Утиски свободи слова в Туреччині досягли критичної межі

00:00,
25 Жовтня 2012
1030

Утиски свободи слова в Туреччині досягли критичної межі

00:00,
25 Жовтня 2012
1030
Утиски  свободи слова в Туреччині  досягли критичної межі
Комітет захисту журналістів (CPJ) звинувачує уряд Туреччини в «одній з найбільших у світі кампаній проти преси за останні роки», повідомляє BBC.

Свої висновки організація робить на оcнові кількості позовів проти ЗМІ і відкритих судових справ. В оприлюдненому звіті зазначено, що у Туреччині ув’язнено 76 журналістів, з них як мінімум 61 – через свою професійну діяльність – це число більше, ніж в будь-якій країні світу.

Згідно зі звітом, в кінці 2011 року налічувалось близько 5 тисяч відкритих судових справ проти журналістів.  

Однак представники влади  Туреччини заявляють, що майже всі справи стосуються злочинів, що не мають ніякого відношення до журналістики, і що звіти Комітету захисту журналістів перебільшені.

Директор Комітету Джоел Сімон (Joel Simon) відзначає, що у Туреччині продовжують прирівнювати критичну журналістику до поширення тероризму в країні, зокрема це стосується висвітлення курдського питання та діяльності Союзу спільнот Курдистану і Робітничої партії Курдистану.

При цьому 70% ув’язнених журналістів є курдами за національністю. Багато позовів також стосується письменників та вчених, які вивчають чи висвітлюють курдське питання.

У звіті також йдеться, що уряд країни на чолі з прем’єр-міністром Реджепом Тайіпом Ердоганом (Recep Tayyip Erdogan) застосовує різні методи утисків, щоб розвинути самоцензуру у пресі. Зокрема, прем’єр публічно виступає з різкою критикою журналістів, звільняє тих журналістів, які займають критичну позицію до влади і сприяє численним дифамаційним  судовим позовам.

Як повідомляє Guardian, на звіт Комітету агресивно відреагував Бурхан Кузу, голова конституційної комісії парламента і член правлячої партії Справедливості і розвитку. Він сказав під час інтерв’ю CNN, що цей звіт - сміття: «Цей звіт потрібно викинути в урну. Тут немає урни, то ж я кидаю це на підлогу», - сказав він, кинувши на звіт.  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
acus.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду