Журналісти стримано сприйняли резолюцію Ради Безпеки ООН щодо їхнього захисту у військових конфліктах

Журналісти стримано сприйняли резолюцію Ради Безпеки ООН щодо їхнього захисту у військових конфліктах

14:30,
29 Травня 2015
2947

Журналісти стримано сприйняли резолюцію Ради Безпеки ООН щодо їхнього захисту у військових конфліктах

14:30,
29 Травня 2015
2947
Журналісти стримано сприйняли резолюцію Ради Безпеки ООН щодо їхнього захисту у військових конфліктах
Журналісти стримано сприйняли резолюцію Ради Безпеки ООН щодо їхнього захисту у військових конфліктах
Автори:
Міжнародна федерація журналістів схвально, хоча і досить стримано сприйняла факт ухвалення РБ ООН нової резолюції у медійній сфері, яка засуджує злочини проти співробітників ЗМІ і закликає усіх учасників збройних конфліктів покласти край такій практиці.

Про це повідомляється на сайті IFJ.

Президент Міжнародної федерації журналістів Джим Бумела заявив: «Ми раді, що важлива роль журналістів, особливо у зонах воєнних дій, і необхідність надавати їм захист серйозно сприймається на найвищому рівні світового урядування. Це – позитивний крок і потужний месседж».

Однак його почуття оптимізму, як і всієї світової журналістської спільноти, стримане.

«На жаль, - відзначив керівник глобальної організації професійних працівників ЗМІ, - ми, як і раніше, стурбовані відсутністю конкретних дій для забезпечення того,  щоб усі уряди дотримувалися взятих на себе міжнародних зобов’язань у боротьбі проти безкарності за насильство проти журналістів».

У середу, 27 травня, Рада Безпеки ООН під головуванням міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічюса  ухвалила резолюцію 2222 (2015) про захист журналістів у ході військових конфліктів.

Вона висунула вимогу беззастережно звільнити усіх викрадених і захоплених заручниками медійників.

Держави-члени РБ підтвердили, що робота вільних і незалежних ЗМІ – одна з важливих основ демократичного суспільства. Рада Безпеки ООН, йдеться у резолюції, рішуче засуджує поширену безкарність за порушення та зловживання щодо журналістів, співробітників ЗМІ і пов’язаного з ними персоналу в умовах збройних конфліктів. Це, у  свою чергу, може сприяти рецидивам таких актів.

На засіданні РБ, інформує сайт ООН, з приводу даного питання виступили перший заступник  Генерального секретаря ООН Ян Эліассон, Генеральний секретар  «Репортерів без кордонів» (RSF) Крістоф Делуар (Сhristophe Deloire), а також відома журналістка Маріана Перл (Mariane Pearl),  чоловіка якої – кореспондента The Wall Street Joiurnal Данієла Перла (Daniel Pearl) захопили 2002 р. у Пакистані бранцем і жорстоко вбили терористи.

Маріана Перл заявила: «Збройні угруповання вже не використовують  журналістів як провідників інформації. Замість цього новинами стають викрадення їх. До нас ставляться як до представників ворожої сторони. Така наша щоденна реальність».

Крістоф Делуар (Christophe Deloire) розпочав свій виступ в оптимістичному ключі. «Це - історичний день для захисту журналістів, - сказав він, - і, сподіваємося, понад це - у сфері свободі інформації

Відколи Рада Безпеки ООН ухвалила 2006 року резолюцію 1738 вона не виносила рішень на цю ключову тему. За десять років, заявив Крістоф Делуар, виконуючи професійну роботу, загинули    700 журналістів. «Скільки ще журналістів мають загинути, щоб здійснилися резолюції ООН?» - гостро спитав він.  

RSF зробила визнаний внесок у  формулювання резолюції РБ ООН, зокрема,  щодо свободи слова. Натомість керівник впливової медіа-організації наголосив,  що «настав час конкретних дій». Він висловився, зокрема, за призначення спеціального представника Генерального секретаря ООН із захисту журналістів.  

«Ключове значення, - додав він, - має те, щоб Рада Безпеки вважала захист медійників своїм пріоритетом, поширила його на непрофесійних журналістів і  на тих, які  працюють у країнах «в умовах миру».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
IFJ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду