АНБ може відстежувати до 75% інтернет-трафіку в США

00:00,
22 Серпня 2013
1510

АНБ може відстежувати до 75% інтернет-трафіку в США

00:00,
22 Серпня 2013
1510
АНБ може відстежувати до 75% інтернет-трафіку в США
Американське АНБ може відстежувати до 75% інтернет-трафіку країни. Про це з посиланням на власні джерела пише 20 серпня газета The Wall Street Journal. Представники самого відомства цю інформацію спростували.

Для аналізу трафіку в АНБ використовуються програми Blarney, Fairview, Oakstar, Lithium і Stormbrew. Ці програми вже згадувалися в оприлюднених екс-співробітником ЦРУ і АНБ Едвардом Сноуденом (Edward Snowden) документах.

Однак інформації про те, які можливості мають ці інструменти, до публікації The Wall Street Journal не було. За даними газети, програми можуть надавати доступ до величезних обсягів здійсненого на території США інтернет-листування, а також можливість прослуховувати інтернет-дзвінки.

The Wall Street Journal відзначає, що можливість відстежувати масштабні об’єми інформації АНБ дає також і тісна співпраця з місцевими провайдерами і операторами. Серед помічників АНБ, зокрема, згадуються впливові американські телекомунікаційні компанії AT&T, разом з якою була розроблена програма Blarney, і Verizon. Представники AT&T і Verizon відмовилися дати коментар The Wall Street Journal.

В самому Агентстві національної безпеки підкреслюють, що всі контролюючі функції здійснюються легально, на основі законодавчих актів і постанов, ухвалених після терактів 11 вересня 2001 року.

Після розгортання ситуації зі Сноуденом представники спецслужб неодноразово пояснювали, що законність збору конфіденційної інформації про громадян АНБ базується на ухваленому після терактів 11 вересня патріотичному акті The USA Patriot Act. Керівництво спецслужб наполягає на тому, що стеження за телефонними дзвінками і листуванням є необхідним інструментом боротьби з тероризмом.

На початку історії з PRISM директор національної розвідки США Джеймс Клеппер (James Clapper) пояснював, що американські спецслужби збирають через інтернет-компанії інформацію про користувачів, котрі не є громадянами США і мешкають за межами Сполучених Штатів.

The Wall Street Journal уточнює, що всі програми АНБ ухвалює і контролює Американський суд з контролю за зовнішньою розвідкою (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC). При цьому АНБ зобов’язане знищувати інформацію, котра пов’язана з громадянами США, але не стосується тероризму, включно з інформацією зовнішньої розвідки, зашифрованими даними і доказами злочинів.

АНБ, в свою чергу, випустило 9 серпня звіт, в якому вказується, що у своїй розвідувальній діяльності агентство «торкається» тільки 1,6% денного інтернет-трафіку (що мається на увазі під словом «торкається», відомство не уточнює), але для звітів відбирається тільки 0,025%.

В США екс-співробітник ЦРУ і АНБ Едвард Сноуден звинувачується в шпигунстві і розкритті секретних даних, після того як він розповів журналістам про глобальну програму стеження PRISM. З 23 червня інформатор перебував в транзитній зоні російського аеропорту «Шереметьево». На початку серпня Сноуден отримав в Росії тимчасовий притулок на рік, і залишив зону аеропорту. Знищити передані Сноуденом дані від газети Guardian вимагала британська влада.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Indian Express.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду