Азербайджанська влада тисне на журналіста через відмову від звинувачення Хадіджі Ісмайлової

Азербайджанська влада тисне на журналіста через відмову від звинувачення Хадіджі Ісмайлової

17:11,
6 Травня 2015
2456

Азербайджанська влада тисне на журналіста через відмову від звинувачення Хадіджі Ісмайлової

17:11,
6 Травня 2015
2456
Азербайджанська влада тисне на журналіста через відмову від звинувачення Хадіджі Ісмайлової
Азербайджанська влада тисне на журналіста через відмову від звинувачення Хадіджі Ісмайлової
Автори:
Генеральна прокуратура Азербайджану чинить тиск на скандально відомого репортера Турала Мустафаєва, який відмовився від поданого ним раніше позову проти відомої журналістки-розслідувачки Хадіджі Ісмайлової. У ньому він звинувачував її у спробі довести його до самогубства.

Про це повідомив сайт «Кавказский узел».

Репортер, на основі заяви якого правоохоронні органи Азербайджану почали нове переслідування Ісамайлової, поширив 1 травня сенсаційне відеозвернення.

У ньому він розповів про те, як вчинив спробу самогубства. Журналіст підтвердив кореспонденту «Кавказского узла» автентичність запису.

У жовтні 2014 року Мустафаєв прийняв отруту, однак завдяки допомозі знайомої його доправили до лікарні й врятували. За словами журналіста, слідчий та представник прокуратури змусили його написати заяву про те, що до спроби самогубства його спонукала Хадіджа Ісмайлова.

«Мене шантажували таємною відеозйомкою, проведеною на квартирі, яку я раніше наймав, - розповів Мустафаєв. – Казали: якщо я не погоджуся написати заяву, відеозапис буде розповсюджено. На ній зображені й інші особи. Їхні імена я не хочу зараз називати».

Коли у грудні 2014 р. він збирався вилетіти з Азербайджану, його затримали в аеропорту Гейчая поліцейські й звідти доправили до Баку. З’ясувалося, що йому заборонили залишати країну ще наприкінці минулого місяця.

Мустафаєва, стверджує він, тримали у найманій квартирі, його били й вимагали, щоб він не відмовлявся від позову проти Ісмайлової. Потім доправили до психіатричної лікарні та змусили приймати психотропні препарати.

Це тривало до кінця лютого. Після цього він повернуся до рідного Гейчаю і там залишився, розповів Мустафаєв у відеозверненні.

8 квітня він написав подання на ім'я генерального прокурора Азербайджану.

«Я відмовляюся від позову проти Хадіджі Ісмайлової, - заявив Мустафаєв. - Справу проти неї вже передано до слідчого управління з тяжких злочинів.  Висунуті й нові бездоказові звинувачення. Мені не дозволяють забрати заяву, щоб були підстави і надалі тримати Хадіджу під вартою».

Він також просив генпрокурора зняти заборону на його виїзд з Азербайджану.

Після оприлюднення відеозвернення Мустафаєва викликали до слідчого управління генпрокуратури з тяжких злочинів.

«Я хотів з’явитися там з адвокатом, бо побоювався тиску, -  заявив Мустафаєв кореспонденту "Кавказского узла". - На своїй сторінці у Facebook написав, що потребую допомоги адвоката, але ніхто не відгукнувся».

За його словами, він звертався і до знайомих юристів, проте вони відповіли, що не зможуть «представляти його інтереси через зайнятість».

У кінцевому підсумку журналіст прийшов у вівторок до слідчого управлінні з тяжких злочинів генеральної прокуратури сам. Там його протримали близько півтори години.

Ось як описує Мустафаєв суть цього вимушеного спілкування: «Мені сказали, що виклик пов'язаний з моїм відеозверненням, зміст якого  необґрунтований. Крім того, стверджували, що у ньому я нібито порушив таємницю слідства. Слідчий вчепився у мою фразу стосовно того, що справу проти Ісмайлової прокуратура передала до слідчого управління з тяжких злочинів за відсутності доказів проти неї. Він запитав, звідки мені відомо, чи є у слідства докази, чи ні, враховуючи те, що стосовно неї висунуті нові звинувачення. Я відповів, що мав на увазі відсутність доказів за статтею, висунутою на основі мого позову».

Мустафаєв підтвердив, що відмовляється від позову проти Ісмайлової. У відповідь слідчі сказали йому «з прихованою загрозою», що до суду він  ще може поміняти свою думку.

За словами Мустафаєва, слідчі генпрокуратури також зажадали від нього «не виступати з заявами в пресі».

«Я боюся, що мене викрадуть, - заявив він кореспонденту "Кавказского узла". – Тож звертаюся з проханням до представництва Євросоюзу та посольства США хоча б до початку суду у справі Хадіджі Ісмайлової надати тимчасовий притулок».

Стурбований особистою безпекою, Мустафаєв висловив намір просити політичного притулку в ЄС і США.

У кінцевому підсумку Мустафаєва попередили і взяли з нього підписку про нерозголошення таємниці слідства. Порушення погрожує йому штрафом від 500 до 1000 манатів (від 525 до 1050 доларів), виправними роботами терміном до 2-х років або позбавленням волі максимально до 6 місяців.

«Публічна заява Мустафаєва дає підстави для зняття звинувачень з Ісмайлової», - сказав кореспонденту «Кавказского узла» її адвокат Ялчин Іманов.

Він наголосив, що Кримінально-процесуальний кодекс передбачає: якщо особу змушували до написання позову чи вона зробила це під тиском, розпочата на цій підставі кримінальна справа має бути припинена».

Правник поставив крапки над «і» щодо позову, який адвокати від самого початку вважали абсурдним. Турал Мустафаєв заявив, що у нього немає скарг на Хадіджа Ісмайлову і звернувся до прокуратури з проханням відкликати заяву, резюмував Ялчин Іманов. Більше того, він каже, що його змусили написати позов і називає імена конкретних осіб, які чинили на нього тиск Це дає підставу для припинення кримінального провадження стосовно Хадіджі Ісмайлової.

Інший адвокат  Ісмайлової Фахраддін Мехтієв заявив,що сам факт шантажу має бути розслідуваний. Однак зазначив, що в їхній країні навряд чи таке можливо. «Тим не менш, у справі Ісмайлової  ця обставина має бути врахована, - зазначив він. – Питання щодо припинення кримінального провадження за позовом Мустафаєва у зв’язку з його відкликанням вплине на судовий порядок денний. Правоохоронні органи не зможуть цим нехтувати».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Турал Мустафаєв, radioazadlyg.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду