АНБ: наш збір даних у інтернеті законний

00:00,
31 Жовтня 2013
1084

АНБ: наш збір даних у інтернеті законний

00:00,
31 Жовтня 2013
1084
АНБ: наш збір даних у інтернеті законний
Так відреагував директор Агентства національної безпеки США Кіт Александер (Keith Alexander) на статтю у Washington Post, що вийшла 30 жовтня.

Александер заявив, що опублікована в американському виданні інформація про збір його відомством інтернет-даних не викриває жодних протизаконних дій, передає ресурс Verge: «Нічого з цього не показує, що АНБ робить щось незаконне. Це законно, це необхідно, і на кожен випадок є дозвіл».

Хоча Washington Post вказує, збір даних за межами Штатів не підпадає під ті ж самі правила, що й нагляд, здійснюваний в країні, що потенційно дозволяє АНБ збирати інформацію про американців також.

В оригінальній статті Washington Post посилається на документи Едварда Сноудена та обізнаних службовців.

Видання стверджує, що АНБ таємно під’єднувалося до основних комунікаційних каналів, що з’єднують дата-центри Yahoo and Googlе, які розташовані по всьому світу. Таким чином, Агентство збирало інформацію з акаунтів сотень мільйонів користувачів. І хоча АНБ зберігає не всю зібрану інформацію, але досить багато.

Збір і аналіз даних проходив у рамках проекту MUSCULAR, здійснюваного разом із британським партнером Агентства Центром урядового зв’язку (Government Communications Headquarters, GCHQ). Документ від 9 січня 2013 року показує, що протягом 30 днів було вивчено понад 181 млн. даних, включаючи метадані та контент комунікацій.

Збір інформації був можливий оскільки дані, що розсилаються через сервери, які з’єднані волоконно-оптичними кабелями, можуть бути незашифровані. У вересні компанія Google уже оголосила про наміри кодувати інформацію між дата-центрами. У Yahoo такого не зробили.

Таке фільтрування особливо вражає, пише видання, якщо взяти до уваги, що АНБ а рамках програми PRISM має легальний доступ до акаунтів користувачів Google та Yahoo.

Проте даний збір інформації відбувався без відома Google та Yahoo - у обох компаніях заперечили співпрацю із спецслужбами.

Згідно зі слайдами, АНБ щоденно витягувала з мереж Yahoo 15 гігабайт, проте забрані дані вважалися низької якості. Аналітики Агентства підтвердили низьку розвідувальну цінність такого об’єму інформації.

У додатковому коментарі Кіт Александр заявив, що наскільки йому відомо, АНБ не має прямого доступу до дата-центрів Google і що «твердження, що ми збираємо значну кількість персональних даних американців таким шляхом також неправда». Тобто Александер не заперечив повністю, чи дійсно АНБ мала нелегальний доступ до мереж Google or Yahoo.

Як повідомляв MediaSapiens, 15 жовтня Washington Post опублікував статтю, де йдеться, що АНБ зібрав  сотні мільйонів контакт-листів з персональних електронних скринь та з акаунтів систем миттєвих повідомлень, більшість з яких належать американцям.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кіт Александер. news.softpedia.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду