Британські ЗМІ вимагають розсекретити деталі вбивства Олександра Литвиненка

00:00,
26 Лютого 2013
1235

Британські ЗМІ вимагають розсекретити деталі вбивства Олександра Литвиненка

00:00,
26 Лютого 2013
1235
Британські ЗМІ вимагають розсекретити деталі вбивства Олександра Литвиненка
Guardian, BBC, Financial Times та інші британські ЗМІ виступають проти аргументів міністра закордонних справ країни Вільяма Хейга на користь збереження секретності низки важливих документів, пише Guardian.

Вільям Хейг (William Hague) стверджує, що ці матеріали можуть завдати шкоди національній безпеці і міжнародним відносинам Великобританії.

Як відзначає газета¸ британський уряд відмовився повідомити, які докази має намір приховати, однак, скоріш за все, вони стосуються грудневих слухань, котрі засвідчили факт роботи Литвиненко у 2006-му, в рік отруєння полонієм, на британські спецслужби.

На слуханнях також йшлося про те, що Литвиненко був платним агентом іспанських спецслужб, інформуючи їх про діяльність російської мафії, а також про ймовірні зв’язки верхівки організованої злочинності з Кремлем.

Факт роботи Литвиненко на Іспанію ініціює доволі незручні питання з приводу того, чи достатньо зробила британська розвідка для його захисту, зауважує Guardian.

Олександр Литвиненко, у 1988-1999 роках співробітник ГДБ-ФСБ, критик російської влади і Володимира Путіна, отримав політичний притулок у Великобританії в 2000 році, після низки заведених на нього кримінальних справ.

Британські ЗМІ відзначають, що спроба Хейга приховати інформацію може підірвати довіру суспільства до розслідування. Медіаорганізації також спробують переконати слідчого Роберта Оуена (Robert Owen) у тому, що уряд не повідомив, яку саме «шкоду» може принести розкриття цієї інформації.

Друг Литвиненко Алекс Гольдфарб (Alex Goldfarb) у інтерв’ю Guardian зауважив: «Я розумію, що пан Хейг, маючи на це підстави, зацікавлений «не розхитувати човен» з Путіним. Він боїться. Він боїться, що Путін не буде голосувати в ООН так, як йому хочеться, чи що він буде притісняти британські інтереси».

«Слідство – це баланс між інтересами міжнародних відносин та інтересами справедливості. Однак питання в тому, наскільки глибоко можна дискредитувати власну юстицію і порядність, наскільки великими є вигоди від співпраці із зарозумілими, вбивчими і диктаторськими іноземними державами», – заявив Гольдфарб.

Представник Міністерства закордонних справ з цього приводу відзначив: «Уряд подав заяву до суду із проханням зберегти недоторканність документів в інтересах державної безпеки, зробивши це у відповідності до свого обов’язку захищати національну безпеку. І слідчий повинен ухвалити рішення за цією заявою, враховуючи  суспільні інтереси».

Роберт Оуен повинен ознайомиться з аргументами ЗМІ у вівторок на слуханнях в королівському суді. Раніше він давав зрозуміти, що має намір зробити слідство якомога відкритішим і доступнішим для публіки.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Литвиненко перед смертю у 2006 році. ©Natasja Weitsz.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду