Налаштуйтеся на тікток. Як допомогти дитині створити власний акаунт

Налаштуйтеся на тікток. Як допомогти дитині створити власний акаунт

12:00,
8 Вересня 2024
10485

Налаштуйтеся на тікток. Як допомогти дитині створити власний акаунт

12:00,
8 Вересня 2024
10485
Налаштуйтеся на тікток. Як допомогти дитині створити власний акаунт
Налаштуйтеся на тікток. Як допомогти дитині створити власний акаунт
Інструкція для батьків, як зробити перебування дитини у соцмережі більш безпечним.

78% опитаних українців віком 13—15 років щодня і частіше користуються тіктоком. Мінімальний віковий поріг для реєстрації власного облікового запису на платформі встановлений на рівні 13 років. Якщо ж виявляють, що дитячий акаунт цієї категорії веде особа молодша, його видаляють із платформи, ідеться у її правилах платформи. Але за підсумками того ж всеукраїнського опитування молоді в частині медіаспоживання, проведеного у червні-липні 2024 року, 65% дітей віком 10—12 років також щонайменше раз на день відвідують тікток.

Батькам доцільно знати про особливості налаштування профілів у тіктоку для дітей 13—17 років, щоб створювати їх разом із ними, одразу додаючи опції захисту конфіденційності. Це превентивний шлях захисту від поширених онлайн-ризиків: кібербулінгу, фішингу, хейту, фейків, ІПСО, порнографічного контенту, секстингу та інших.

 

Ці виклики не стосуються певної конкретної соцмережі. За неправильного налаштування будь-якої мережі у будь-якого користувача можуть виникнути такі проблеми.

Але з огляду на популярність соцмережі серед дітей громадська організація #stop_sexтинг, що опікується захистом дітей від онлайн-загроз, у партнерстві з компанією TikTok представила рекомендації щодо безпеки та захисту конфіденційності підлітків у тіктоці.

«Ми прагнемо створювати налаштування контролю, відповідно до віку дітей, які дозволять підліткам мати безпечний інклюзивний простір, щоб досліджувати свою творчість і розважатися, — прокоментував директор із питань публічної політики TikTok у Центральній і Північній Європі Якуб Олек ініциативу організації. — Підвищення обізнаності й навчання щодо належного, відповідального використання як нашої платформи, так і цифрового простору загалом є одним із наших ключових пріоритетів, тому ми дуже раді, що можемо підтримати першу таку кампанію, спрямовану на нашу українську громаду».

Як розповіла засновниця ГО #stop_sexтинг Анастасія Дьякова, вдалий розподіл онлайн та офлайн часу дитини може приносити багато користі.

«Дорослим важливо регулярно розмовляти з дітьми про онлайн-безпеку та цифрову грамотність, освітянам — проводити навчання на цю тему у школах, батькам — використовувати інструменти налаштувань конфіденційності та батьківського контролю. Але налаштування потрібно робити спільно з дитиною, пояснюючи, що ви дієте задля її безпеки», — сказала вона.

Організація підготувала вебінар для батьків, які хочуть створити безпечний акаунт для дитини в тіктоці і як поговорити з нею про певні обмеження, необхідні для її безпеки.

Готуючись до розмови з дитиною, слід попередньо обміркувати, чому для неї привабливі соцмережі, зокрема тікток. Батькам варто враховувати, що діти залучені до соцмереж, бо вони там спілкуються, обмінюються інформацією, дивляться відеоконтент, розважаються, відпочивають.

 

«Якщо подивитися з погляду самих дітей, то тікток для них платформа, де вони можуть креативити та самовиражатися. Через відео, які вони викладають і споживають, вони можуть бачити цікавий контент, який може спонукати їх робити щось у реальному житті. Це може бути як хороше, так і погане, — розповів під час вебінару для батьків тренер-методолог громадської організації #stop_sexтинг Василь Філоненко.Соцмережа створює спільноти та дає відчуття приналежності до них. Серед багатьох дітей зараз популярне японське аніме, також певні блогери, спортсмени, артисти, й вони можуть долучатися до спільнот на таку тематику. Соцмережі також обіцяють нові знайомства та можливості».

За його словами, не слід у розмовах із дитиною проявляти насторожене ставлення до ризиків у соцмережах, бо це не сприятиме подальшому розвитку довірливого діалогу. Важливо зрозуміти переваги платформи та навчитися нею користуватися, щоб могти рекомендувати дітям контент, який на власну думку є корисним та розвивальним.

Налаштування акаунту

Для підлітків 13—15 років, які хочуть створювати та поширювати відео, у тіктоці передбачена можливість створювати винятково приватні акаунти. Переглядати відеоконтент у них зможуть лише друзі. Приватний режим не підтримує пересилання будь-яких повідомлень.

Проте дитина у налаштованому акаунті зможе схвалювати або відхиляти запити від користувачів, які надалі зможуть переглядати відео з її акаунту.

Користувачі віком 16—17 років можуть мати приватний обліковий запис або публічний. У приватних акаунтах зазначеної вікової категорії відімкнені приватні повідомлення, завантаження відео, прямі трансляції та подарунки.

Переводячи підлітковий акаунт у публічний, його власник отримає можливість вести прямі трансляції та обмінюватися повідомленнями. Проте надсилати й отримувати онлайн-подарунки заборонено.

Для налаштування статусу акаунту необхідно зайти у профіль дитини в тіктоці з її гаджета, натиснути три лінії у верхньому правому кутку застосунку та у вкладці «Конфіденційність» обрати «Приватний акаунт».

«Сімейний зв’язок»

У тіктоці реалізовано функцію для батьківського контролю за часом, який дитина проводить у ньому, під назвою «Сімейний зв’язок».

«Функція “сімейний зв’язок” дає змогу посилити безпеку своєї дитини, налаштувавши параметри для неї у тіктоці», — ідеться в її описі.

 

Функція дає можливість батькам розуміти, чим зайнята дитина, відстежувати її інтереси та мати можливість коригувати їх за потреби.

Щоб активувати «Сімейний зв’язок», потрібно перейти на вкладку «Профіль» у застосунку, у меню обрати «Сімейний зв’язок», далі обрати «Батьки». На екрані зʼявиться QR-код та інструкція про виконання дій на смартфоні дитини.

Батькам рекомендують поговорити з дитиною про причини активації функції та переваги перед її встановленням. Важливо пояснити дитині, що йдеться насамперед не про контроль над нею, а про підтримку, допомогу, захист для її комфортного онлайн-спілкування та пізнання.

Далі слід налаштувати параметри конфіденційності, враховуючи індивідуальні потреби. Їх перелік значний і дозволяє регулювати мову, екранний час, стан активності, перегляд геолокації тощо.

Обмеження контенту

Батьки мають змогу виставити налаштування у тіктоці, які превентивно захищатимуть дитину від небажаного контенту. Для цього потрібно зайти в профіль дитини з її гаджета, натиснути три лінії у верхньому правому куті, у вкладці «Налаштування контенту» вибрати «Режим обмеження».

Крім цього, на вкладці «Параметри і конфіденційність», можна обрати, чи дозволяти коментувати дописи дитини, чи дозволяти згадки через позначення облікового запису, чи дозволяти обмін повідомленнями та з ким, чи дозволяти іншим робити з опублікованих відео дитини так звані «дуети» тощо.

«Екранний час»

Для всіх користувачів віком до 18 років у тіктоці встановлено щоденний час використання екрана на рівні 60 хвилин. Проте у застосунку можна встановити окремий ліміт часу: від 40 хвилин до двох годин. Коли він вичерпається, з’явиться повідомлення про завершення сеансу. Його можна скасувати лише за допомогою пароля.

Щоб змінити екранний час, потрібно зайти у профіль дитини з її гаджета, натиснути три лінії у верхньому правому кутку, обрати «Екранний час» і вибрати бажаний ліміт.

 

На вкладці «Екранний час» можна відстежувати, скільки часу щодня проводить дитина у застосунку, отримувати тижневі звіти, активувати нагадування про сон тощо.

Під час вебінару для батьків Василь Філоненко дав кілька порад щодо формування та підтримки онлайн-безпеки дітей. Він порадив установити налаштування не лише соцмереж і месенджерів, якими вони користуються, але також і самого телефона та мережі.

 

Діти мають знати, що можуть звернутися до батьків за допомогою, коли чогось не розуміють і не можуть самостійно вирішити. Дорослі мають просто нагадувати, що відкриті для співпраці у таких випадках.

Допомогти дитині навчитися говорити «ні» — це потрібно для випадків, коли у неї запитують те, що не слід, тиснуть або агресивно реагують у соцмережах.

Потрібно просто спілкуватися, щоб дитина могла розповідати про своє перебування в онлайн-світі, а батьки завдяки цьому могли бачити місце в цьому для себе.

Також варто нагадувати дитині «правило білборда»: перед тим, як щось опублікувати чи надіслати онлайн, варто уявити, що це з’явиться на білборді біля вашої школи. Така вправа допомагає навчитися уникати дописів, які можуть шкодити власній репутації або репутації близьких.

Потрібно встановлювати межі. Споживання не має бути надмірним і призводити до перезбудження, нервовості, виснаженості. Тому доцільно відстежувати екранний час, встановлювати часові та контентні обмеження й потім їх дотримуватися.

Переглянути інструкцію, як швидко та просто налаштувати безпечне використання тіктоку для дитини, можна за посиланням.

Титульне фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду