Чорні дні для журналістів Сомаліленду

00:00,
25 Січня 2012
1119

Чорні дні для журналістів Сомаліленду

00:00,
25 Січня 2012
1119
Чорні дні для журналістів Сомаліленду
Невизнана самопроголошена Республіка  Сомаліленд (не плутати із сусіднім Сомалі, від якого вона фактично відокремилася) стала ареною жорстких репресій проти репортерів.

У столиці цієї території – Гарґейзі минулого тижня арештували 25 журналістів, а телевізійну станцію HornCable TV  закрили. «Репортери без кордонів» (RSF) звинувачують тамтешню владу у спробах залякати медіа.

 «Теперішня хвиля арештів журналістів безпрецедентна в Сомалі, – заявила  RSF. – Ми стурбовані готовністю президента затаврувати пресу як «руйнівника нації». Це має на меті ще більше залякати журналістів, яким вже й так доводилося долати жорсткі умови у цьому реґіоні країни. Ми закликаємо владу звільнити чотирьох журналістів, яких і досі незаконно утримують, знову негайно відкрити HornCable TV».


Коли співробітники телестанції влаштували демонстрацію перед президентським палацом у Гарґейзі на знак протесту проти її закриття, на них вчинили напад з побиттям охоронці спеціального підрозділу Сомаліленду.  Вісьмох чоловік арештували. Усі вони були журналістами.


Тринадцятьох інших репортерів, які прийшли на допомогу своїм колегам, також затримали. Власника телестанції  HornCable TV викликали в офіс  президента на допит. Арештованих  журналістів, серед яких було шестеро жінок, доправили до  столичної штаб-квартири поліції. Зрештою, за наказом міністра внутрішніх справ їх звільнили, протримавши під вартою довше, ніж добу.

Телестанцію HornCable TV  закрили 14 січня, коли близько 100 поліціантів прибули на броньовиках, наказали усім співробітникам покинути приміщення та опечатали його. Невдовзі після цього відімкнули передавач. Офіцер, відповідальний за рейд, зізнався, що в нього не було ордера і він діяв за наказом начальства. Під час операції затримали директора телестанції  Мохамеда Абді Шейха.

У зверненні до парламенту того ж дня, президент Сомаліленду Ахмед Махмуд Сільяно (Ahmed Mahmoud Silyano)  охарактеризував HornCable TV як «руйнівницю нації» і висунув звинувачення, що вона веде антиурядову пропаганду.

Гнів уряду був спричинений тим, що телестанція висвітлювала зустріч, на  якій представники різних племен оголосили про створення в реґіоні автономних органів управління. Це підтвердив міністр внутрішніх справ, який сказав, що телестанцію позбавили ліцензії «за пропаганду проти Сомаліленду».


Чотирьох журналістів, яких арештували під час інцидентів, і досі утримують під вартою. Серед них – Алі Ісмаїл Ааре, репортер тижневика Waheen, якого  затримали через те, що він  фотографував станцію технічного обслуговування та будинок, який  належить віце-президенту Сомаліленду Абдірахману Абділаху (Abdirahman Abdilahi). Іншого арештанта –  Мохамеда Омара Шейха, репортера тижневика Saxafi,  затримали за написання статей, що нібито провокують регіональний конфлікт. Абдкані Хасана Фараха – репортера Universal TV арештували разом з двома колегами з HornCable TV та Somalilnd TV. Їх звільнили через декілька годин. Однак Фарах, як і раніше, проходить за звинуваченням у «поширенні повідомлень про зустріч, що спричинила нестабільність в реґіоні».  Його арешт організував місцевий губернатор за наказом міністра інформації Сомаліленду.


9 січня поліція не дозволила  журналістам відвідати місце прокладання компанією SomCable Ltd волоконно-оптичного кабелю, що з’єднає територію із зовнішнім світом через Джибуті. Цей проект був причиною численних суперечок: попередній уряд його санкціонував, а теперішній відкидав.

 
Нарешті, Юсуфа Алі Абді – репортера базованої в Лондоні Royal TV  арештували без ордера в окрузі Бораме. Це сталося після того, як місцева неурядова організація – Африканська асоціація розвитку молоді (Africa Youth Development Association) звинуватила його у неправдивих твердженнях стосовно корупції та проблем управління у місцевих проектах розвитку. Його й досі утримують в окружному поліційному відділенні. Проти нього офіційно не висунуто звинувачень, однак йому не вдалося зустрітися з адвокатом.

Джерело RSF

Переклад Аркадія Сидорука

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
RSF
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду