Американського журналіста врятували із полону сомалійських піратів

Американського журналіста врятували із полону сомалійських піратів

00:00,
24 Вересня 2014
1113

Американського журналіста врятували із полону сомалійських піратів

00:00,
24 Вересня 2014
1113
Американського журналіста врятували із полону сомалійських піратів
Американського журналіста врятували із полону сомалійських піратів
Сомалійські пірати звільнили американського журналіста Майкла Скотта Мура (Michael Scott Moore) з полону, що тривав понад два роки,

Про це повідомила з посиланням на його родину та сомалійського урядовця CNN.

«Ми у піднесеному настрої, - сказала у міні-інтерв’ю телемережі мати репортера Марліс Сондерс (Marlis Saunders). – Щоб домогтися цього й почути, що він на волі, нам довелося докласти чимало зусиль. Я не можу описати, наскільки ми раді».

За її словами, розмова із сином була короткою. «Щоб збагнути усе, що сталося, нам потрібно трохи часу», - додала вона.

Мати Майкла Мура відмовилася відповідати на запитання, чи було заплачено за звільнення сина викуп.

На нього не відповів і губернатор провінції Мудуг Ахмед Музе (Ahmed Muse).

Він розповів CNN, що переговори про звільнення американського репортера вели  місцеві старійшини. Музе сказав також, що журналіст вийшов на свободу «фізично й психологічно виснаженим».   Колишній бранець сів на літак в аеропорту Галкайо (Сомалі). Однак, яким рейсом він полетів, губернатор не уточнив.

«Я у повному захваті, - сказав Мікел Тодд (Michel Todd), редактор часопису Pacific Standard, з яким співпрацював Майкл Мур. – Це немов повернення з мертвих. Дивовижне воскресіння!»

Тодд розповів, що журналіст був колумністом-фрілансером тижневика і часто писав про Сомалі. Він розслідував діяльність тамтешніх піратів, що набули поганої слави у світі.

«Ми хотіли написати про те, як його захопили у полон, - пояснив Тодд. - Проте ФБР і Держдепартамент спонукали нас до того, щоб цього не робити, інакше це завдало б йому шкоди. Вони сказали: якщо ви насправді опікуєтеся хлопцем, то  це не дуже гарна ідея. Привернення до нього уваги може ускладнити його звільнення».

За словами редактора, у матеріалахМура  простежувалася думка, що до піратства сомалійців спонукала незаконна риболовля європейців.

«Це не означає, що він був їхнім речником, - вважає Тодд. - Але він був більш сприйнятливим до поглядів піратів. Я не кажу, що він на їхньому боці. Він схильний до правди. Схоже, для сомалійців це могло бути корисним».

Держдепартамент США, нагадує CNN, підтвердив у січні 2012 року, що його співробітники спілкувалися із родиною Мурів. Аби отримати більше інформації, вони підтримували зв’язки у Сомалі та у Кенії

Pacific Standard, в якому працював Майкл С.Мур, - видання каліфорнійської громадської організації «Центр досліджень, медіа та публічної політики Міллера-Макк’юна» (the Miller-McCune Center for Research, Media and Public Policy). Аудиторія, що виявляє цікавість до його дослідницьких статей у сфері соціальних наук, щомісяця становить близько мільйона читачів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Майкл Мур, safety4sea.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду