Роскомнагляд оприлюднив рекомендації щодо маркування «недитячих» матеріалів

00:00,
5 Вересня 2012
1101

Роскомнагляд оприлюднив рекомендації щодо маркування «недитячих» матеріалів

00:00,
5 Вересня 2012
1101
Роскомнагляд оприлюднив рекомендації щодо маркування «недитячих» матеріалів
Вони розміщені на офіційному сайті Роскомнгаляду.

Документ «Рекомендації із застосування Федерального закону від 29.12.2010 № 436-ФЗ «Про захист дітей від інформації, яка шкодить їхньому здоров’ю та розвитку» складається з п’яти частин: рекомендації для телебачення, радіо, періодичних друкованих ЗМІ, інтернет-видань та електронних періодичних видань, які розповсюджуються на електронних носіях.

Зокрема, стосовно телебачення у рекомендаціях відзначається, що вікові маркування («6+», «12+», «16+», або «18+») повинні демонструватися у кутку кадру, на початку трансляції та після кожного повернення з рекламної паузи.

При цьому можна не маркувати: 1. прямі трансляції; 2. «інформаційну продукцію, яка має значну історичну, художню чи іншу культурну цінність для суспільства».

Рекомендації для радіо схожі – з тією різницею, що маркування програм полягає у голосових повідомленнях, а загалом про наявність «недитячого» контенту радіостанція повинна повідомляти не менше ніж чотири рази на добу.

Аналогічно можна не маркувати: 1. прямі ефіри; 2. «інформаційну продукцію, яка має значну історичну, художню чи іншу культурну цінність для суспільства».

Періодичні друковані ЗМІ повинні мати маркування найстаршої вікової категорії на першій шпальті. 

При цьому «Не маркуватися» можуть: 1. суспільно політичні видання; 2. виробничо-технічні видання.

Інтернет-видання повинні маркувати першу сторінку позначкою найстаршої вікової категорії.

Як відзначається у документі, знак інформаційної продукції повинен бути розташований у верхній частині сторінки, його розмір повинен бути «не менше 75% заголовку другого рівня чи не менше розмірів шрифта основного тексту із використанням напівжирного написання, чи не менше 20% від основної інформаційної колонки». Колір маркування може як відповідати кольору назви видання, так і бути контрастним до нього.

Не маркуються: 1. новинні стрічки; 2. коментарі і повідомлення читачів інтернет-видань.

Для електронних періодичних видань, які розповсюджуються на електронних носіях, маркування вказується на обкладинці/футлярі носія та на самому носії.

Інші правила співпадають із правилами для періодичних друкованих видань.

Закон «Про захист дітей від інформації, яка спричиняє шкоду їх здоров’ю і розвитку» був ухвалений Держдумою у грудні 2010 року і підписаний президентом Медведєвим на початку 2011 року. При цьому визначалося, що основні норми закону набудуть чинності з 1 вересня 2012 року.

Новий закон викликав суперечливу реакцію представників багатьох ЗМІ, у яких виникли питання щодо трактування деяких  його умов. Зокрема, до виходу роз’яснень обговорювалося, що під дію закону можуть потрапити деякі класичні радянські дитячі мультфільми.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
GC
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду