Міжнародні організації намагаються припинити насильство проти журналістів у Ємені

Міжнародні організації намагаються припинити насильство проти журналістів у Ємені

10:48,
3 Квітня 2015
2661

Міжнародні організації намагаються припинити насильство проти журналістів у Ємені

10:48,
3 Квітня 2015
2661
Міжнародні організації намагаються припинити насильство проти журналістів у Ємені
Міжнародні організації намагаються припинити насильство проти журналістів у Ємені
Автори:
Міжнародна федерація журналістів (IFJ) та її філія - Синдикат єменських журналістів (YJS) - стурбовані ескалацією насильства у Ємені.

Як повідомляє сайт IFJ, вони закликають непримиренних супротивників в охопленому війною Ємені знайти точки дотику у медійній сфері – негайно припинити погрози та переслідування медійників, а також звинувачення їх у прислужництві інтересам супротивників.

Правозахисні організації вважають однаковою мірою винними у цьому становищі очолювану Саудівською Аравію військову коаліцію, що втрутилася в єменський конфлікт, та екс-президента Алі Абдаллу Салеха. Останній спирається на підтримку радикальних заколотників хуті та їхніх спільників.

На тлі загострення політичного і воєнного становища, наголошується в заяві IFJ, єменські журналісти зіштовхуються із посиленими загрозами «з декількох сторін». Організація посилається, зокрема, на заяву представника військової коаліції. У ній медіа, пов'язані з бунтівниками хуті та з колишнім єменським президентом Алі Абдаллою Салехом, оголошені «законними мішенями». Зокрема, його телеканал The Yemen Today було попереджено, що він вважається «військовим об'єктом». Тож співробітники повинні покинути будівлю «з міркувань безпеки».

Синдикат єменських журналістів оприлюднив заяву, охарактеризувавши це твердження як «нерозсудливе». Він поклав на коаліцію відповідальність за гарантування   безпеки медійників.

«Якщо ця загроза здійснюватиметься, - застерегла професійна спілка, - проти неї об'єднаються усі єменські журналісти».

Синдикат засудив  будь-які дії, що підривають безпеку репортерів і співробітників медіа як «кричуще порушення свободи ЗМІ та міжнародного законодавства».

Водночас професійна спілка єменських медійників звернулася із закликом до повстанців хуті переглянути рішення  щодо закриття медійних організацій та блокування новинних сайтів. Вона розцінила це як«безпрецедентнукампанію колективного покарання» ЗМІ країни. 

Президент МФЖ Джим Бумела (Jim Boumelha) від імені наймасовішої ґлобальної професійної організації журналістів охарактеризував дії повстанців і заяву очолюваної Саудівською Аравією військової коаліції як «спрямовані на жорстке придушення маргінальної свободи слова й свободи преси в Ємені». Він закликав усіх медійників країни об'єднатися довкола своєї професійної  спілки, яка «бореться проти насильства й екстремізму, що вразили журналістську спільноту».

Нагадаємо, що у березні у столиці Ємену – Сані від рук бойовиків загинув провідний журналіст і правозахисник, 50-річний Абдул Карім Мохаммед аль-Хайвані (Abdul Karim Mohammed al-Khaiwani), відзначений спеціальною репортерською нагородою AmnestyInternational  у боротьбі за права людини (Special Award for Human Rights Journalism under Threat). Жодне угруповання не взяло на себе відповідальності за вчинений злочин. Перед смертю журналістові постійно погрожували.

Показово, що останнім часом Аль-Хайвані, який був прихильником руху хуті, представляв угруповання, що виступало за проведення діалогу з метою досягти примирення між воюючими сторонами. 

Він – другий журналіст, убитий цього року в охопленому безперервними конфліктами Ємені. На початку 2015-го загинув репортер телестанції повстанців хуті Al-Masira Халед аль-Вашалі (KhaledAl-Washaly).

За Індексом свободи «Репортерів без кордонів» (RSF) Ємен посів 2015 року 168 місце серед 180 країн світу.

Нині політична та воєнна криза в Ємені  досягла апогею, частина армії перейшла на бік повстанців хуті. Президент Абд-Раббо Мансур Хаді змушений був залишити столицю – Сану й опинився  на становищі голови держави-утікача в Адені.

Конфлікт призвів до масових жертв серед мирного населення і до потоку біженців до Сомалі та Джибуті. За даними ООН, десятки тисяч єменців опинилися на становищі переміщених осіб.  За даними  міжнародної організації, така доля вже спіткала понад 300 тис. їхніх співвітчизників внаслідок попередніх конфліктів. Ємен переживає гуманітарну катастрофу.

Через важливе геостратегічне розташування внутрішні чвари у найбіднішій країні арабського світу – 25-мільйонному Ємені набули  регіонального й міжнародного масштабів.

Очолювана Саудівською Аравією коаліція завдає повітряних ударів по супротивнику. Однак, як інформує з  місця подій BBC, повстанці посилили натиск на Аден, намагаючись  встановити контроль над ключовим портовим містом Ємена.

З’явилися повідомлення про те, що на узбережжі висадилися «закордонні»  війська. Але саудівський представник заявив BBC, що насправді йдеться не про вояків його країни, а про військових, лояльних до колишнього голови держави, які діють спільно з повстанцями-шиїтами хуті.За поширеною версією, їх фінансує Іран.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
логотип Yemen Today
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду