В Азербайджані із численними порушеннями триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим

В Азербайджані із численними порушеннями триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим

00:00,
18 Червня 2014
1450

В Азербайджані із численними порушеннями триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим

00:00,
18 Червня 2014
1450
В Азербайджані із численними порушеннями триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим
В Азербайджані із численними порушеннями триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим
В Азербайджані судять опозиційного журналіста Рауфа Міркадирова. Судовий процес відбувається із порушенням законодавства, повідомляє сайт «Кавказский узел».

Власного кореспондента опозиційної російськомовної газети «Айна-Зеркало», якого у квітні депортували із Туреччини, судять за статтею 274 Кримінального кодексу «Державна зрада». Йому загрожує довічне ув’язнення. Захист змушений звертатися до Європейського суду з прав людини.

Бакинський апеляційний суд відхилив скаргу Рауфа Міркадирова щодо відмови у доступі до нотаріуса, а також звернення захисту про відвід складу суду й прокурора.

Сторона захисту зверталася до слідчого управління з тяжких злочинів Генеральної прокуратури Азербайджану з проханням допустити до СІЗО Міністерства національної безпеки (МНБ), в якому утримують журналіста, юриста для оформлення доручення турецькому адвокату. Міркадиров наполягав на цьому з тієї причини, що під час депортації із Туреччини були грубо порушені його права. Підсудний вважає, що у ході квітневого візиту до Баку прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан погодився із вимогою азербайджанської влади стосовно його екстрадиції.

Однак журналістові відмовили  у доступі до нотаріуса, пояснивши це «можливістю порушення таємниці слідства».

У зв’язку з відхиленням скарги, захист Міркадирова звертатиметься до Європейського суду з прав людини.

Азербайджанська Феміда відхилила також прохання про відвід складу суду та прокурора. «Саме ці судді раніше не задовольнили скаргу Міркадирова щодо необґрунтованого арешту, вчинивши при цьому грубі процесуальні порушення, - заявив адвокат журналіста Ельмар Сулейманов (Elmar Suleymanov). - Вони не могли бути неупередженими, оскільки раніше вже порушили права журналіста».

«Це рішення завдає шкоди іміджу Азербайджану, - наголосив він. - Позбавлення громадянина права звертатися до суду - небачений випадок за останні 10-15 років на теренах Ради Європи».

Цікаво, що офіційний Баку у травні розпочав головування у цій міжнародній організації.

Раніше азербайджанські суди відхилили скарги Міркадирова на заборону спілкуватися у СІЗО з рідними та передплачувати пресу.

Рауфа Міркадирова затримали 18 квітня у Туреччині й депортували авіарейсом до Баку. 21 квітня бакинський суд   санкціонував арешт звинуваченого у державній зраді Міркадирова на 3-місячний термін.

Однак його колеги впевнені, що кримінальне переслідування журналіста пов'язане з професійною діяльністю. 4 травня на квартирі в Анкарі, де останні з роки Міркадиров проживав із сім'єю, турецькі спецслужби провели обшук. 23 травня, наступного дня після того, як помер його 84-річний батько, обшук було проведено у домі Міркадирова в Азербайджані

Журналіста звинувачують у тому, що він був завербований вірменськими спецслужбами, неодноразово зустрічався з її агентами у Вірменії, Грузії та Туреччині, передавав відомості про суспільно-політичну та військову ситуацію в країні. Крім того, у генпрокуратурі стверджують, що він повідомляв дані, які були державною таємницею, надавав знімки та схеми для використання з метою ворожої діяльності проти Азербайджану. Абсурдність цих звинувачень, як відзначають спостерігачі, очевидна, оскільки журналіст не мав доступу до такої інформації.

Прикметно, що останньою його статтею був матеріал «Бэтмен, Спайдермен и “зеленые человечки”», в якій азербайджанській журналіст жорстко критикував агресію Росії проти України та проаналізував її вплив на становище на Південному Кавказі.

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіапрофпілка України висловлювали уряду Азербайджану занепокоєння арештом свого колеги і закликали звільнити його. «Рауф Міркадиров відомий своїми гострими публікаціями на внутріполітичні й міжнародні теми. У тому числі - про ситуацію в Україні. - йшлося у заяві медіаорганізацій. - Його статті для азербайджанського читача про події в Україні слугували об'єктивним, інформативним і незалежним джерелом інформації».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Рауф Міркадиров, vzglyad.az
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду