У Саудівській Аравії арештували журналіста, який обстоює права жінок на водіння авто

00:00,
1 Листопада 2013
1003

У Саудівській Аравії арештували журналіста, який обстоює права жінок на водіння авто

00:00,
1 Листопада 2013
1003
У Саудівській Аравії арештували журналіста, який обстоює права жінок на водіння авто
Саудівський блогер і колумніст лондонської панарабської газети Asharq al-Awsat Тарік аль-Мубарак (Tariq al-Mubarak) вже майже тиждень перебуває під арештом без офіційного пред’явлення звинувачень.

Як повідомляє з посиланням на місцевих активісти сайт International Business Time, його викликали до відділку карного розшуку міністерства внутрішніх справ в Ер-Ріяді у справі про вкрадену автівку. Однак допит обернувся  розслідуванням його ролі у нещодавній кампанії за дозвіл саудівським жінкам кермувати автомобілями.


Поліція  не допускає до арештованого ані адвоката, ані його родину. Друзів Мубарака, які прийшли до поліцейської дільниці, щоб звільнити його, також допитували.

Причиною затримання стала публікація Мубараком резонансної колонки в Asharq al-Awsat «Час змінити місце жінки в арабському світі». Її автор критикував заборону жінкам отримувати водійські права, а в широкому плані – їхній низький ґендерний соціальний статус в ісламському суспільстві.

«Вважається, що жінки - тягар для чоловіків у стосунках з владою,  - писав Мубарак. -  Вони не в змозі пересуватися містом, в якому мешкають, без супроводу чоловіків через відсутність громадського транспорту або через обмеження права бути за кермом авто. Вони підлягають системі шлюбів, що не спрацьовує… Не кажучи вже про інші проблеми, зокрема, розлучення та опіку над дітьми».

«Під впливом глобалізації та масових комунікацій ми перешли до нового стилю життя, - відзначав Мубарак.  - Змінам уже неможливо запобігти. Сьогодні ми - віч-на-віч з новим поколінням жінок, які відкриті світу і завдяки медіа та власному досвіду навчання за кордоном постійно порівнюють стилі життя в арабському середовищі й на Заході».

«Ми мусимо переглянути деякі концепції  ісламської юриспруденції, пам’ятаючи, що людську гідність підтримують усі релігії», - робив висновок журналіст.

Статтю було опубліковано за декілька днів до того, як близько 60 саудівських жінок проїхали автівками країною, висловлюючи  протест проти єдиної у своєму роді заборони у світі. Заборона саудівським жінкам кермувати автомобілями конкретно не регулюється. Однак вони позбавлені змоги отримувати водійські права.

В інтернеті було розміщено десятки відео та фото кампанії Women2Drive.


Жінки на знак протесту заявили, що вони не порушували жодних законів, оскільки  отримали водійські права за кордоном. Однак, принаймні, 16 з них, як повідомляла агенція Agence France-Presse, зупинила й оштрафувала поліція.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тарік аль-Мубарак. saudiwoman.me
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду