Обама не знав про прослуховування Меркель - АНБ

00:00,
28 Жовтня 2013
1067

Обама не знав про прослуховування Меркель - АНБ

00:00,
28 Жовтня 2013
1067
Обама не знав про прослуховування Меркель - АНБ
Агентство національної безпеки США заперечує, що у 2010 році Барак Обама дізнався про стеження за Ангелою Меркель і дозволив його продовження. Таку викривальну інформацію оприлюднили німецькі ЗМІ.

Заява АНБ – відповідь на недільну публікацію у таблоїді Bild am Sonntag, в якій із посиланням на анонімні джерела йдеться, що у 2010 році генерал Кіт Александер, директор АНБ, доповідав американському президенту про перехоплення телефонних розмов німецького канцлера і отримав дозвіл продовжувати стеження.

У іншій публікації – в поважному журналі Der Spiegel – повідомляється, що стеження за Меркель розпочалося ще у 2002 році, коли вона була лідером опозиційної партії.

«Генерал Александер не обговорював із Президентом Обамою у 2010 році заявлені дії зовнішньої розвідки щодо німецького канцлера Меркель, так само як будь-які інші заявлені операції стеження за канцлером Меркель. Нові повідомлення, що стверджують протилежне, неправдиві», - цитує недільну заяву АНБ USA Today.

Також у неділю американська газета Wall Street Journal опублікувала статтю про те, що АНБ зупинило програму, що перехоплювала комунікації Меркель та інших європейських лідерів, після того, як внутрішнє розслідування Білого дому доповіло цього літа Обамі про розміри стеження.

У своїй публікації WST посилається на неназваних американських високопосадовців. Прикметно, що стаття з’явилася за кілька днів після хвилі обурення, що прокотилася Європою, коли в місцевих ЗМІ почали з’являтися публікації про стеження американських спецслужб за європейцями.

Голова комітету Палати представників з питань розвідки (House Intelligence Committee) республіканець Майк Роджерс (Mike Rogers) заявив, що повідомлення про стеження за французами було «неправильно інтерпретовано»:  «Це була антитерористична програма, що не мала нічого спільного із французькими громадянами. Якби вони знали точно що це було, то вони би аплодували та відкорковували шампанське».

Він також настояв на праві Штатів здійснювати подібні розвідоперації. «Це хороша справа. Вона захищає французів, вона захищає американців. Вона захищає наших європейських союзників… Нам слід збирати інформацію, що допомагає захистити інтереси США».

Нагадаємо, 22 жовтня Барак Обама у телефонній розмові із французьким президентом назвав деякі відомості по викриттю АНБ «викривленими».

Також цими вихідними у Вашингтоні пройшов масовий мітинг проти шпигунства АНБ.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
nationalturk.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду