Міжнародна федерація журналістів висловила стурбованість зростаючим політичним впливом на УНІАН

00:00,
19 Лютого 2013
2069

Міжнародна федерація журналістів висловила стурбованість зростаючим політичним впливом на УНІАН

00:00,
19 Лютого 2013
2069
Міжнародна федерація журналістів висловила стурбованість зростаючим політичним впливом на УНІАН
Міжнародна федерація журналістів, а також її регіональний осередок – Європейська федерація журналістів, висловили стурбованість щодо «зростаючого політичного впливу» на УНІАН. Про це повідомляється у заяві організації.

«Міжнародна федерація журналістів та її регіональний осередок, Європейська федерація журналістів висловили сьогодні свою стурбованість через зростаючу критику щодо політичного втручання в Українському незалежному  інформаційному агентстві (УНІАН)», – повідомляється у заяві.

«Ми стурбовані тим, що інформаційне агентство, яке мало довіру професіоналів та громадськості, стає інструментом політиків», – заявив президент Міжнародної федерації журналістів Джим Бумела (Jim Boumelha).

«Ми підтримуємо журналістів УНІАН в їхній боротьбі за журналістику, як громадське благо, і закликаємо менеджмент поважати професійні стандарти та припинити триваючу кампанію утисків персоналу», – заявив президент Європейської федерації журналістів Арне Кьоніг (Arne König).

У заяві підкреслюється, що інформаційне агентство УНІАН – одне з найстаріших та найбільших інформаційних агентств України.

«Його вимога щодо збалансованого та незалежного висвітлення політичного розвитку перебуває під загрозою після зміни менеджменту в 2012 році, що поставило редакційну незалежність під зростаючі ризики», – наголошують представники Міжнародної федерації журналістів і Європейської федерації журналістів.

У заяві також відзначається, що в травні 2012 року журналісти агентства вимагали створення незалежної Редакторської ради, але їм було у цьому відмовлено.

«Замість цього новий менеджмент змушував досвідчених журналістів залишати роботу шляхом систематичних затримок в оплаті праці чи шляхом відмови у поновленні їх трудових угод», – наголошують медіаорганізації.

У заяві також нагадується, що в листопаді 2012 року менеджмент УНІАН надав інструкції про заборону оприлюднення статей, які представляють президента України Віктора Януковича в негативному контексті – а подальші загрози оштрафувати двох журналістів за оприлюднення критичних статей призвели до рішучого протесту з боку партнера Міжнародної федерації журналістів, Незалежної медіа-профспілки України.

Про публікацію на сайті УНІАН сфальсифікованих заяв народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка » заявила 11 лютого ВО «Батьківщина.

Недостовірними названо інформацію від імені Сергія Власенка про спроби отруєння та стеження за ним осіб «у костюмах мультиплікаційних ведмедів». Також 11 лютого народний депутат Олександра Кужель заявила, що новину УНІАН Кужель: «Мене можуть посадити на 10 років» частково сфальсифіковано й додано декілька неправдивих абзаців. Новини вийшли лише на сайті, а в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, її не було.

Як повідомляла «Телекритика», шість редакторів сайту УНІАН зробили спільну заяву, що впевнені: сфальшовані коментарі – це джинса, і відповідальність за це мають нести гендиректор агентства і шеф-редактор. Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий відмовився коментувати «Телекритиці» цю заяву.

Також Незалежна медіа-профспілка України у зв’язку з цими подіями заявила, що призначене кілька місяців тому керівництво інформаційного агентства УНІАН, має піти у відставку.

Колектив УНІАН у свою чергу оприлюднив звернення до основного акціонера Ігоря Коломойського, голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника групи 1+1 Олександра Ткаченка, у якому також закликає з метою зберегти репутацію УНІАН відкликати призначений на початку 2012 року менеджмент.

Бойкот новинам інформаційного агентства УНІАН оголосили видання «Дзеркало Тижня», «Українська правда», а також канал ТВі.

У середу, 20 лютого, в УНІАН відбудуться збори колективу, на яких розглядатиметься питання створення редакційної ради і можливості оголошення страйку. Про це повідомляв колектив УНІАН у своїй заяві.

Прес-секретар президента Дарія Чепак зауважувала, що конфліктну ситуацію в УНІАН розглянуть у понеділок, 18 лютого, на засіданні міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів в рамках проекту «Відкрита розмова».

Крім цього, Незалежна медіа-профспілка України закликала українські ЗМІ утриматися від бойкотування інформаційного агентства УНІАН. Про це повідомляється у заяві НМПУ.

«Адже ситуація в агентстві неоднозначна: крім ініціаторів цензури і поширення фальшивих новин, там є високопрофесійний колектив журналістів, який стійко  бореться проти цензури і перекручувань в новинах», – відзначалося у заяві НМПУ.

Міліція закрила кримінальне провадження щодо цензури в УНІАН, встановивши відсутність в діянні складу кримінального правопорушення, повідомлялося в офіційному листі першого заступника начальника ГСУ МВС України генерал-майора міліції О.М. Гончарова на адресу прес-секретаря Президента, керівника Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів Дарки Чепак.

З приводу конфліктної ситуації в УНІАН MediaSapiens вже публікував репліку Андрія Куликова, а також коментарі журналістів і політологів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Джим Бумела. ©Flickr
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду