КЗЖ закликає уряд Італії скасувати кримінальне переслідування за дифамацію

КЗЖ закликає уряд Італії скасувати кримінальне переслідування за дифамацію

00:00,
2 Липня 2014
1347

КЗЖ закликає уряд Італії скасувати кримінальне переслідування за дифамацію

00:00,
2 Липня 2014
1347
КЗЖ закликає уряд Італії скасувати кримінальне переслідування за дифамацію
КЗЖ закликає уряд Італії скасувати кримінальне переслідування за дифамацію
Виконавчий директор Комітету захисту журналістів (CPJ) Джоел Саймон (Joel Simon) надіслав листа прем’єр-міністру Італії Маттео Ренці (Matteo Renzi). Представник КЗЖ закликав «скасувати кримінальну відповідальність за наклеп і привести італійські закони у відповідність з європейськими та міжнародними стандартами».

«Італія залишається однією з небагатьох європейських країн, де журналісти у разі засудження за дифамацію зіштовхуються з тюремними ув’язненнями терміном до 6 років», - наголошується у листі.

За словами виконавчого директора КЗЖ, загроза кримінальних справ про наклеп часто використовується як знаряддя залякування журналістів та запобігання оприлюдненню політичної корупції і організованої злочинності.

Джоел Саймон наводить конкретні приклади італійських судових рішень проти репортерів. Нагадує також про заяву Європейського суду з прав людини щодо порушення італійським законодавством свободи слова та про неадекватні кримінальні санкції у справах про дифамацію.

Організація посилається на власне дослідження, згідно з яким 2013 року до тюремного ув'язнення в Італії були засуджені щонайменше четверо журналістів.

В Італії правопорушення у сфері дифамації підпадають під дію Кримінального кодексу та чинного з 1948 року закону про пресу.

КЗЖ привертає увагу до невизначеності становища. Юридичний комітет Сенату Італії щойно проголосував у першому читанні за новий законопроект про наклеп. Торік у жовтні його з незначними поправками ухвалила Палата депутатів.

«Нове законодавство, - говориться у листі, - означатиме деяке поліпшення. Однак пропонований законопроект не дотягує до рівня загальноприйнятих європейських і міжнародних стандартів. Про це спільно попередили Рада Європи, ОБСЄ та ООН».

Законопроект в очікуванні остаточного голосування зберігає можливість кримінальної відповідальності за наклеп та встановлює у найсерйозніших випадках непропорційно високі грошові штрафи у розмірі до €60 000.($82167).

Як заявила КЗЖ італійська організація за свободу преси Ossigeno per l'Informazione, новий закон справлятиме «паралізуючий» ефект, оскільки майбутні штрафи перевищуватимуть заробітки деяких журналістів.

КЗЖ поділяє тривогу італійських і міжнародних організацій тим, що законопроект поширюється на репортерів, які працюють на телебаченні, радіо та в інтернеті. До того ж відхилені поправки, які обмежували б неправдиві позови до цивільних судів. Згідно з даними, опублікованими Ossigeno per l'Informazione, більше третини випадків залякування італійських журналістів у 2011-2013 рр. були спричинені хибними позовами та іншими юридичними зловживаннями.

«Ми настійно закликаємо ваш уряд скасувати будь-які законодавчі акти, що можуть душити критику, - йдеться наприкінці листа прем’єр-міністру Маттео Ренці.  – Динамічний медійний ландшафт – найкращий супутник вашого прагнення до відродження Італії. Журналісти, вільні від перешкод і залякувань, можуть допомогти викоренити неефективність, корупцію та організовану злочинність, які, за оцінкою центрального банку, стримують економічне відродження країни».  

Стан свободи медіа в Італії викликає постійну тривогу ЄС та міжнародних правозахисних організацій.

Лист виконавчого директора КЗЖ італійському прем’єр-міністру оприлюднений як нагадування у зв’язку з тим, що з 1 липня ця країна головує в Європейському Союзі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маттео Ренці, 21secolo.eu
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду