Fox News звинуватив Мін’юст США у порушенні прав свого кореспондента на збір інформації

00:00,
21 Травня 2013
1142

Fox News звинуватив Мін’юст США у порушенні прав свого кореспондента на збір інформації

00:00,
21 Травня 2013
1142
Fox News звинуватив Мін’юст США у порушенні прав свого кореспондента на збір інформації
Канал Fox News звинуватив Міністерство юстиції США у порушенні прав одного з своїх головних кореспондентів Джеймса Розена. Відповідну заяву керівництво Fox News оприлюднило 20 травня.

20 травня видання The Washington Post повідомило, що Міністерство юстиції у рамках розлідування можливого витоку інформації з Держдепартаменту США збирало дані про дії Джеймса Розена (James Rosen). За даними газети, ФРБ запитало ордер на доступ до пошти Розена, заявивши, що у листуванні журналіста можуть міститися докази порушення ним закону під час збору інформації. Крім цього, пише The Washington Post, бюро також відслідковувало візити кореспондента до офісу Держдепартаменту США.

Матеріал Розена, яким зацікавилися представники Міністерства юстиції, був надрукований 11 червня 2009 року. У статті відзначалося, що розвідслужби США схвильовані можливим проведенням Північною Кореєю чергових ядерних випробувань у відповідь на обмежувальні санкції ООН. Матеріал був опублікований у той же день, коли відповідний секретний звіт отримали декілька урядовців. Відомство підозрювало у «зливі» інформації радника Держдепартаменту США Стівена Джим-Ву Кіма (Stephen Jim-Woo Kim), діяльність якого згодом також відстежувалася. Агент ФБР Реджинал Рейес (Reginald Reyes) заявив під присягою, що Розен і Кім зустрічалися за декілька годин до публікації матеріалу.

«Жоден журналіст не може переслідуватися у судовому порядку за те, що він збирав інформацію», – підкреслюється у заяві Fox News. У подібних випадках, відзначила телекомпанія, звинувачення, як правило, пред’являють особі, котра повідомила секретні дані, а не тому, хто їх опублікував.

«Ми обурені тим фактом, що Джемса Розена вважають злочинцем лише через те, що він виконував свої професійні обов’язки як журналіст. Подібна ситуація лякає. Ми будемо захищати його права діяти як представник преси, котру до цього моменту можна було називати вільною», – повідомив виконавчий віце-президент новинного підрозділу Fox News Майкл Клімент (Michael Clemente).

Ситуація також привернула увагу членів Конгресу. Так, сенатор Марко Рубіо (Marco Rubio) заявив у понеділок, що він «дуже схвильований» повідомленнями про можливе кримінальне переслідування журналіста, який збирав дані для свого матеріалу. Витік інформації з секретних відомств, безумовно, повинен розслідуватися, однак уряд при цьому повинен діяти у рамках закону і Першої поправки, підкреслив сенатор.

Критика Fox News дій Міністерства юстиції пролунала через тиждень після того, як інформагентство Associated Press звинуватило відомство у відстеженні дзвінків своїх журналістів. Представники АР заявили, що Міністерство юстиції США таємно отримало доступ до даних про вихідні дзвінки із більше ніж 20 телефонних ліній в офісах агентства у Нью-Йорку, Вашингтоні і Хартфорді, Коннектикут. Після цього прес-секретар Білого Дому Джей Карні (Jay Carney) виступив із заявою про непричетність адміністрації президента Барака Обами до цієї ситуації.

Представники Міністерства юстиції пояснили, що рішення щодо прослуховування телефонів співробітників Associated Press схвалили у зв’язку з розслідуванням витоку інформації про спецоперацію ЦРУ в Ємені. Операція дозволила розкрити намір «Аль-Каїди» підірвати навесні 2012 року бомбу на літаку, який летів у США. Матеріал про це  інформагентство опублікувало 7 травня 2012 року. Після публікації директор ЦРУ Джон Бреннан (John Brennan) критикував АР за «небезпечне і несанкціоноване розкриття секретної інформації». За даними інформагентства, серед журналістів Associated Press роздруківки вхідних дзвінків яких отримав уряд – п’ять репортерів і один редактор, котрі працювали над резонансною новиною. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: The Raw Story.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду