не журналісти, а населення. «До населення не виходить ніяка інформація. А вона повинна бути не просто єдиною,  а різною для різних аудиторій. Повинно існувати агентство, яке розмовляє з Донбасом, і яке тільки цим займається. У них інші спікери, у них інші гравці, яких вони будуть слухати, там інші тексти повинні бути», - підкреслив Почепцов.

Він зазначив, що нині влада не розмовляє з населенням і «сидить із зачиненими дверима».

Експерт зауважив, що владі необхідно забезпечити легкий доступ журналістів до інформації про події, які відбуваються у даний момент. «Ми сьогодні знаходимося в ситуації, коли кожну годину змінюється факти і починають описуватися по новому. І також ми повинні породжувати контрпропагандистський набір інформації. Всі країни породжують цю інформацію стосовно цієї війни»,-  додав Георгій Почепцов.

«Media Transparency» є одним з проектів Центру медіакомунікацій «Нова Україна». Він  включає моніторинг і аналіз інформаційних технологій, які сьогодні наявні у медіаполі України.


В рамках проекту Центр медіакомунікацій реалізує серію публікацій:


• карти основних тенденцій в інформаційному просторі України (інфографіка);


• думки провідних українських і зарубіжних медіа-експертів в контексті останніх трендів та загроз в українському медіа-полі (відеоблоги).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Георгій Почепцов, pic.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду