Рекордна кількість журналістів у світі перебуває за ґратами - Комітет захисту журналістів

Рекордна кількість журналістів у світі перебуває за ґратами - Комітет захисту журналістів

10:10,
13 Грудня 2016
2316

Рекордна кількість журналістів у світі перебуває за ґратами - Комітет захисту журналістів

10:10,
13 Грудня 2016
2316
Рекордна кількість журналістів у світі перебуває за ґратами - Комітет захисту журналістів
Рекордна кількість журналістів у світі перебуває за ґратами - Комітет захисту журналістів
Автори:
Репресії, які відбуваються в Туреччині після невдалого перевороту в липні, збільшили число ув’язнених журналістів у всьому світі до рекордної кількості від часу початку спостережень у 1990 році.

Про це 13 грудня заявив Комітет захисту журналістів (СPJ).

За даними організації, станом на 1 грудня 259 журналістів світу перебували за гратами, і щонайменше 81 із них ув’язнений у Туреччині.

Водночас ще десятки інших журналістів позбавлені волі в Туреччині, але правозахисники не можуть підтвердити, що ці затримання прямо пов’язані з роботою цих людей.

Китай, який очолював список із кількості ув’язнених журналістів у 2014 і 2015 роках, опустився на друге місце з 38 співробітниками ЗМІ за ґратами. Далі в цьому списку розташувалися Єгипет, Еритрея та Ефіопія.

«Журналісти, які працюють для збору та поширення інформації, виконують важливу для суспільства роботу, і їхні права захищені відповідно до міжнародного права. Вражає те, що багато урядів порушують свої міжнародні зобов’язання, ув’язнюючи журналістів і придушуючи критику», – сказав виконавчий директор Комітету захисту журналістів Джоел Саймон.

За даними правозахисників, цього разу вперше з 2008 року Іран не входить до першої п’ятірки порушників права журналістів на свободу. Це сталося тому, що багато засуджених після виборів 2009 року відбули покарання і були звільнені, йдеться в повідомленні. У в'язницях Ірану нині перебувають 8 журналістів, за даними СPJ. 

У 2015 за ґратами по всьому світу перебувало 199 журналістів. Попередній глобальний «рекорд» - 232 журналіста в неволі - мав місце у 2012.

Окремі тенденції та факти, виявлені СPJ:

  • За даними Комітету захисту журналістів, майже три чверті журналістів, які перебувають за ґратами, звинувачуються в державній зраді.
  • На частку країн, що входять до п'ятірки «головних тюремників», припадає 68% журналістів, що перебувають за ґратами в усьому світі. 
  • Біля 20% журналістів в неволі - фрілансери. Цей процент неухильно зменшується, починаючи з 2011 року. 
  • Переважна більшість ув'язнених журналістів працювала в онлайн- та/чи друкованих ЗМІ. Близько 14% були співробітниками мовників. 
  • Ефіопія, Панама, Сингапур та Росія запроторювали за ґрати журналістів, що є громадянами інших країн. Щонайменше двоє журналістів-в'язнів - в Еритреї та Венесуелі - мають подвійне громадянство. 
  • З 259 журналістів, які перебувають в неволі в усьому світі, 20 - жінки. 
  • Серед країн, що запроторювали за ґрати журналістів у 2016, але не зазначалися в переписі СPJ за 2015 рік, опинилася Венесуела, Замбія, Казахстан, Куба, Нігерія, Панама, Сингапур та Туніс. Окрім того, до цьогорічного списку потрапила Чорногорія, оскільки Комітету вперше стало відомо про журналіста, арештованого в цій країні у 2015 році.
 
Раніше Комітет захисту журналістів заявляв про те, що сексуальне насилля, залякування у соцмережах та дискримінація за статевою ознакою заважають журналістам вести репортажі на актуальні теми та публікувати новини. Опублікована навесні доповідь «Напади на пресу», у якій особисті історії журналісток подані в контексті та супроводжуються аналітичними коментарями, висвітлює проблеми та розповідає про мужність репортерів, які зазнали подібних погроз, а також показує, до чого в кінці кінців призводять погрози, якщо їх не зупинити. 
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
СPJ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду