В Узбекистані зник арештований незалежний журналіст

00:00,
24 Вересня 2013
1056

В Узбекистані зник арештований незалежний журналіст

00:00,
24 Вересня 2013
1056
В Узбекистані зник арештований незалежний журналіст
Незалежного журналіста Сергія Наумова заарештували 21 вересня у місті Ургенч Хорезмської області. Відтоді колеги та рідні не отримували про нього жодної звістки, повідомляють «Репортер без кордонів». 

За неофіційною інформацією, його звинувачують у пограбуванні. 21 вересня міліціонери прийшли до дому до Наумова і заявили, що якась жінка написала на нього скаргу і звинуватила його у тому, що він нібито намагався зірвати з неї золотий ланцюжок.

Наумов тільки встиг зателефонувати колезі і повідомити, що його арештували. Однак не розповів, чому й куди його відправляють.

Друзі арештованого журналіста наводили довідки у місцевих відділках міліції,  у прокуратурі та у Службі національної безпеки. Однак усі їхні зусилля виявилися марними.

Колеги Наумова та місцеві правозахисники вважають звинувачення проти журналіста необґрунтованими, оскільки місцева влада часто користується неправдивими показами «потерпілих», аби тиснути на журналістів, правозахисників та опозиціонерів. Вони переконані, що влада «ізолювала» журналіста на період бавовняної кампанії, пише Lenta.ru. Він збирав інформацію про використання примусової праці на бавовняних полях.

Наумов протягом багатьох років співпрацював з інформаційним агентством «Фергана», Інститутом висвітлення війни та  миру (IWPR), з узбецьким виданням «Екологічна безпека та громадянька ініціатива» та російським «Политжурналом». Репортера було відзначено декількома медіанагородами.

Він також брав участь у проектах, спрямованих на розвиток незалежної журналістики, та співпрацював з організаціями із захисту прав людини.  


Через  активну діяльність  журналіст   зазнавав   переслідувань влади. За даними IWPR, Наумова уже арештовували наприкінці серпня.  Йому анонімно погрожували телефоном та в інтернеті.

Засновник і головний редактор міжнародного інформаційного агентства «Фергана» Даніїл  Кислов  охарактеризував Сергія Наумова, як «чесного, відвертого журналіста і як людину, що  заслуговує на повагу».


«Репортери без  кордонів» особливо занепокоєні тим, що висвітлення Сергієм Наумовим надзвичайно чутливих тем може призвести «у такій репресивній країні  як Узбекистан до найгіршої помсти». Медіаорганізація привертає увагу до того, що висунуте проти нього звинувачення у крадіжці «використовувалося у багатьох справах проти незалежних журналістів».

За Індексом свободи преси (Press Freedom Index)  «Репортерів без кордонів» Узбекистан посідає 164-е  місце серед 179 країн світу. Щонайменше 9 журналістів перебувають тут у тюрмах за сфабрикованими звинуваченнями.

«Репортери без кордонів» отримали тривожну інформацію про погіршення стану здоров’я  одного з них  -  Соліджона Абдурахманова (Solidzhon  Abdurakhmanov), засудженого 2008 р. до 10-річного тюремного ув’язнення за звинуваченням у торгівлі наркотиками.   

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.fergananews.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду