ГУР прозвітувало про нові досягнення «народного супутника» ICEYE

ГУР прозвітувало про нові досягнення «народного супутника» ICEYE

11:28,
26 Червня 2024
1226

ГУР прозвітувало про нові досягнення «народного супутника» ICEYE

11:28,
26 Червня 2024
1226
ГУР прозвітувало про нові досягнення «народного супутника» ICEYE
ГУР прозвітувало про нові досягнення «народного супутника» ICEYE
Розвідка пояснює, що головною перевагою ICEYE є здатність чітко бачити скупчення ворожої техніки, ідентифікувати її тип і фіксувати рівень пошкоджень.

Космічний апарат ICEYE, який Фонд Сергія Притули придбав на пожертви українців, за майже два роки використання допоміг виявити та знищити тисячі ворожих об’єктів. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МО).

Повідомляється, що за період використання «народного супутника» та доступу до сузірʼя супутників ICEYE наші фахівці загалом зробили 4173 знімки ворожих об’єктів, серед них: 

  • 370 ― аеродроми; 
  • 238 ― позиції ППО та радіотехнічної розвідки; 
  • 153 ― нафтобази та склади пального; 
  • 147 ― склади ракетного, авіаційного озброєння та боєприпасів; 
  • 17 ― військово-морські бази.

За словами ГУР, «народний супутник» також допомагає стежити за об’єктами військово-промислового комплексу ворога та його мережею логістики, куди належить і незаконний міст між Росією та окупованим Кримом.

«Величезна перевага космічного апарата ICEYE ― у його здатності чітко бачити скупчення навіть ретельно замаскованих у “зеленці” механізованих підрозділів противника з його технікою.
 
Сила “народного супутника” спроможна точно ідентифікувати вид та тип виявлених бойових літаків, кораблів, засобів ППО ворога, а також фіксувати рівень пошкоджень на уражених об’єктах агресора», — пише ГУР.

За повідомленням розвідки, приблизно 38% з усього масиву даних, отриманих завдяки ICEYE, було використано для безпосередньої підготовки вогневого ураження ворога. Це завдало «мільярди доларів збитків для Росії, і ціна її агресії  буде зростати», додають у ГУР.

Нагадаємо, в серпні 2022 року Фонд Сергія Притули профінансував угоду між Україною та фінською компанією ICEYE про доступ Міністерства оборони України до даних супутника компанії. Оренда супутника стала можливою завдяки коштам, які українці збирали для купівлі «байрактара». Фонд Притули зібрав 600 млн гривень на безпілотники для українських захисників, проте компанія Baykar вирішила їх подарувати.

Після роз’яснень Притули про ICEYE у серпні минулого року росіян почали застерігати щодо впливу супутника.

У листопаді 2022 року в ГУР розповіли, що «народний супутник» допоміг провести розвідку у 150 районах з ворожою технікою. З ним стало можливим вести космічну розвідку об'єктів у тимчасово окупованих регіонах України, на території Росії та її союзників. 

У березні 2023-го ГУР також звітувало, що «народний супутник» ICEYE допоміг воєнній розвідці України виявити і знищити тисячі одиниць ворожої техніки. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду