Японський журналіст Кендзі Гото може уникнути страти в обмін на звільнення ісламської терористки

Японський журналіст Кендзі Гото може уникнути страти в обмін на звільнення ісламської терористки

10:21,
28 Січня 2015
2150

Японський журналіст Кендзі Гото може уникнути страти в обмін на звільнення ісламської терористки

10:21,
28 Січня 2015
2150
Японський журналіст Кендзі Гото може уникнути страти в обмін на звільнення ісламської терористки
Японський журналіст Кендзі Гото може уникнути страти в обмін на звільнення ісламської терористки
Автори:
Йорданія може звільнити засуджену терористку-смертницю в обмін на японського журналіста та йорданського пілота, якого утримує ISIS.

Про це пише Тhe Guardian.

Така перспектива для полоненого журналіста, якому все ще загрожує страта ісламськими екстремістами, вимальовується з повідомлень інформаційної агенції Kyodo News, на які посилається британське видання.

Йдеться про його можливе звільнення в обмін на іракську ісламістку Саджиду аль-Рішаві (Sajida Al-Rishawi), яка перебуває у камері смертників в Йорданії за участь у вчиненому 2005 року теракті 2005, що призвів до загибелі 60 осіб.

Kyodo News повідомило про обнадійливе інтерв'ю з двома членами йорданського парламенту.

Ще одним приводом для «стриманого оптимізму» стала заява заступника міністра закордонних справ Японії Ясухіде Накаями (Yasuhide Nakayama), який веде переговори у близькосхідному регіоні. За його словами, Кендзі Гото повернеться додому «з усмішкою на  вустах».

Натомість офіційний Токіо, відзначає Тhe Guardian, відмовився повідомити подробиці перемовин з йорданською  владою. Прем'єр-міністр Сіндзо Абе повторив, що відмовляється «схилитися  перед терористами».

Однак він зазнає все більшого тиску з вимогою добитися звільнення Кендзі Гото.

Визначальними чинниками у вирішенні проблеми обміну Kyodo News вважає участь у складних переговорах  Бассама аль-Манасіра (Bassam al-Manaseer), який очолює комітет йорданського парламенту з арабських і міжнародних справ (Jordanian parliament’s Arab and international affairs committee), та Алі Бані Ату (Ali Bani Ata) - голови Японсько-йорданської ліги парламентської дружби (the Japan-Jordan parliamentary friendship league). За словами останнього, влада Йорданії може погодитися з пропозицією ISIS звільнити Рішаві.

Згідно з повідомленнями  з Амману, Йорданія встановлювала контакти з представникам «Ісламської держави в Іраку і Леванті» через третю сторону.

Король Йорданії Абдуллах II ібн аль-Хусейн аль-Хашимі заявив, що «пріоритетною» для його країни є справа пілота». Йдеться про льотчика F-16 йорданских ВПС Муазу Аль-Касасбеха (Muath al-Kaseasbeh),  збитого поряд з сирійським містом Ракка, проголошеним столицею так званого халіфату, і захопленого у полон ісламістами.

У цьому причина суперечливості заяв і зниження оптимістичного тонусу щодо обміну японського журналіста на ісламську терористку. 

Головний речник японського уряду Йосіхіде Суга (Yoshihide Suga) сказав репортерам, що йому невідомо про будь-який прогрес стосовно можливого  обміну. А йорданський парламентар Манасір вважає «надзвичайно малоймовірним», що Йорданія звільнить Рішаві  в обмін тільки на Сендзі Гото. Це означало б, що справу  на тому було б завершено, а йорданський заручник залишився у руках  ISIS. 

Перше відео з двома японськими  заручниками екстремісти ISIS оприлюднили у вівторок минулого тижня.

На ньому було зображено Кендзі Гото і Харуну Юкаву (Haruna Yukawa) з  одягненим у чорне та у масці англомовним катом, схожим за зовнішністю й голосом на «Джо-джихадиста (Jihadi Jo). Він вимагав від прем'єр-міністра Японії, який перебував з візитом на Близькому Сході, протягом трьох діб заплатити за викуп бранців $200 млн. В разі невиконання його умов погрожував стратою.

У суботу екстремістське ISIS розмістило у мережі відео про страту японського заручника-бізнесмена Юкави.

Драматичну новину оприлюднив Кендзі Гото (Kenji Goto).Він зображений на відео зі знімком тіла свого убитого співітчизника, з котрим разом перебував в ісламістському  полоні.

Журналіст заявив, що бойовики змінили вимогу і пропонують обміняти його на ув'язнену в Йорданії ісламістску Саджиду аль-Рашаві.

Відтепер увага японської нації зосереджена на зусиллях з порятунку 47-річного репортера.

Сендзі Гото, - фрілансер, який 1996 року заснував власну новинну продакшн-компанію. Він особливо відомий гуманітарною діяльністю у зоні військових конфліктів.

Журналіст потрапив у полон до терористів у жовтні минулого року, коли повернувся в охоплену війною Сирію, сподіваючись звільнити свого співвітчизника  Харуну Юкаву.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кендзі Гото, theguardian.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду