Хакер Guccifer взяв на приціл родину Бушів

00:00,
11 Лютого 2013
1194

Хакер Guccifer взяв на приціл родину Бушів

00:00,
11 Лютого 2013
1194
Хакер Guccifer взяв на приціл родину Бушів
Невідомий хакер зламав електронну пошту родини Бушів і викрав листи та приватні знімки, повідомляє Associated Press. 

Серед знімків є фото двох колишніх президентів, на деяких з них зображено 88-річного Джорджа Буша-старшого під час нещодавнього лікування у х’юстонському шпиталі. Фото, що надійшли від зловмисника, опублікував  сайт The Smoking Gun.

Інцидент зі зламом поштової скриньки Бушів, який нині розслідується секретними службами, засвідчив: хакери можуть легко втручатися у  приватне життя навіть одного з найвідоміших політичних кланів американської нації.

Хакер, котрий входив у мережу під нікнеймом Guccifer, повідомив, що отримав доступ до матеріалів через членів родини Бушів та їхніх друзів. Ймовірно, що 41-й та 43-й господарі Білого дому, попри найдосконаліші технології безпеки, опинилися у вразливому становищі.

Друг чи родич, який натиснув на фейковий лінк чи мимоволі завантажив підозрілу програму, міг випадково надати доступ до листування президентів.

«Ми не в змозі контролювати вчинки наших друзів, – говорить професор інформатики і менеджер з комп’ютерної безпеки Університету Райса (Rice University) Ден Волла (Dan Wallach). – Якщо мої друзі розмістили мою фотографію у Facebook, я можу її бачити, однак не можу вилучити. Вона мені не належить. Це – загальна проблема».

Колишній губернатор Флориди Джеб Буш (Jeb Bush) навав вчинений хакером злам електронної пошти «обурливим». Інші члени родини не коментують цю ситуацію.

«Відбувається кримінальне розслідування. Більше нам немає чого додати», – сказав прес-секретар Джорджа Буша-старшого Джим Макграт (Jim McGrath). Прес-секретар Джорджа Буша-молодшого Фредді Форд (Freddie Ford) від коментарів відмовився.

Безкоштовні облікові записи електронної пошти особливо уразливі для дій хакерів. Останні  користуються доволі простим функціоналом, щоб отримати доступ до акаунтів. Хакер, який, приміром, знає рік народження матері користувача, його по-батькові чи ім’я домашнього улюбленця, може цілком успішно підібрати пароль.

Саме це сталося 2008 року з колишнім губернатором Аляски Сарою Пейлін (Sarah Palin), коли вона балотувалася на посаду кандидата у президенти від  Республіканської  партії.

«Ключовим моментом є той факт, що коли ти  публічна особа чи зірка і опиняєшся під прицілом, ти майже нічого не можеш вдіяти», – говорить асистент професора кібернетики Південного методистського університету (Southern Methodist University) у Далласі Тайлер Мур (Tyler Moore).

Торік було зламано аккаунт Microsoft-пошти кандидата у президенти від Республіканської партії Мітта Ромні (Mitt Romney). Це сталося після того, як інформагентство Asociated Press викрило, що він та  деякі його високопоставлені помічники під час роботи Ромні на посаді губернатора штату Массачусетс використовували приватні аккаунти з бізнес-метою.

Анонімний хакер заявив: щоб отримати доступ до аккаунту і змінити пароль, він вгадав відповідь на таємне запитання про улюблених домашніх тварин Ромні.

Торік група хакерів D33D оприлюднила список логінів і паролів понад 450 тис. аккаунтів електронної пошти, зокрема, понад 25 тис. аккаунтів AOL Mail.

Прикметно, що хакер Guccifer також розкрив захоплення Джорджа Буша-молодшого живописом. На одній з викрадених фото він стоїть біля мольберта, витираючи полотно. На двох інших зображено схожі на автопортрети картини. На них колишній президент голиться у душі і купається у ванній.

На сайті Smoking Gun слово Guccifer написано у якості «копірайту» на  фотографіях. Напис виконано у напівпрозорих неоново-синіх тонах. Зазначається також, що він – хакер-ветеран, котрий вже давно тримає уряд на прицілі.

«Той, хто взяв на приціл родину Бушів, мабуть не є високотехнічним ворогом держави, – вважає Ден Волла. – Інакше він не залишив би після себе слідів. Це, певно, хтось з охочих швидко заробити бакси».

«Важко визначити, з яким негідником, ми маємо справу. Можливо, це той, хто намагається привернути до себе увагу: дивіться на що я спроможний, я навіть беру на приціл  політичного діяча!» – вважає Тайлер Мур.

Крім цього, ймовірно, що Guccifer перебуває за межами США. І тим складніше владі його переслідувати, відзначає він.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
The Smoking Gun
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду