«Евакуація трьох мільйонів людей із Києва», про яку ніхто не говорив: як медіа налякали людей заради хайпу

«Евакуація трьох мільйонів людей із Києва», про яку ніхто не говорив: як медіа налякали людей заради хайпу

18:45,
7 Листопада 2022
6148

«Евакуація трьох мільйонів людей із Києва», про яку ніхто не говорив: як медіа налякали людей заради хайпу

18:45,
7 Листопада 2022
6148
«Евакуація трьох мільйонів людей із Києва», про яку ніхто не говорив: як медіа налякали людей заради хайпу
«Евакуація трьох мільйонів людей із Києва», про яку ніхто не говорив: як медіа налякали людей заради хайпу
Після майже дев’яти місяців великої війни українські та західні видання не цураються клікбейтних заголовків, навіть якщо вони можуть спровокувати масову паніку.

6 листопада українські медіа масово писали, що «з Києва готуються евакуювати три мільйони людей». Серед видань, які поширили цю інформацію, найвпливовіші та найпопулярніші українськи ЗМІ: «Українська правда», «Радіо Свобода», «НВ», «ТСН.ua». Всі вони дали новину, майже не змінюючи заголовок, із посиланням на першоджерело інформації — американське видання The New York Times, яке, у свою чергу, цитувало директора Департаменту муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації Романа Ткачука. Заголовок публікації був такий: «Київ планує тотальну евакуацію у випадку повного відключення світла».

У статті також згадується, що в Києві зараз живе більше трьох мільйонів людей, але зі слів Ткачука, які наводить видання, не зрозуміло, про евакуацію скількох із них — чи всіх одночасно, — йдеться. Взагалі, у прямій мові Ткачука про евакуацію немає ані слова. Ось його прямі цитати: «Ми розуміємо, що якщо Росія продовжить такі атаки, ми можемо втратити всю нашу систему електропостачання. Ось чому ми готуємося до холодної зими» та «Якщо не буде електрики, не буде води та каналізації. Тому нині уряд та міська адміністрація вживають усіх можливих заходів для захисту нашої системи енергопостачання». В одному місці, де йдеться про можливий сценарій повного блекауту в столиці, через який не буде води, світла, зв’язку та опалення, у статті є шматок фрази: «Ми почнемо інформувати людей та закликати їх виїхати».

По-перше, Ткачук не говорить жодного разу, що міська влада готується до «повної евакуації мешканців столиці». По-друге, в тексті наголошено, що зараз ситуація контрольована,  інформація про повний блекаут — лише  один із гіпотетичних сценаріїв. По-третє, не відомо, які питання ставили Ткачуку журналісти NYT; сама розмова відбулася 4 листопада, новина була оприлюднена  наступного дня 5 листопада. І останнє — американські журналісти, які пишуть, що влада Києва «почала готуватися  до раніше немислимого сценарію», знають, що їхній клікбейтний заголовок не вплине на їхню аудиторію й паніка у Нью-Йорку через такий заголовок не станеться.

Але українські медіа, які теоретично повинні ставитися до своїх повідомлень більш відповідально, все ж таки вирішили винести в заголовок саме «тотальну евакуацію», хоча навіть зі статті NYT ясно, що обговорюється саме один із можливих сценаріїв розвитку подій, а не реальна загроза.

Підсилило вибух цієї інформаційної бомби інтерв’ю мера столиці Віталія Кличка. 5 листопада під час марафону «Єдині новини» він дав інтерв’ю ведучому Вадиму Карп’яку. І Карп’як вирішив за будь-яку ціну змусити Кличка відповісти на запитання: що буде, коли станеться блекаут? Він ставив це запитання знов і знов, і врешті Кличко відповів на запитання, чи припускає він таку можливість: мовляв, ми не можемо виключати такої можливості, оскільки ворог системно намагається знищити енергосистему не лише Києва, а й інших міст; його мета — депресія, паніка та якомога більше жертв. Тому в мерії є план на випадок повного блекауту. Але — мер наголосив на цьому не раз — зараз про таку загрозу не йдеться: місто робить усе, аби поновити енергетичну систему, так само як і «Укренерго». Кличко вважає, що за відсутності нових обстрілів за два-три тижні мережу повністю відновлять. І місто готове до будь-якого розвитку ситуації, а причин для паніки чи хвилювань немає — потрібно просто усвідомлювати загрозу й самим теж підготуватися. Він додав, що в місті готові до можливих перебоїв із водою та опаленням, тому на сайті мерії є карта з бюветами, де можна буде набрати води. Що в Києві підготували тисячу укриттів, де можна буде грітися в разі потреби або зарядити пристрої. Також він попросив готуватися й киян: хай вони про всяк випадок заздалегідь запасуться всім необхідним, і якщо можуть, «домовляться із рідними або знайомими, аби  була можливість побути деякий час за межами столиці». Але й тут Кличко наголосив, що це лише один зі сценаріїв, найгірший.

Це не дуже схоже на «тотальну евакуацію» — Кличко не використовував під час розмови це слово. І не дуже схоже на опис того, що неодмінно станеться — це «аварійний вихід» на випадок, якщо ситуація погіршиться. Але, наприклад, це дає уявлення, як могла будуватися розмова із Ткачуком і які саме питання йому ставили журналісти американського видання. І також демонструє, як теоретичні можливості перетворилися на реальну загрозу. У випадку Ткачука  — «тотальної евакуації», у випадку Кличка — «повного блекауту» в заголовках українських видань. «Київ може залишитися без води, світла та зв'язку — Кличко» — це заголовок відеозапису розмови Кличка з Карп’яком на ютуб-каналі «ТСН».

«Через російські обстріли Київ може поринути в повний блекаут — Кличко» — УНІАН;

«Кличко не виключає повного блекауту: просить робити запаси й домовлятися з родичами» — «Українська правда»;

«Киян закликають готуватися покинути столицю: які сценарії звучать перед важкою зимою» — «Телеграф».

Звісно,  в Києві, як і в будь-яких інших містах України, які регулярно обстрілюють, є загроза блекауту — неконтрольованого відключення електроенергії, яке призведе до зупинення роботи насосних станцій, базових станцій мобільного зв’язку, вимкнення інтернету та опалення. Це сценарій, до якого мають готуватися всі, в першу чергу — державні й муніципальні органи. Але при цьому, напевне, було би краще розповісти людям, що саме зроблено та що ще зроблять, аби уникнути такого сценарію, а не лякати всіх невідворотністю блекауту в заголовках. На жаль, це — не очевидний вибір для редакторів стрічок новин. Вони навіть примудрилися перекласти відповідальність за залякування аудиторії на мерію. «Кличко пояснив свою заяву про блекаут і евакуацію, яка налякала киян», — пише в новинах «ТСН». І це при тому, що про «евакуацію» він нічого не говорив, і налякали людей заголовки новин того ж самого «ТСН», а не інтерв’ю мера, з якого випливає, що влада знає, що робить, прораховує всі сценарії й має план.

Виправдовуватися довелося не лише Кличку, а й Ткачуку. Він спростував написане NYT, заявивши, що немає причин говорити про надзвичайну ситуацію чи евакуацію людей. «Причин для розмов про евакуацію немає. Так, ми напрацьовуємо різні плани, вчимо людей реагувати і бути готовими вже зараз. Це важливий крок, щоб уникнути хаосу в процесах, які мають працювати на мінімізацію ризиків. У кожному районі давно є евакуаційні комісії на випадок абсолютно різних надзвичайних ситуацій — від повені до аварій на об’єктах критичної інфраструктури. Для нас важливо уникати паніки і дезінформації, тому, вкотре прошу ЗМІ не маніпулювати інформацією», — йдеться в заяві на сайті КМДА двома мовами — українською й англійською. Врешті, ввечері 6 листопада, після всіх заперечень Кличка, Ткачука та КМДА, в тому ж інформаційному марафоні виступив виконавчий директор енергетичної компанії ДТЕК Дмитро Сахарук, який детально розповів, у яких випадках людей можуть евакуювати з Києва, і скількох.

З його слів стає ясно: питання не в самому блекауті, а лише в тому, скільки часу знадобиться для того, аби відновити систему. Річ у тім, що електромережа в момент критичного навантаження вимикає споживача автоматично, і це нормально; потім її перемикають на інші джерела генерації електроенергії та живлення й вона починає працювати далі за годину-дві. Але після багатьох руйнувань та пошкодження і мережі, й електростанцій може виникнути ситуація, коли автоматика через навантаження вимкне споживачів, а  підключитися до інших джерел живлення не зможе. І відновлювати нормальну її роботу потрібно буде  «багато годин», чи навіть кілька діб. Якщо будуть морози, це може загрожувати мешканцям будинків, де немає автономного, наприклад, пічного опалення. Тому, припускає Сахарук, якщо так станеться, «частина населення може бути евакуйована».  Знову ж таки, Сахарук описав поки що уявну ситуацію: вона може виникнути лише за подальших масованих — і влучних — обстрілів інфраструктури по всій країні. А зараз систему поступово, але відновлюють.

7 листопада  заголовки про «евакуацію трьох мільйонів  людей» змінилися на численні пояснення того, чому блекаут  може й не наступити, що таке взагалі блекаут і як російська пропаганда поширює паніку через українців, маніпулюючи заявами Кличка та Ткачука. Що ж, чергове занурення в темряву в заголовках українських медіа закінчилося, й система поступово повертається до нормальної роботи. До наступного блекауту.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду