Напередодні парламентських виборів влада Таджикистану посилює тиск на ЗМІ

Напередодні парламентських виборів влада Таджикистану посилює тиск на ЗМІ

00:00,
23 Вересня 2014
1276

Напередодні парламентських виборів влада Таджикистану посилює тиск на ЗМІ

00:00,
23 Вересня 2014
1276
Напередодні парламентських виборів влада Таджикистану посилює тиск на ЗМІ
Напередодні парламентських виборів влада Таджикистану посилює тиск на ЗМІ
У Таджикистані посилюється судовий тиск щодо медіа. До цієї тривожної для свободи преси тенденції привертає увагу Національна асоціація незалежних ЗМІ Таджикистану (НАНСМИТ).

Медіаексперт Латофат Саїдова зазначає, що лише протягом двох днів таджицька Феміда порушила й поновила декілька судових справ проти медійників.

Зокрема, Компанія «Квеснет» подала позов проти радіостанції «Имруз» та репортера Орзу Ісоєва. Також відновлено судову справу про адміністративне правопорушення проти корреспондента інформаційного агентства «Точньюс» та газети «Нигох» Камарі Ахрори.  

Крім цього, виклики до прокуратури отримали редактор газети «ИмрузNews» Назірі Нусрат та репортер видання Ісфандійьорі Назар.

У поданому 16 вересня позові керівництва компанії «Квеснет» до столичного суду проти приватної радіостанції «Имруз» та журналіста Орзу Ісоєва йдеться про «захист честі, гідності та ділової репутації». За словами репортера, у ньому стверджується нібито усі матеріали й телефонні розмови, які пролунали у прямому ефірі, «вигадані».

Під час одного включення журналіст критикував діяльність «Квеснет», назвавши її «черговою фінансовою пірамідою». У відповідь керівництво компанії заявило, що вважає критику «упередженою» і захищатиме свої права у суді.

Поновлена у місті Худжанд справа щодо адміністративного порушення проти репортера інформагентства «Точньюс»  та газети «Нигох» Камари Ахрори пов’язана із відмовою виконати вимоги міліції. Раніше міський суд відхилив представлені звинувачувальні докази як «недостатні».

Адвокат журналіста уточнила, що стосовно Камари Ахрори порушено дві справи і розцінила це рішення як незаконне, починаючи з порушення процедури.

Аналогічна ситуація із переслідуванням репортерів приватних видань, відзначила вона, виникла 10 років тому, напередодні парламентських виборів. Після цього діяльність незалежних ЗМІ «Рузи нав», «Одаму олам», «Неруи сухан» було припинено.

«Уряд свідомо веде справу до того, щоб вільні медіа не писали про фальсифікації на виборах та про інші правопорушення виборчого закону», - говориться на сайті НАНСМИТ.

Проти головного редактора газети «ИмрузNews» Назірі Нусрата 19 вересня подано позов у «перевищенні службових повноважень, перешкоджанні здійсненню правосуддя, проведенні зізнання та попереднього розслідування», також повідомив НАНСМИТ. Насправді, як це не дивно, йдеться ні про що інше, як про публікацію матеріалу про перипетії стосовно столичної книгарні.

Голова Спілки журналістів Таджикистану Акбар Сатторов повідомив НАНСМИТ, що поки що він не може нічого сказати по суті цих справ. «Тільки-но ми повністю вивчимо матеріали й усе уточнимо- зробимо заяву», - заявив він.

Латофат Саїдова вважає, що думки журналістів та медіаекспертів стосовно ситуації, яка склалася у таджицьких ЗМІ, «дещо відрізняються». Та одне зрозуміло: судова тяганина, що зазвичай триває довго, «може назавжди позбавити журналістів бажання говорити й писати правду, виконувати свій професійний обов’язок, не йти на поводу у влади, не писати замовних матеріалів», додала вона.

«Це загрожує здійсненню права громадян на інформацію», - застерегла Саїдова. 

Інший медіаексперт Абдумалік Кадиров також пов’язує ситуацію, що склалася в Таджикистані останнім часом, із парламентськими виборами, що мають відбутися у лютому наступного року.

«Влада у черговий раз розмахує батогом, - заявив він. – Вона дає зрозуміти ЗМІ: сидіть тихо, інакше ми можемо змусити вас замовкнути, застосувавши закон».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ozodi.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду