ВВС: алгоритми соціальних мереж змінили онлайн-взаємодію

ВВС: алгоритми соціальних мереж змінили онлайн-взаємодію

16:31,
13 Жовтня 2024
315

ВВС: алгоритми соціальних мереж змінили онлайн-взаємодію

16:31,
13 Жовтня 2024
315
ВВС: алгоритми соціальних мереж змінили онлайн-взаємодію
ВВС: алгоритми соціальних мереж змінили онлайн-взаємодію
Алгоритми часто не сприяють вільному обміну ідеями, оскільки вони визначають, що саме бачать користувачі.

Алгоритми соціальних мереж, які з’явилися разом із запуском персоналізованих стрічок новин на Facebook у 2009 році, вже 15 років впливають на те, як люди взаємодіють в інтернеті.

Про це пише ВВС.

Уряди по всьому світу намагаються боротися з наслідками шкідливого контенту і дезінформації, поширюваної через алгоритми. У Бразилії влада тимчасово заборонила платформу X (раніше Twitter), поки платформа не погодилася блокувати певні акаунти, що підривали довіру до виборів. У ЄС нові закони передбачають штрафи для технологічних компаній у розмірі 6% від їхнього обороту за втручання у вибори, а у Великій Британії діє новий закон про безпеку в інтернеті, що змушує соціальні мережі посилити модерацію контенту. У США розглядається законопроєкт про заборону TikTok, якщо він не буде проданий китайською материнською компанією.

Ці кроки викликали критику, адже багато хто вважає їх спробами обмежити свободу слова. Наприклад, професор права Адам Кандуб стверджує, що соціальні медіа є «поляризуючими та не сприяють публічній дискусії», але введення урядового контролю може бути ще гіршим, перетворивши соцмережі на інструмент соціального контролю.

Критики зазначають, що алгоритми часто не сприяють вільному обміну ідеями, оскільки вони визначають, що саме бачать користувачі. Це порушує принцип «ринку ідей», адже перевагу отримують теми, які викликають найбільшу взаємодію, а не ті, що є найважливішими.

Це питання піднімає і професорка Аша Рангаппа з Єльського університету, яка підкреслює, що алгоритми платформи X (Twitter) створюють несправедливу конкуренцію ідей, що викривляє демократичні дискусії.

Алгоритми кардинально змінили природу свободи слова в інтернеті, стверджують дослідники Кай Рімер і Сандра Петер з Університету Сіднея. Вони зазначають, що алгоритми формують, хто побачить певний контент, а не дозволяють ідеям вільно змагатися між собою.

Професор Балкін з Єльського університету також підкреслює, що сучасне законодавство не враховує роль алгоритмів у формуванні інформаційного середовища, і потрібні нові підходи для регулювання алгоритмів, щоб забезпечити справжню свободу слова.

Хоча алгоритми поки нікуди не зникнуть, експерти наголошують на необхідності надання користувачам більшого контролю над тим, як працюють ці системи, і можливості вибору між автоматизованими рекомендаціями та хронологічними стрічками.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії пообіцяла боротися із залежністю від соцмереж і кіберзалякуванням дітей. 

Фото: Getty Images. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду