Роскомнагляд заборонив декілька статей видання Lenta.Ru

00:00,
8 Липня 2013
1441

Роскомнагляд заборонив декілька статей видання Lenta.Ru

00:00,
8 Липня 2013
1441
Роскомнагляд заборонив декілька статей видання Lenta.Ru
Російське відомство Роскомнагляд у листі від 8 липня вимагає від Lenta.Ru видалити або відредагувати три матеріали, котрі містять нецензурні висловлювання. Про це повідомляється на сайті видання.

У листі Роскомнагляду згадується три статті, опубліковані у період з лютого по квітень 2013 року. До переліку потрапило інтерв’ю з доктором філологічних наук, провідним науковим співробітником Інституту світової культури МДУ імені Ломоносова Ігорем Пильщиковим про походження російських нецензурних висловлювань, репортаж з акції протесту на Красній площі, учасники якого скандували нецензурні лозунги, а також коментарі свідків падіння метеорита в Челябінську (нецензурні вислови містяться у доданих до статті відео).

Незважаючи на те, що ці матеріали були опубліковані до набуття чинності поправок до закону «Про засоби масової інформації», котрі забороняють використовувати в матеріалах ЗМІ нецензурні висловлювання, зараз ця інформація – у «відкритому доступі», тому суперечить законодавчим нормам, відзначається в листі Роскомнагляду. Редакція Lenta.Ru, в свою чергу, зауважує, що ці статті є архівними – відкрити їх можна лише за наявності прямого посилання, або знайшовши ці матеріали під час пошуку за ключовими словами.

В рекомендаціях Роскомнагляду щодо застосування закону, пише Lenta.Ru, повідомляється, що переліку нецензурних слів не існує, проте ЗМІ разом з 4 «нецензурними коренями» та їхніми похідними заборонено використовувати грубо-просторічну лексику і вислови, котрі формально не є нецензурними.

Закон про штрафні санкції за нецензурну лексику в ЗМІ було ухвалено обома палатами російського парламенту в березні 2013 року, у квітні документ підписав президент країни Володимир Путін. Порушення заборони карається штрафом у розмірі від 20 до 200 тис. російських рублів для юридичних осіб, від 5 до 20 тис. – для посадових осіб, і від 2 до 3 тис. рублів – для громадян. Депутати Держдуми ухвалили закон незважаючи на критику уряду: в кабінеті міністрів відзначали, що запропоновані поправки фактично дублюють існуючі законодавчі норми.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Lenta.Ru.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду