На Прикарпатті почали оцифровувати найдавніші документи

На Прикарпатті почали оцифровувати найдавніші документи

10:49,
5 Вересня 2024
560

На Прикарпатті почали оцифровувати найдавніші документи

10:49,
5 Вересня 2024
560
На Прикарпатті почали оцифровувати найдавніші документи
На Прикарпатті почали оцифровувати найдавніші документи
Згідно з меморандумом, мають оцифрувати 74 442 справи, а це майже 2,5 млн сканкопій генеалогічного та іншого характеру.

На Прикарпатті за підтримки американської корпорації «Фемелі Сьоч Інтнрнешенал» почали оцифровувати найдавніші документи з 1750 по 1948 рік. Про це у фейсбуці повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

«Згідно з меморандумом, мають оцифрувати 68 фондів, що містять 74 442 справи, а це майже 2,5 млн сканкопій генеалогічного та іншого характеру. Приблизний термін виконання всіх робіт займе два роки, що дасть змогу архівній установі області заробити більше 1 мільйона гривень», — написала Онищук.

Вона зауважила, що працівники прикарпатського архіву також підписали договір з Варшавським Інститутом солідарності і мужності Вітольда Пілецького щодо оцифрування документів періоду Другої світової війни. 

У липні Державний архів Івано-Франківської області завдяки підтримці ПрАТ «Івано-Франківськцемент» розпочав реалізацію нового проєкту оцифрування документів за допомогою плівкового сканера.

«Перші проведені роботи з оцифрування мікроплівок відкрили нові історичні відомості про розбудову наших міст та районів, діяльність заводів та фабрик, розвиток спорту та культури різних куточків Прикарпаття. Оцифровані світлини, як і вся періодика, розміщуються у відкритий доступ на сторінці у фейсбуку і також будуть розміщені на вебсайті архіву для вільного користування», — зазначила голова Івано-Франківської ОВА.

Нагадаємо, в липні стало відомо, що група дослідників у Національній кінематеці України впродовж кількох місяців оцифрує близько 200 унікальних кіноплівок, створених за доби незалежності України. Команда «Група Кінотрон» відбере кілька десятків плівок, які згодом стануть доступними онлайн.

Ми також повідомляли, що Львівський музей історії релігії розпочав оцифровування своїх фондових колекцій у межах проєкту, підтриманого Українським культурним фондом. Після оцифрування на онлайн-платформі, яку розробляють для музею, опублікують фотографії з інформацією українською та англійською мовами про 1200 найцікавіших музейних пам’яток. Також планують створити 3D-моделі 22 археологічних пам’яток з фондової колекції для огляду відвідувачами. 

Раніше у Львові оцифрували аудіозаписи 1984 року ВІА «Ватра» за художнього керівництва Ігоря Білозора. Їх опублікували для прослуховування на платформі «Суспільне Медіатека». 

Фото: Світлана Онищук / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду