Під час Чемпіонату світу в Росії продовжуються репресії журналістів – «Репортери без кордонів»

Під час Чемпіонату світу в Росії продовжуються репресії журналістів – «Репортери без кордонів»

12:19,
14 Червня 2018
4279

Під час Чемпіонату світу в Росії продовжуються репресії журналістів – «Репортери без кордонів»

12:19,
14 Червня 2018
4279
Під час Чемпіонату світу в Росії продовжуються репресії журналістів – «Репортери без кордонів»
Під час Чемпіонату світу в Росії продовжуються репресії журналістів – «Репортери без кордонів»
Автори:
Напередодні відкриття в Росії Чемпіонату світу з футболу організація «Репортери без кордонів» запустила мобілізаційну кампанію проти зростаючого тиску Кремля на російську журналістику.

Про це йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації.

Інформаційна кампанія розпочалася з зведення в Парижі макета
футбольного поля, на якому встановили фотографії в людський зріст
російських журналістів, які перебувають в ув'язненні в РФ.

«Репортери без кордонів» констатували, що ще ніколи з моменту розпаду СРСР в Росії не утримувалася за ґратами така кількість штатних журналістів та блогерів, як зараз.

Це зокрема російські медійники Олександр Толмачов, Олександр Валов, Олександр Соколов, Ігор Рудніков, Олексій Кунгуров, Жалауді Герієв та кримчанин Олексій Назімов.

Нагадаємо, зараз в московському СІЗО також утримується український журналіст, власний кореспондент інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Роман Сущенко. Його затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом і звинувачують у «шпигунстві». Журналіст провину не визнав у повному обсязі. 4 червня пана Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму.

В організації наголосили, що Кремль контролює основні великі ЗМІ Росії й використовує їх, щоб «виливати на населення потоки пропаганди», а незалежна журналістика змушена відступати. Щонайменше 34 журналістів було вбито в Росії з часу приходу Володимира Путіна до влади. «У переважній більшості випадків слідство не дало результатів, а замовники так і не були встановлені. У Чечні та анексованому в 2014 році Криму ніякі правила взагалі не дотримуються: в цих регіонах з благословення Кремля гра влади проти журналістів ведеться при порожніх трибунах», — йдеться в заяві.

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар (Сristophe Deloire) наголосив, що увага світової громадськості до Чемпіонату світу з футболу не повинна дозволити забути про «інший матч, який грається в нерівних умовах між владою і незалежною російською пресою». За його словами, ув'язнені журналісти уособлюють опір контролю Кремля над ЗМІ.

Керівник міжнародної правозахисної організації заявив, що Кремль «махлює в ході матчу, довільно змінюючи правила гри». Пан Делуар пояснив, що це відбувається шляхом введення кримінальної відповідальності за наклеп і «образу почуттів віруючих», а також ухвалення численних законів, що утискають права і свободи, які мають розпливчасті формулювання, що дозволяє їх жорстко та довільно застосовувати. Іншими методами є обмеження діяльності організацій, які захищають права ЗМІ, іноземної преси, а також жорсткий контроль інтернету.

Цьогоріч Росія посіла 148 місце з 180 у всесвітньому індексі свободи ЗМІ «Репортерів без кордонів».

Нагадаємо, в березні міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала  російську владу відмовилась від репресивної політики цензури в інтернеті.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
rsf.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду