Ключові міжнародні ЗМІ подали матеріали про напад на Тетяну Чорновол (доповнено)

00:00,
26 Грудня 2013
2129

Ключові міжнародні ЗМІ подали матеріали про напад на Тетяну Чорновол (доповнено)

00:00,
26 Грудня 2013
2129
Ключові міжнародні ЗМІ подали матеріали про напад на Тетяну Чорновол (доповнено)
MediaSapiens подає огляд ключових міжнародних ЗМІ – New York Times, Wall Street Journal, Al Jazeera, Guardian, Independent, які відреагували на побиття української журналістки.  

New York Times публікує звіт про побиття Чорновол від свого кореспондента із Москви. У статті Тетяну Чорновол представлено як «журналістку та активістку, яка веде антиурядову кампанію і стала відомою минулого року після того, як задокументувала розкіш маєтку президента». Кореспондент вказує, що журналістку було «жорстоко побито» після того, як вона облікувала блог про заміський будинок міністра внутрішніх справ України. У статті детально описується вигляд побитої Чорновол.   

Wall Street Journal повідомляє про виступ сотень протестувальників у Києві з вимогою відставки міністра внутрішніх прав після побиття активістки і журналістки Тетяни Чорновол. «Активістку і журналіста побили в середу, це останній випадок в серії нападів, які США назвала спробою налякати людей, задіяних у масових антиурядових протестах, що тривають уже другий місяць».  

Британська Guardian передруковує новину Associated Press, в якій увага акцентується на мітингу біля міністерства внутрішніх справ із вимогою відставки Захарченка: «Дехто тримав портрети Чорновол, яка була у лідерах масових виступів». У статті нагадується, що протестувальники вимагають відставки міністра ще з часу розгону маніфестантів місяць тому. Для оцінки інциденту, у статті наводяться слова Віталія Кличка, який звинуватив владу у спробі налякати опозиційних активістів та закликав до загальнонаціонального бойкоту влади. В іншому коментарі від Олександри Матвійчук із Центру громадянських свобод вказується, що це не перший напад на активістів. «Якщо нападу зазнають захисники прав людини, це означає, що ми не можемо вже говорити про демократію. Лінію перетнуто», - додає правозахисник.

На сайті Independent стаття під заголовком «Активіст та журналістка, які організували проєвропейські протести в України, зазнали нападу і госпіталізовані» розміщена на першій сторінці. У ній йдеться про напад на Дмитра Пилипця з Харкова та Тетяну Чорновол. Кореспонденти з Києва пишуть: «Ці напади – останні у низці дій проти проєвропейски налаштованих демонстрантів. Третій активіст помер у лікарні цього тижня після того, як засвідчив, що троє міліціонерів напали на нього 18 грудня». До матеріалу прикріплено запис з відеореєстратора Тетяни Чорновол.

Резонансну новину подала і Al Jazeera. У репортажів констатуються обставини нападу на «відому опозиційну журналістку Таню Чорновіл», заклики від опозиції щодо чесного розслідування, наказ від Януковича знайти винних та затримання двох підозрюваних.

У огляді інциденту BBC, виклавши обставини нападу і роль Чорновол у антиурядових акціях, наводить коментарі опозиційних лідерів та офіційні заяви від влади. Зокрема цитату від Юлії Тимошенко, яка заявила, що це «має бути остання крапля крові і останнє свідчення жорстокості щодо нашого народу». Окрім коментарів Віталія Кличка, видання також передає заяву Олега Тягнибока, що замах на життя Чорновол є частиною ширшої кампанії залякування опозиції: «Терор, започаткований владою, продовжується». Окрім того, видання наводить реакцію влади зокрема наказ Януковича провести розслідування у цій справі та його заяву про «глибоке занепокоєння» цим випадком.  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
theguardian.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду