«Репортери без кордонів» погрожують судом виробнику програмних рішень Blue Coat

00:00,
29 Травня 2013
1278

«Репортери без кордонів» погрожують судом виробнику програмних рішень Blue Coat

00:00,
29 Травня 2013
1278
«Репортери без кордонів» погрожують судом виробнику програмних рішень Blue Coat
Медіаорганізація попередила розробника програмних рішень із безпеки інтернет-комунікацій Blue Coat про можливий судовий позов. «Репортери без кордонів» (RSF) звинувачують американську корпорацію у тому, що вона допомагає режиму Башара Асада контролювати інтернет-діяльність користувачів.

Сирійський інтернет давно перебуває під пильним спостереженням, відзначають «Репортери без кордонів», однак нещодавно стало відомо про його посилення. Хакерська група Telecomix з’ясувала, що у Сирії функціонують 34 сервери Blue Coat, які використовують технологію глибокого пакетного аналізу (Deep Packet Inspection, DPI) для контролю інтернет-діяльності сирійських користувачів, зокрема, перехоплення e-mail’ів та інформації про відвідування сайтів.                                                     

Встановлення серверів стеження у країні, де в умовам громадянської війни править диктаторський режим, стає ще однією загрозою для професійних і громадянських журналістів, наголошує RSF.

У спеціальній доповіді, оприлюдненій напередодні цьогорічного Всесвітнього дня боротьби з кіберцензурою, «Репортери без кордонів» включили Blue Coat до списку компаній-ворогів інтернету. Ворогами інтернету у RSF також назвали, зокрема, корпорацію Trovicor, пристрої зі стеження та перехоплення інформації якої дали змогу королівській родині Бахрейну шпигувати за інформаторами ЗМІ і арештовувати їх, і компанію Amesys, продукцію якої було виявлено у кабінетах таємної поліції Муаммара Каддафі.

«Якщо ці компанії вирішили продавати свою продукцію авторитарним режимам, вони повинні були б знати, що їхні продукти можуть використовуватися для шпигування за репортерами, дисидентами і громадянськими журналістами, – відзначається у заяві RSF. – Якщо ж шпигунське програмне забезпечення цих компаній без їхнього відома продавали авторитарним режимам посередники, тоді слід відзначити, що неспроможність компаній контролювати експорт свідчить про байдужість до фактів зловживань їхньою продукцією, а також до того, що захисники прав людини могли опинитися у скрутному становищі».

У відповідь представники Blue Coat надіслали RSF наступний коментар: «Ми повністю поважаємо і підтримуємо права людини, і свободу слова зокрема. Ми не створювали наші продукти з метою використання їх для придушення прав людини, і не ставимося до такої практики поблажливо. У 2013 році ми проводимо всебічний аналіз нашого бізнесу, політики і процедур, щоб визначити подальші заходи, до яких нам слід вдатися, щоб обмежити зловживання нашою продукцією».

Після ідентифікаційї у Сирії 34 нових серверів Blue Coat «Репортери без кордонів» знову закликали компанію розставити всі крапки над і. Якщо представники Blue Coat знову будуть заперечувати продаж Сирії своїх технологій, їм доведеться пояснити присутність своїх продуктів на сирійському ринку, наполягає RSF.

Якщо ж після проведення відповідного розслідування з’ясується, що Blue Coat не вжила заходів, необхідних для запобігання нелегальному експорту своєї продукції у країни, які RSF називає «ворогами інтернету» (серед них – і Сирія), медіаорганізація заявила, що залишає за собою право подати позов до суду, або винести діяльність американської корпорації на суд громадськості. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Syrianef.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду