Асоціація бібліотек США вилучила книгу про УПА за редакцією В’ятровича зі списку найкращих історичних матеріалів 2022-2023 років

Асоціація бібліотек США вилучила книгу про УПА за редакцією В’ятровича зі списку найкращих історичних матеріалів 2022-2023 років

14:54,
17 Квітня 2024
15064

Асоціація бібліотек США вилучила книгу про УПА за редакцією В’ятровича зі списку найкращих історичних матеріалів 2022-2023 років

14:54,
17 Квітня 2024
15064
Асоціація бібліотек США вилучила книгу про УПА за редакцією В’ятровича зі списку найкращих історичних матеріалів 2022-2023 років
Асоціація бібліотек США вилучила книгу про УПА за редакцією В’ятровича зі списку найкращих історичних матеріалів 2022-2023 років
Це сталося після публікації в журналі The Nation статті, де «українсько-американський» журналіст Лев Голінкін звинуватив Асоціацію та істориків у «відбілюванні українських неонацистів».

Американська асоціація бібліотек (ALA) вилучила англомовну збірку архівних документів «Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух» зі списку найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках. Про це повідомляється на сайті Асоціації.

«Комітет розгляне інструкцію та процедури нагородження. Просимо вибачення за шкоду, завдану попереднім включенням цієї роботи до списку», — прокоментували вилучення книги зі списку в Асоціації.

Це сталось після того, як 10 квітня в американському виданні The Nation вийшла стаття журналіста Лева Голінкіна під назвою «Чому Американська асоціація бібліотек відбілює історію українських нацистів».

У ній автор звинуватив ALA в тому, що Асоціація «відзначила двох авторів з досвідом відбілювання нацистських колабораціоністів». У своїй статті Голінкін не аналізує детально саму книгу, а лише заявляє, що вона порушує принцип уникати висвітлення «обох сторін» (both-sides-ing) щодо подій Другої світової війни (йдеться про надання в дослідженнях голосу нацистам та їхнім колаборантам. — MS).

Один з упорядників книги, нардеп та історик Володимир В’ятрович вважає, що стаття Голінкіна є наклепницькою та повторює російські пропагандистські наративи. Він заявив, що автор статті не вважав за потрібне ознайомитися зі змістом книги і не навів жодної цитати з неї на підтвердження своїх тез.

«У змісті теж нічого нового: в якості ілюстрації фото Гімлера та вояків Ваффен СС дивізії “Галичина”, про яку в книзі лише те, що командування УПА виступало проти її створення. Далі про те, що автором книги є Вʼятрович, який просунув через український парламент закон, що яке завдяки мені стало державною політикою в Україні. І, звичайно, покликання на головного борця з антисемітизмом українців Едуарда Долінского, якого залюбки цитують росіяни. Тобто все те, що десятки разів повторювали російські пропагандисти з різними прізвищами і різними мовами у різних виданнях з 2014 року», — написав В’ятрович.

В’ятрович також заявив, що автор цієї статті Лев Голінкін — «не новачок у цій брудній справі». «Він писав вже про фашистів на Майдані, нацистів у Азові та “не все так однозначно” із знищенням Росією українських міст на Донбасі», — написав В’ятрович.

Лев Голінкін позиціонує себе як українсько-американський журналіст. Прибув до США  з Харкова у 1990 році, коли був дитиною. Він автор книги спогадів про радянську Україну «Рюкзак, ведмідь і вісім ящиків горілки». Його матеріали про війну в Україні та українських ультраправих тощо з’являлися в The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times, CNN, Time та інших виданнях.  У квітні 2022-го він розповідав про «воєнні злочини на Донбасі з обох сторін».

Як повідомляв MediaSapiens, книга «Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух» за редакцією українського історика Володимира В’ятровича та канадського професора Любомира Луцюка вийшла англійською мовою у 2022 році в Канаді у видавництві McGill-Queen's University Press. Книга містить документи українського повстанського руху, зібрані радянськими протиповстанськими службами. В січні 2024 року книгу включили до переліку найкращих історичних матеріалів, які Американська асоціація бібліотек рекомендувала науковим книгозбірням. Тоді в Асоціації її назвали такою, що надає «неоціненну інформацію про український націоналістичний рух з Другої світової війни до 1955 року», адже більшість документів з неї перекладено англійською мовою вперше.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ihor
12:09 / 18.04.2024
Те що той "журналіст" пише про україну це ще робить його українсько американським журналістом, народився в Харкові але це не значить що він українець, скільки рашисти своїх розселилися по Україні що б ті змішували українську культуру зі своєю гниллю, та й прізвище в нього кацапське. Ще один рашиський агент який пише від української сторони згладжуючи звірства рашистів та нищить українську історію, та ще за кордоном, неоціненний користь приносить рашистам
Володимир Гамалєй
11:46 / 18.04.2024
Не варто звертати увагу на Голінкиних. Нам свою справу робити та шанувати патріотів України. Слава УПА та ЗСУ!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду