Серед японських заручників ISIS є журналіст

Серед японських заручників ISIS є журналіст

17:18,
21 Січня 2015
2013

Серед японських заручників ISIS є журналіст

17:18,
21 Січня 2015
2013
Серед японських заручників ISIS є журналіст
Серед японських заручників ISIS є журналіст
Автори:
Терористи «Ісламської держави в Іраку і Леванті» (ISIS) розмістили у мережі відео із зображенням своїх заручників. На ньому двоє японців стоять з обох боків від ката у масці, відомого під псевдонімом «Джон-джихадист» (Jihadi John).

Про це повідомляє International Business Times.

У «посланні до уряду та народу Японії» терорист погрожує, що заручників стратять протягом трьох діб, якщо прем’єр-міністр Сіндзо Абе (Shinzo Abe) не заплатить за їхнє звільнення викуп $200 млн.

Ісламісти вперше публічно висунули вимогу про викуп.

Зображені на відео заручники – журналіст Кендзі Гото Його (Kenji Goto) та бізнесмен Харуна Юкава (Haruna Yukawa).

Перед тим, як потрапити у полон до бойовиків однієї з найжорстокіших терористичних організацій фрілансер Гото створив 1996 року у Токіо власну незалежну продакшн-компанію «Світ з тобою» (The World With You), пише британське видання.

Через неї журналіст надсилав на японські телемережі відеоматеріали із зон військових конфліктів.

Гото виявляв великий інтерес до громадянської війни у Сирії та спричиненої нею гуманітарної кризи.

У серпні минулого року, коли Юкава вже потрапив до рук терористів, Гото повернувся до Японії, повідомляла агенція Reuters. Однак після знову потрапив до Сирії.

У жовтні 2014 року журналіст розмістив у своєму Твіттері відео. На ньому його було зображено сирійське місто Кобане, що перебувало в облозі бойовиків ISIS. То був його останній пост у мережі.

Згідно з непідтвердженими даними, 47-річний Гото потрапив у полон в Алеппо – місті, що стало осередком військових зіткнень між повстанцями, джихадистами та урядовими військами.

43-річний Харуна Юкава мав свою власну «Приватну військову компанію» (Private Military Company), в якій був єдиним працівником.

Бізнесмен їздив країною у супроводі повстанців «Вільної сирійської армії». На YouTube-відео, розміщеному у серпні минулого року, він фігурував як бранець, захоплений в Алеппо прихильниками «Ісламської держави». Оскільки Юкава носив зброю, бойовики поставилися до нього як до шпигуна.

Як повідомляла Reuters, Юкава і Гото зустрілися у Сирії й подорожували разом ще в Іраку. «Тепер, - відзначає International Business Times, -  доля знову звела їх найжахливішим чином в очікуванні відповіді японського уряду на шокуюче відео».

Відео створене медіа-групою al-Furqan, що пов’язана з екстремістами. «Джон-джихадист» нагадує англомовного ката, схожого за голосом і зовнішністю на чоловіка, який на оприлюднених раніше  відео публічних страт відтинав голови заручникам.

Вимоги викупу із загрозою страти заручників на відео адресовані безпосередньо прем’єр-міністру Японії Сіндзо Абе, який щойно перебував з візитом на Близькому Сході, відзначає CNN.

Відео містить відверті звинувачення і на його адресу. «Хоча ви на відстані понад 5280 миль від “Ісламської держави”, охоче берете участь у хрестовому поході, - проголошує кат, розмахуючи ножем. - Ви з почуттям гордості пожертвували $100 млн. на те, щоб убивати наших жінок і дітей. Намагаючись зупинити розширення “Ісламської держави”, ви пожертвували ще $100 млн. на підготовку віровідступників».

Ймовірно, йдеться про гроші, які японський прем’єр пообіцяв виділити для надання допомоги іракському уряду та сирійським біженцям.

Реагуючи на відео, Шінзо Абе заявив, що «життя заручників - найвищий пріоритет» і присягнувся врятувати їх.

«Цього не можна пробачити, - заявив Абе на прес-конференції в Єрусалимі, завершуючи 6-денний візит до регіону. – Екстремізм та іслам – це зовсім несумісні речі».

Абе та інші японські урядовці відмовилися обговорювати питання, чи заплатять вони викуп терористам і ведуть мову про дипломатичне вирішення кризи із заручниками.

СNN з посиланням на урядовців повідомляє з Токіо: японська влада докладає усіх можливих зусиль до того,  щоб налагодити зв’язок з викрадачами заручників. Вона діє через посередництво урядів країн близькосхідного регіону та  вождів місцевих племен.

Встановлений терористами дедлайн для  сплати викупу за звільнення бранців добігає кінця у п’ятницю. Однак екстремісти з ISIS зберігають мовчанку.

Нагадаємо, що у серпні терористи ISIS опублікували відео вбивства американського журналіста Джеймса Фоулі, який був у полоні з листопада 2012 року. Згодом так само трапилося і з іншим журналістом – Стівеном Сотлоффом.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кендзі Гото, ibtimes.co.uk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду