Чи покарають творця фільму «Невинність мусульман»?

Чи покарають творця фільму «Невинність мусульман»?

00:00,
1 Жовтня 2012
1507

Чи покарають творця фільму «Невинність мусульман»?

00:00,
1 Жовтня 2012
1507
Чи покарають творця фільму «Невинність мусульман»?
Чи покарають творця фільму «Невинність мусульман»?
Перша поправка до Конституції США може захистити творця автора скандального фільму.

В історії про те, як створювався фільм «Невинність мусульман»,  що збурив ісламський світ,  чимало білих плям. Як і в біографії Накули, якого вважають його творцем. Та чи не найбільший подив  у тих, хто не обізнаний з американською  правничою системою, викликає судовий розгляд його справи, що розпочався минулого четверга у Лос-Анджелесі.

Під захистом Першої поправки до Конституції  США

Джілліан Флеккес, Ґреґ Ріслінг, Associated Press

Федеральне розслідування порушень під час випробувального терміну тим, хто розпалив антимусульманським відео  Близький Схід, відбувається повільно і в закритому режимі. Це відображає  вибухонебезпечність справи.

Федеральні чиновники нічого не сказали  про неї публічно. Як і адвокат Накули.  Сам Накула Бесселі Накула (Nakoula Basseley Nakoula) виставив свій будинок на продаж і сховався тільки-но   спалахнуло насильство після показу на  YouTube 14-хвилинного трейлера «Невинності мусульман» - грубо зробленого фільму, що зображує пророка Мухаммеда релігійним  шахраєм, бабієм і педофілом.

Розлючені мусульмани зажадали покарання Накули, десятки з них загинули під час бурхливих протестів, пов'язаних зі стрічкою. Пакистанський міністр запропонував винагороду $100 тисяч тому, хто вб'є її автора.

Тим часом у США прихильники Першої поправки до Конституції захистили право Накули випустити фільм, навіть засуджуючи його зміст.

Президент США Барак Обама відтворив   ці настрої, виступаючи  з промовою в Організації Об'єднаних Націй.

«Ми розуміємо, чому люди ображаються на це відео, бо серед них - мільйони наших громадян. Я знаю, є такі, хто запитує: “Чому б нам просто не заборонити таке відео?” – заявив він. - Відповідь закріплена у наших законах. Наша Конституція захищає право сповідувати свободу слова».

На цьому тлі федеральні чиновники вивчають питання, чи порушив 55-ріний Накула умови випробувального терміну, пов’язаного з вироком, винесеним йому за вчинене 2010 року шахрайство з банківськими чеками,  завантаживши трейлер на YouTube. Накулу  засудили  до 21-місячного тюремного ув'язнення,  йому заборонили протягом п'яти років без згоди служби нагляду використовувати комп'ютери та Інтернет.

Якщо його визнають порушником, то  можуть повернути до в'язниці. Якщо ні - він залишиться на волі. У будь-якому разі федеральні чиновники зіткнуться з критикою. З боку тих, хто стверджуватиме, що права Накули на  свободу слова були розтоптані, чи тих, хто вважає, що його мали покарати за підбурювання відео до насильства.

«Це  не трафаретна справа, - сказав Марк Верксман  (Mark Werksman),  адвокат з Лос-Анджелеса і колишній федеральний прокурор. - Якби відео не завдало шкоди  і не спричинило вибуху  в арабському світі, кого б хвилювало те, що цей хлопець використовує YouTube? Та справа з ним повністю  політична».

Вона заплутана у міжнародний клубок. Тож чиновники зі служби нагляду за виконанням умов випробувального терміну, які ведуть цю справу, не квапляться з рішенням. Ймовірно, вони отримують сигнали від  федерального уряду, сказав професор юридичної школи  університету Чепмена Лоуренс Розенталь (Lawrence Rosenthal),.  

«Здогадуюся, що у цій справі  рішення прийматимуться на дуже високому рівні», - заявив він. Розенталь припускає, що йдеться про   федеральних прокурорів, штаб-квартиру  міністерства юстиції. Своє вагоме слово може сказати навіть державний департамент.

Адвокат Стівен Сейден (Steven Seiden)  не відповів на запитання, надіслані електронною поштою, і на декілька письмових запитів щодо інтерв'ю з ним або з його підзахисним. Офіс федерального прокурора відмовився від коментарів.

У більшості федеральних  справ співробітник служби нагляду за виконанням умов випробувального терміну, який ухвалює рішення, що хтось скоїв серйозне порушення, надсилає  конфіденційну доповідь судді і той виносить вироки. Тоді суддя може  продовжити слухання про скасування випробувального терміну. Це – своєрідний судовий міні-процес, на якому посадові особи служби нагляду повинні довести наявність порушення.

Автори: Джілліан Флеккес, Ґреґ Ріслінг  (Gillian Flaccus, Greg Risling)

Джерело: AP

Правосуддя по-американськи з натури

Стен Вілсон, CNN

Арештованого Накулу Беселлі Накулу,  який нібито стояв за кулісами створення  фільму «Невинність мусульман», що запалив пожежу,  вирішено не випускати під заставу й тримати під вартою за   порушення умов випробувального терміну.

«Ймовірно, він обдурював посадових осіб, які здійснювали за ним нагляд як за умовно засудженим, і суд», - вирішила суддя Сьюзен Сіґал ( Suzanne Segal).

«Назвіть Ваше справжнє ім'я».

З цього її  запитання підозрюваному  розпочалося попереднє слухання про звільнення під заставу. Він сидів   одягнений  у сірі штани, біло-жовту смугасту футболку, у наручниках та в кайданах.

«Марк Бесселі Юсефф», - відповів він.

Суддя перепитала,  як його  звати.

«Марк Бесселі», - сказав він, знову не назвавши ім’я та прізвище по літерах.

Згідно з судовими документами, підозрюваний користувався,  принаймні, сімнадцятьма вигаданими  іменами, однак називав себе переважно Накулою. Адвокат Стів Сайден (Steve Seiden) доводив: його слід звільнити під заставу $10 тисяч. Він заявив, що його клієнт завжди підтримував контакти особисто і телефоном зі співробітниками служби  нагляду, які стежили за ним з 2010 року, відколи Накулу засудили за банківське шахрайство.

Та, як стверджував адвокат, його не можна садити в тюрму, передусім,  з міркувань безпеки. Через антиісламський  фільм  він, мовляв, стане мішенню інших ув'язнених.

«Лишатися під вартою у центрі ув'язнення у Лос-Анджелесі для нього небезпечно. Там чимало  мусульман. Тож ми дуже стурбовані цим».

Не згадавши про вигадані імена,  адвокат додав, що Накула навіть не намагався втекти з Каліфорнії й ніколи цього не робитиме.

Помічник прокурора Роберт Дагдейл (Robert Dugdale) звернувся до судді, стверджуючи, що чоловік, якого він назвав Накулою чи Бесселом, постійно обманює і «довіряти йому не можна». Він послався на вісім звинувачень у порушеннях зі звіту про   випробувальний термін. Одною з вимог  було не використовувати без дозволу  працівників  служби нагляду вигадані імена. Накула, за словами помічника прокурора, зробив це, принаймні, тричі. Коли шахраював і намагався 2011 року отримати паспорт, та під час зйомок фільму. Дагдейл сказав, що Накула обдурив акторів фільму, а також співробітників служби нагляду.

Помічник федерального прокурора також зазначив, що Накула  спромігся здійснювати платежі під час зйомок фільму. Він висловив стурбованість, що тепер, коли проти нього  триває кримінальна справа, він може зникнути.

«Існує ризик, що він втече і що він становить небезпеку для інших», - сказав Дагдейл. При цьому правник  послався на рекомендацію з випробувального звіту засудити Накулу до 2-річного  тюремного ув'язнення.

«Я отримав запевнення від центру  ув'язнення, - додав Дагдейл. - Якщо Накула потрапить до в’язниці, його охоронятимуть  і він не контактуватиме  з іншими ув’язненими».

Суддя, яка призначила майбутнє  слухання, щоб визначити справжнє    ім’я  відповідача, навела чимало прикладів, коли той його спотворював. Вона вказала також на його «нестабільне» місцепроживання й роботи та  послалася на проект фільму, як на одну з причин відмови звільнити його під заставу.

Коли Накулу запитали, чи розуміє він, чому влаштовано слухання, він відповів: «Так».

Після цього суддя відмовилася від свого  права на попереднє слухання і залишила відкритою дату обговорення питання про скасування випробувального терміну.

Відразу після завершення  засідання судові позивачі у трьох автівках ескортом доправили його до розміщеного на відстані двох кварталів центру ув’язнення.

Раніше, після того, як було зроблено аналіз його 5-річного випробувального терміну у зв’язку з судовою справою 2010 року, Накула зустрічався  зі співробітником служби нагляду. Представники влади заявили, що   під час добровільної зустрічі він виявив схильність до співробітництва. Коли його везли з дому, він був закутаний у пальто, білий шарф і мав на голові картуза. У той час він ще не перебував під арештом.  

Згідно з даними представників служби нагляду та судовими документами,  чиновники не змогли з’ясувати,  чи сплатив Накула, відсидівши  рік у федеральній в'язниці Ломпок (Lompoc), у Каліфорнії, частку  визначеного судом відшкодування на суму  $794700.

Під час випробувального терміну Накулі  було заборонено користуватися  псевдонімами, а також мати  доступ без дозволу служби нагляду до комп'ютерів чи будь-яких пристроїв, через які можна з’єднатися з Інтернетом.

Накула привернув до себе увагу світу після того, як трейлер його фільму було вміщено на YouTube, і це широко   висвітлили єгипетські  медіа. Згодом бурхливі протести  вибухнули в Єгипті, Ємені, Тунісі, Марокко, Судані, Ірані, Іраку, Ізраїлі та на палестинських територіях. Мішенями деяких з них стали американські дипломатичні  місії.

Коли вирували протести, Накула не  показувався публічно.  Він зручно влаштувався разом з родиною у своєму будинку в Церрітос, у Каліфорнії, приблизно за 20 миль на південний схід від центру Лос-Анджелеса.

Коли ж уперше з’явилася гаряча новина про його фільм, творець стрічки назвав себе Семом Бесайлом (Sam Bacile)  і завив Wall Street Journal, що він - 52-річний ріелтор  ізраїльського походження з Каліфорнії. Накула стверджував, що його  фільм фінансували  єврейські донори. Однак МЗС Ізраїлю заявило, що не має даних про  ізраїльське громадянство Сема Бесайла.

Співробітник продакшн-групи, яка працювала над фільмом на початкових   стадіях, розповів CNN, що у робочих паперах Гільдії кіноакторів (The  Screen Actors Guild) фігурувало зовсім інше ім'я. Пошук  документів вказав на Абаноба Б. Накулу Бесселі (Abenob B. Nakoula Basseley), який мешкає за тією ж адресою, що й Накула Бесселі Накула.

Інший співробітник, який працював над фільмом, сказав, що знає продюсера як Сема Бесайла (Sam Bacile). Саме цим прізвищем він підписував чеки, коли платив за роботу персоналу.

Автор: Стен Вілсон (Stan Wilson)

Джерело: CNN

Підготував і переклав Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: CNN
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду