Київ та чотири області повертаються до графіків стабілізаційних відключень світла

Київ та чотири області повертаються до графіків стабілізаційних відключень світла

09:51,
5 Грудня 2022
3455

Київ та чотири області повертаються до графіків стабілізаційних відключень світла

09:51,
5 Грудня 2022
3455
Київ та чотири області повертаються до графіків стабілізаційних відключень світла
Київ та чотири області повертаються до графіків стабілізаційних відключень світла
Енергетики пояснюють, що повернутись до стабілізаційних графіків вдається завдяки під'єднанню до енергосистеми додаткових блоків атомної та теплової генерації.

З понеділка, 5 грудня, Київ, а також Київська, Одеська, Дніпропетровська та Донецька області повертаються до графіків стабілізаційних відключень електроенергії.

Про це повідомили в регіональних філіях ДТЕК Києва, Київщини, Одещини, Дніпропетровщини та Донеччини.

Однак у компанії наголосили, що ситуація в енергосистемі лишається складною.

«Просимо з розумінням поставитися до можливих відхилень, які можуть виникати для балансування енергосистеми. Робимо все можливе, щоб їх було якомога менше», — заявили в ДТЕК.

Ще 2 грудня виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в етері телемарафону пояснював, що Україна може повернутися лише до планових відключень світла після збільшення потужностей у системі та в разі відсутності нових обстрілів. Він прогнозував, що для збільшення потужності в системі необхідні не дні, а тижні.

Гендиректор енергопостачальної компанії Yasno Сергій Коваленко ввечері 4 грудня пояснив, що низці регіонів України вдається повернутися до графіків стабілізаційних відключень електроенергії завдяки під'єднанню в енергосистему нового обсягу потужності.

За словами Коваленка, до атак 23 листопада дефіцит в енергосистемі був пов'язаний в основному з мережами, особливо для центральних областей. А після атак 23 листопада додався ще й генераційний дефіцит.

«Наші електростанції не виробляли достатньо енергії. Але енергетикам вдалося підключити в систему новий об‘єм потужності — додаткові блоки атомної та теплової генерації, так що є змога повернутися до стабілізаційних графіків у Києві. У деяких регіонах це уже зробили», — написав він у фейсбуці.

Так само, за словами гендиректора, вдалося відновити декілька ліній і підстанцій. Це означає, що мережеві обмеження знижені, а електроенергію можна ефективно доставляти до більшої кількості клієнтів, пояснив він.

Як повідомляв «Детектор медіа», за даними Укренерго, станом на 27 листопада виробники електроенергії покривали майже 80% потреб споживання, яке поступово зростає через похолодання. З цих 80% критична інфраструктура споживала лише близько 10%, решта електроенергії використовується для електропостачання споживачів. 

28 листопада по всій Україні запровадили екстрені аварійні відключення світла. Через аварійні відключення блоків на кількох електростанціях та погіршення погоди дефіцит в енергосистемі склав 27%.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду