Терористи «Аль-Шабааб» потрясли світові медіа

Терористи «Аль-Шабааб» потрясли світові медіа

00:00,
1 Жовтня 2013
1508

Терористи «Аль-Шабааб» потрясли світові медіа

00:00,
1 Жовтня 2013
1508
Терористи «Аль-Шабааб» потрясли світові медіа
Терористи «Аль-Шабааб» потрясли світові медіа
Трагедія в кенійському торговельному центрі Westgate шокувала навіть військових кореспондентів. 

«Біль і страждання затяглися на три дні»

Миготливі кліпи на стільникових телефонах журналістів і співробітників служби безпеки, які примостилися навпочіпки поблизу висококласного торговельного центру Westgate у столиці країни Найробі, заполонили телеекрани по всій Кенії. Знервовані місцеві та закордонні репортери ховалися за автівками під пострілами, постійними вибухами та димом, що клубочився із супермаркету.

Відповідальність за напад взяла на себе через Твіттер організація «Аль-Шабааб» (Al-Shabaab). Вона з гордістю перелічувала імена своїх бойовиків. Спочатку, поки не з’явилося це зізнання в нападі, всі ми припускали, що то був жорстокий грабіж. Однак насправді атаку було вчинено на знак помсти за участь Кенії у військових діях у Сомалі.

«Я вважав, що це проста річ, яку зможу висвітлити за годину, – сказав мені репортер – ветеран часопису Nation Ендрю Теї (Andrew Teyie). – Та я відчув усю напругу, побачив кров, хаотичну сцену, коли людей рятували, витягуючи з торговельного центру. І тоді збагнув, що це щось зовсім інше». Теї молодим репортером висвітлював теракт у Найробі 1998 року біля посольства США. «Та це інша ситуація, – сказав він. – Біль і страждання затяглися на три дні».

Особливо гострий біль Теї та його колеги відчули, коли дізналися, що бойовики застрелили популярну радіо- й телеведучу Рухілу Адатію-Суд (Ruhila Adatia-Sood). Вона співпрацювала з Radio Africa Group, до складу якого входять Kiss TV, East FM та газета Star. Коли стався напад, Рухіла проводила в торговельному центрі дитячий кулінарний конкурс.

«У редакції вона була промінчиком сонця», – сказав мені завідувач відділу графіки та анімації Africa Radio Патрик Очієнг (Patrick Ochieng). Нещодавно Рухіла вийшла заміж і чекала народження першої дитини. Вона померла в лікарні від сильної кровотечі, отримавши вогнепальні поранення, через кілька годин після того, як почався напад на торговельний центр.

Висвітлення подій у Westgate стало викликом для всіх. Навіть для закордонних кореспондентів із багаторічним досвідом у воєнних конфліктах.

«За останні два десятиліття я побував у багатьох зонах бойових дій в Африці, Азії та на Близькому Сході. Пережив бомбардування у Багдаді, мінометні обстріли й вуличні бої у Ліберії, Лівії та Ємені, – пише у блозі завідувач бюро Washington Post у Східній Африці Сударсан Рагхаван (Sudarsan Raghavan). – Однак відчував, те, що відбувалося у Найробі, помітно відрізнялося. Війна з тероризмом наблизилася впритул до власної оселі… Інтерв'ю з жертвами я сприймав більш особисто, ніж інші трагедії, які висвітлював».

Місцеві та закордонні фоторепортери – такі як Вільям Оері (William Oeri) з Nation і Тайлер Гікс (Tyler Hicks) з The New York Times ризикували життям, проникаючи у торговельний центр, щоб відтворити трагічні дні. «Перед моїми очима постало все, – згадував Гікс у блозі після того, як зняв неймовірні кадри. – Я побачив багато мертвих тіл. Деякі лежали поруч, там, де люди разом обідали. Здавалося, куди не повернешся – скрізь побачиш мертве тіло».

Напад, вчинений минулої суботи, особливо вразив журналістів сомалійського походження. Старший редактор Radio Bar Kulan Хуссейн Абдірахман (Hussein Abdirahman) розповів мені, що втратив друга-співвітчизника Ясіна Херсі (Yasin Hersi). Той працював у місцевій неурядовій організації і висвітлював події в торговельному центрі Westgate, поки «Аль-Шабааб» не взяла на себе відповідальності за напад

«Тут, у Найробі, сомалійську громаду обійняв більший страх», – сказав Хуссейн. Як запобіжний захід сомалійське Radio Bar Kulan, що працює за підтримки ООН, скоротило штат. За його словами, сомалійці бояться нападів розлючених кенійців. Район Істлі у Найробі, населений переважно вихідцями з Сомалі, поступово перетворюється на місто-привид, додав він. Його мешканці замикаються, боячись помсти кенійських громадян і поліції.

Облога торговельного центру Westgate зрештою цього вівторка закінчилася. Кенійські війська захопили 11 підозрюваних у причетності до теракту. Однак робота журналістів триває. На безліч запитань поки що немає відповідей. Згідно з офіційними даними, загинуло 67 осіб. Однак Червоний хрест назвав іншу цифру і зареєстрував зниклих безвісті. Журналісти досі не знають, що сталося із заручниками, котрі переховувалися в будівлі, чи про те, як бойовики зуміли накопичити в торговельному центрі величезний арсенал зброї.

Того дня, коли було опубліковано список із 85 запитань без відповідей, телефон речника уряду Манои Есіпісу (Manoah Esipisu) не відповідав. Тож Медіарада Кенії (Kenya's Media Council) задіяла для журналістів, які висвітлювали напад на торговельний центр Westgate і потребують консультаційних послуг, телефон довіри.

Автор: Том Роудз (Tom Rhodes) – консультант Комітету захисту журналістів із питань Східної Африки. Засновник першої у Південному Судані незалежної газети.

Джерело: Комітет захисту журналістів (CPJ)

Постійна пастка для сомалійських журналістів

Кривавий напад на кенійський торговельний центр Westgate 21 вересня 2013 року привернув увагу міжнародної спільноти до боягузливих терористичних методів, до яких вдаються сомалійські бойовики «Аль-Шабааб», що давно фігурують у переліку ворогів свободи інформації «Репортерів без кордонів».

Втративши в серпні 2011 року контроль над сомалійською столицею та зазнавши інших військових невдач, ворог інформації та шанувальник Твіттера «Аль-Шабааб» повернулася до терористичних методів. Серед них – вибухи та самосуди, жертвами яких надто часто стають новинарі.

«Репортери без кордонів» нарахували понад 45 журналістів, загиблих у Сомалі з 2007 року. Більшість цих убивств скоїла «Аль-Шабааб». Найгіршим був 2012 рік, коли загинуло 18 репортерів. Сомалі посіла друге – після Сирії – місце серед країн світу, найнебезпечніших для репортерів. За Індексом свободи преси Cомалі посіла 2013 року 170-те місце серед 179 країн.

Серед медій, що стали мішенями бойовиків, найбільшу ціну заплатило Radio Shabelle – найшанованіша сомалійська приватна радіостанція, відзначена 2010 року «Репортерами без кордонів» нагородою Press Freedom Prize. З 2009-го загинуло шестеро її співробітників.

Шестеро репортерів стали жертвами цільових атак у Сомалі цього року. Останній серед загиблих – Ахмед Шаріф (Ahmed Sharif) – співробітник державного радіо Могадішу. Його застрелили в серпні біля власної оселі. У багатьох смертельних нападах на журналістів використовується один і той самий метод: бойовики розстрілюють жертву впритул, вистежуючи її біля власної оселі. Саме до цього методу часто вдається «Аль-Шабааб».

Терористична організація взяла на себе відповідальність за вчинений 20 вересня 2012 року теракт у Могадішу, в кафе The Village, яке часто відвідують журналісти та політики. Тоді було вбито трьох репортерів: Лібана Алі Нура (Liban Ali Nur) з Somali National TV, Абдісатара Дахера Сабріє (Abdisatar Daher Sabriye) з Radio Mogadishu та Абдірахмана Ясіна Алі (Abdirahman Yasin Ali) з Radio Hamar і поранено щонайменше чотирьох інших репортерів. Наступного дня від рук бойовиків загинув ще один журналіст – співробітник приватного Radio Mantaa Хассан Юссуф Абсудже (Hassan Youssouf Absuge).

Нині Кенія приймає в себе тисячі сомалійських біженців. Серед них – десятки репортерів у вигнанні. Вони втекли від диктаторського режиму, нав’язаного до 2011 року терористичною організацією «Аль-Шабааб» та у зв’язку з небезпечною ситуацією, спричиненою активністю бойовиків у багатьох районах Сомалі.

«Досі кенійці виявляли фантастичну солідарність, стояли у чергах, щоб здати кров і допомогти постраждалим, – заявляють «Репортери без кордонів». – Ми сподіваємося, що сомалійці, які живуть у Кенії, не зазнаватимуть страждань. Ми хочемо, щоб сомалійські журналісти у вигнанні, які найкраще можуть розповісти про те, що відбувається у їхній країні, мали можливість вільно працювати».

Джерело: «Репортери без кордонів»

Довідка MediaSapiens. «Джамаат Аль-Шабааб» (повна назва – Harakat al-Shabaab al-Mujahideen – HSM) – сомалійська ісламістська військова організація. Заснована 2004 року. З 2012 року – осередок «Аль-Каїди» у країнах Африканського Рогу. Налічує у своїх лавах декілька тисяч бойовиків, які брали участь у громадянській війні, захопленні влади, у впровадженні законів шаріату й у спробі створення ісламського халіфату.

«Джамаат Аль-Шабааб» визнали терористичною організацією Сполучені Штати, Велика Британія, Канада, Австрія, Швеція, Норвегія.

2011 року сусідня Кенія розпочала на півдні Сомалі військове втручання. Безпосередньою причиною цього стало викрадення бойовиками «Джамаат Аль-Шабааб» двох іспанських активістів із гуманітарної організації «Лікарі без кордонів», які працювали в таборі сомалійських біженців. Військова операція мала на меті витіснити формування ісламістів із прикордонних районів і запобігти їхньому проникненню на територію сусідньої держави.

«Джамаат Аль-Шабааб» погрожувала помститися Кенії на її території, якщо та не виведе своїх військ із Сомалі. Ісламістські бойовики оголосили джихад кенійським військовим, які спільно з силами уряду Сомалі проводили операцію зі знешкодження бойовиків.

21 вересня 2013 року «Джамаат Аль-Шабааб» повідомила у Твіттері, що бере на себе відповідальність за напад на торговельний центр Westgate у Найробі, здійснений на знак помсти проти військової операції Кенії в Сомалі Linda Nchi. Внаслідок цього теракту, що тримав у напрузі світ, загинули щонайменше 72 особи: 61 цивільна, 6 кенійських військових і 5 терористів.

Підготував і переклав Аркадій Сидорук 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: globalpost.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду