Журналісти світу засуджують репресії проти колег у Росії

00:00,
9 Березня 2012
1112

Журналісти світу засуджують репресії проти колег у Росії

00:00,
9 Березня 2012
1112
Журналісти світу засуджують репресії проти колег у Росії
Насильницькі дії поліції РФ щодо репортерів під час висвітлення ними минулого понеділка мітингів опозиції у Москві та Санкт-Петербурзі викликали різко негативний резонанс у світі.

«Ми приголомшені насильством поліції проти наших колег», - заявив  заступник виконавчого директора  Комітету захисту журналістів (CPJ) Роберт Магоні  (Robert Mahoney).

КЗЖ посилається, зокрема,  на ексклюзивне свідчення кореспондента газети «Московские новости» Павла Нікуліна, якого охоронці порядку  схопили біля станції метро «Луб’янка» і, відібравши в нього редакційне посвідчення,   протримали у поліційній дільниці декілька годин.

Комітет захисту журналістів  закликав керівництво московської поліції розслідувати всі напади на репортерів і притягнути винних до правосуддя.     

«Репортери без кордонів» (RSF) рішуче засудили насильницькі дії поліції у Москві та Санкт-Петербурзі, під час яких «вісьмох журналістів арештували, а двох побили охоронці порядку і група націоналістів».

«Очевидно, що таке поводження мало на меті змусити журналістів мовчати та перешкодити їм знімати мітинги протесту», - йдеться  у заяві  RSF. Вона містить вимогу не тільки негайно звільнити арештованих репортерів, а й відкинути усі висунуті проти них звинувачення».    

Міжнародна організація журналістів (IFJ) затаврувала «погром репортерів в Росії». Спільно зі своєю філією -  Федерацією європейських журналістів (EFJ) вона слідом за Спілкою журналістів Росії  (СЖР), засудила «серйозні порушення» свободи преси під час голосування на  президентських виборах.

«Зявляються свідчення численних інцидентів  по всій країні. Поліція чинила напади на репортерів, які мали належну акредитацію на висвітлення події. Декого з них арештовували», - заявив президент МФЖ  Джим Бумела (Jim Boumelha).

Від імені міжнародної організації, що представляє понад 600 тисяч журналістів у 34 країнах світу, він підтримав заклик російських колег розслідувати порушення свободи преси в РФ.

«Ми стурбовані тим, що жорсткий розгін репортерів, свідками якого ми були в останні дні, передвіщає ще гірші події, - заявив президент Європейської федерації журналістів Арне Кьоніґ (Arne König). -  Влада всіляко засвідчує свій намір забороняти незалежне висвітлення політичних протестів проти нового керівництва Росії».   

У той же час, як уже повідомлялося, начальник московської поліції Володимир Колокольцев наказав підлеглим поважати журналістів. Зокрема,  за його словами, ігнорування поліцейськими документів, що посвідчують діяльність журналістів, буде розцінюватися як надзвичайна подія, а винні будуть притягуватися до відповідальності.    

 

За матеріалами західних джерел Аркадій Сидорук

  
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Telegraf.by
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду