За рік у світі було вбито 97 журналістів - Press emblem campaign

За рік у світі було вбито 97 журналістів - Press emblem campaign

10:32,
20 Грудня 2017
2013

За рік у світі було вбито 97 журналістів - Press emblem campaign

10:32,
20 Грудня 2017
2013
За рік у світі було вбито 97 журналістів - Press emblem campaign
За рік у світі було вбито 97 журналістів - Press emblem campaign
Автори:
Швейцарська неурядова організація із захисту прав журналістів Presse embleme campaign (PEC) опублікувала звіт за 2017 рік.

За даними організації, цього року у світі було вбито 97 журналістів. Порівнюючи з попереднім роком, цей показник зменшився на 24%. Також PEC зазначає, що це вперше з 2008 року кількість смертей серед медійників становить менше 100 випадків.

Організація підсумувала дані за останні 10 років з 2008 року по 2017 й дійшла висновку, що загалом за цей період часу загинуло 1197 працівників ЗМІ, в середньому щороку помирає 119 журналістів й відповідно, кожного тижня у світі гине 2,3 медійника.

 

Генеральний секретар PEC Блейз Лемпен (Blaise Lempen) підкреслив, що цьогорічні дані є обнадійливими. Він пов'язує такі результати зі спільними зусиллями, яких доклала міжнародна спільнота, в тому числі країни-учасниці ООН, ЮНЕСКО, недержавні організації, які підтримують роботу незалежних медіа. Втім, на думку генерального секретаря, показник смертей серед журналістів все ще завеликий. В 2017 році ситуація погіршилася в Мексиці, Іраку, Індії, Афганістані. Водночас, у порівнянні з минулим роком,  поліпшення спостерігалося в Сирії, Гватемалі та Бразилії. Також зросло число жінок-журналісток, які були вбиті: в 2016 році їх бул 6, в 2017 році - 16.

Найнебезпечнішою країною для журналістів у 2017 році була Мексика (14 жертв). В Іраці за рік загинули 9 журналістів, в Афганістані - 8. В Індії та Пакистані - по 7 загиблих. В сумі в цих п’яти країнах загинуло 45 працівників ЗМІ, що становить майже половину від усіх смертей в цьому році.

Згідно зі звітом PEC, присвяченим Всесвітньому дню свободи друку, найбільш «смертельно небезпечними державами для працівників ЗМІ» в 2016 році були Афганістан (8 жертв), Мексика (5), Ємен (5), Ірак (3), Туреччина (3), Сирія (2) і Пакистан (2).

Для порівняння, у звіті організації «Репортери без кордонів» йдеться про вбивство  65 журналістів саме у зв'язку з професійною діяльністю. Імовірно, організації по-різному ведуть звітність й тому мають різні дані.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
PEC / info-palestine.eu
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду